Cem Kerpiççiler Fenerbahçe'de 'Devrim' sancısı
HABERİ PAYLAŞ

Fenerbahçe'de 'Devrim' sancısı

Fenerbahçe'de Ali Koç'un başkanlığı ile birlikte başka bir Fenerbahçe için adımlar atılmaya başlandı. Damien Comolli ve Phillip Cocu birlikteliğiyle takım yeniden yapılandırılıyor. Fenerbahçe'de 20 yılın ardından tüm ezberler bozuluyor. Bugüne kadar en parlak, pahalı, sansasyonel oyuncuları transfer etmesiyle tanınan kulüp fırsat transferleri kovalıyor. Evet bu her ne kadar mali tablodaki sıkıntı ile ilişkili de olsa yeni yönetim bundan böyle genç oyuncuları, geleceği parlak olacağı düşünülen futbolcuları bünyeye katıp yoluna devam etmek istiyor...

Haberin Devamı

Türkiye'ye 'uzak', bu ligin dinamiklerinden gerektiği kadar haberdar olmayan sportif direktör ile teknik direktör yönetimindeki takım transferlerin de gecikmesi ile Benfica'ya elenip ligdeki 3 maçta yalnızca 1 galibiyet alabiliyor. Yolun başındaki puan kayıplarından öte Phillip Cocu'nun kafasındaki oyun ezberini oyunculara tam olarak anlatamaması ya da oyuncuların vakıf olamaması sıkıntı yaratıyor. Fakat bu mevzu öyle birkaç haftada yerine oturacak bir durum gibi algılanmamalı. Phillip Cocu halen her maçta farklı kadrolarla farklı formasyonlarla bir 'ezber' seçmeye çalışıyor.

Bu yılı Phillip Cocu'nun inşa dönemi olarak algılamak ve böyle yorumlamak elzem. Çünkü ligin 3. haftası bitti halen ilk 11'de direkt oynaması düşünülen oyuncular transfer ediliyor. Oyuncuların birbirini tanıması, birlikte oynayarak bir ritim yakalamaları, Phillip Cocu'nun bir karar verip oyun planı konusunda netleşmesi için zaman gerekiyor. Bu dönemde de Fenerbahçe kötü sonuçlar alabilir, puan tablosunda kendisine yakışmayan sıralarda yer alabilir. Fakat Fenerbahçe taraftarının bugüne kadar olduğu gibi takımına sonuna kadar destek vermesi kötü tablonun berbat bir noktaya gitmesini engelleyebilir. Yoksa oyuncu grubunun olumsuz etkilenmesi kuruluş dönemini darbeler ve daha uzun bir sürece evrilmesine neden olabilir...

Değişim, dönüşüm futbolda çok zor merhalelerden biridir. Fakat imkansız da değildir. Mesela bütün risklerine rağmen Galatasaray'ın geçen yıl neredeyse takımın tamamını değiştirdiğini ve Igor Tudor ile yola çıkıp Fatih Terim ile şampiyonluğa ulaştığını hatırlamak gerekir. Fakat Galatasaray'ın değişim süreci daha derli toplu muydu acaba? Oyuncu tercihlerinin Igor Tudor'un aklına yatkın ve bir bütünlük içinde yapılması mı hikayeyi farklılaştırdı? Galatasaray'ın değişim sürecine çok daha fazla para harcadığı gerçeğini de hesaba katmak gerekiyor. Beşiktaş'ın 'Feda' sürecinde Oğuzhan Özyakup, Olcay Şahin, Veli Kavlak tercihlerine ve Samet Aybaba yönetiminde zorunluluktan doğan bir politika ile tercih edilen oyun ezberinin gelişim sürecine, Önder Özen katkısına yakından bakmak gerekiyor.

Haberin Devamı

Hayatın içinde ne varsa futbolda da o var. Hiçbir başarı aniden gelmiyor. Emek vermek, üzerinde düşünüp taşınmak, defalarca tekrar etmek gerekiyor. Zaman Fenerbahçe'nin şu anda ihtiyacı olan en önemli mefhum. İnşa süreci yaşanmadan bina yükselmiyor. Sene sonunda katların yükselmediğini halen temel kazıldığını görüyorsak işte o vakit, başka bir yol tercih edilebilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder