Yazarlar Tuzlu toprak
HABERİ PAYLAŞ

Sevgili dünlük, arada bir, görünmez bir tuşa basıp durduruyorum dünyayı. Kısa bir süreliğine ve kendime kadar kullanabiliyorum bu süper gücümü. Soruyorum, “Sana ne iyi gelecek?” “Ne olursa toparlayacaksın dağıttıklarını?” Çok bekletmeden yanıtlıyor beni evren! “Su kenarına otur, bir ağaç gövdesine sarıl, bir avuç toprağı kokla!” diyor. Beni doğa, doğaya verebileceklerim ve onun bana hak gördükleri iyileştiriyor.

ULAMIŞ

Biz bu şehirde denizin çocuklarıyız, bizim topraklarımız tatlı tuzlu, sofralarımız çok renkli ve bereketli. Herkese yetecek neşemiz ve sabrımız var. Köylerimiz de kentlerimiz gibi canlı! Bugün size, büyük hayranı olduğum iki yerel ürünümüzden ve onların daha çok kişi tarafından bilinmesini hedefleyen bir şenlikten bahsetmek istiyorum.

Haberin Devamı

Seferihisar, her gittiğimde yepyeni bir güzellikle çıkıveriyor karşıma. İnce Ege zevkine sahip, doğallığını korumaya kararlı, mutfağına sahip çıkan insanların yaşadığı bir yer. İzmir merkeze 70 km. uzaklıktaki Ulamış’a gitmek yaklaşık 50 dk. sürüyor. Köy yoluna girer girmez, keyifli bir gün geçireceğinize inancınız git gide artıyor. Duvarları özenle boyanmış temiz evler, renk renk çiçeklerle donanmış bahçeler, renkli çitler, köy meydanı, şıkır şıkır yıkanmış sokaklar. Üstelik bu hafta bir şenliğe ev sahipliği yapıyor. Seferihisar’da 100 yıl önceki tekniklerle üretilen Ata ekmeği ile ilçenin meşhur peyniri Armola düzenlenecek bu şenlikle geniş kesimlere tanıtılacak. Şenlik 26 Ağustos Cumartesi saat 14:00’da!

TOHUM

Hikayesi 2011 yılına dayanan topan karakılçık buğdayı ata tohumu, Gödence Köyü’nden! Uzun uğraşlar sonrasında Can Yücel Tohum Merkezi’nde çoğaltılıp köy değirmeninde aynı atalarımızın yaptığı şekilde öğütülerek un haline getirilmiş. Yüzde yüz doğal olarak elde edilen unla, Turgut ve Ulamış köyündeki kadınlar taş fırında ekmek yapmaya başlamışlar. Ata Ekmeği ismi verilen bu çok özel ekmek, büyük ilgi görüyor ve sabahın ilk saatlerinde tükeniyor. Seferihisar Belediyesi’ne ait online alışveriş sitelerinin de en çok satılan ürünü Ata Ekmeği. Armola Peyniri ise Seferihisar’ın en lezzetli yöresel peyniri. Bu iki lezzet aynı şenlikte hem tanıtılacak hem ikram edilecek. Ayrıca şenliğe katılanlar bu lezzetlerle birlikte Seferihisar yöresel lezzetlerinden satın alabilecek.

Haberin Devamı

ARMOLA PEYNİRİ

Diğer peynir çeşitlerinden farklı olarak keçi peyniri suyunun ve peynir kırıklarının lor ve yoğurt ile iyice yoğrulmasından meydana gelen tulum içerisinde yapılan yumuşak sürülebilir bir peynir. Armola, Yunanca’da “peynir suyu” anlamına geliyor. Üzerine taze sıkım zeytinyağı ve taze baharatlar eklendiğinde lezzeti bin kat artıyor. Bu az bilinen yerel değerimizi korumak, gelecek nesillere aktarmak boynumuzun borcu.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder