Derya Özel Acemi anne ve emzirme dönemi
HABERİ PAYLAŞ

Acemi anne ve emzirme dönemi

Haberin Devamı

Yakın kız arkadaşlarımdan biri olan Ebru Destan İnan doğum yaptı ve beni mis gibi yeni doğan bebek kokusundan mahrum bırakmadı. Pamuk gibi minik Oktay bebeğin kokusu hala burnumda. Geçen gün kırkı çıkmış minik prensin kokusuyla ciğerlerimi doldurmak için gittim Ebru’ya. “Yaz” dedi. “Neyi?” dedim. “Yeni doğum yapmış acemi annelerin emzirme serüvenini” dedi. “Ben hala bu çocuğun doyup doymadığını, ek mamaya geçip geçmemeyi ve bunun iyi bir şey olup olmadığını tam olarak bilmiyorum” diye ekledi.

Çoğu annenin korkulu rüyasıdır sütün yetip yetmeyeceği ya da mamaya başlarsa biberondan sonra, memeyi tamamen bırakacağı kaygısı. Süt geliyor ama yetiyor mu? Süt geliyor, kim bilir belki de yetiyor ama bu çocuk neden sürekli meme istiyor? Süt gelirken, formül mama da vermek normal mi, yoksa gereksiz mi? Bütün bunların ayrımını nasıl yapacağım?

İşte size sancılı taze anne soruları. Ebru’yla uzun uzun konuştuk. Yeni doğum yapmış ve yapacak olan tüm annelere ışık olsun ve kafa karışıklığını gidersin diye, emzirme dönemiyle ilgili bir yazı yazmaya karar verdim.

Anne sütü, emzirme ve merak edilenler…

Loğusalık döneminde sütün bol bir şekilde gelmesi için annenin yapması gereken iki konu vardır: Bebeğini sık sık emzirmek ve bol miktarda sıvı tüketmek. Sütün bol ve uzun süreli gelebilmesi için bebek her istediğinde ve sık sık emzirilmelidir. Anne sütü, bebeklerin normal büyümesini ve gelişimini sağlayacak en ideal yapıdadır. Hiçbir yiyecek veya içecek anne sütünün yerini tutmaz. Gereksiz yere başlanan ek gıdalar sonucunda bebekler kısa sürede anne sütünü bırakabilirler. İşte bu sebeple, emzirme işi size külfet gibi gelse de, mutlaka ama mutlaka gerekmediği sürece, formül mamaya başlamayınız.

İlk 4 ay içerisinde bebeklere anne sütü dışında su dahil, hiçbir ek gıda verilmemelidir. Emzirme sırasında anne ile bebek arasında aynı zamanda duygusal bir bağ oluşur ve bu güven bağının, bebeklerin çocukluk dönemlerini dahi olumlu yönde etkilediği saptanmıştır. Araştırmalar, emzirmenin, anne ve bebek arasındaki bağın kuvvetlenmesi ve annenin vücudunun toparlanmasının, emzirmeyle doğru orantılı olduğunu ortaya çıkarmıştır.

Emzirme ile anne vücudunda "oksitosin" isimli hormon salgılanır. Bu hormon hem sütün memelerden dışarı atılmasından sorumludur hem de doğum sonrası rahmin toparlanmasını kolaylaştırır. Aynı zamanda annelik güdüsünün gelişmesine yardımcı olur ve anne ile bebek arasında güçlü bir bağ gelişmesini sağlar.

Bebeğinizin kilosu, belirli aralıklarla doktor kontrollerinde ölçülür. Doktorunuz, bebeğinizin motor gelişimi hakkında sizi bilgilendirirken, kilo alıp almadığını, aya göre ne kadar kilo alması gerektiğini zaten size söyleyecektir. İşte bu noktada, sizin sütünüzün yetip yetmediği ortaya çıkar. Lütfen, sadece bebeğiniz sürekli meme istiyor diye, sütünüzün yetmediğini düşünerek ve biraz da mama vermek kolayınıza gideceği için, işin tembelliğine kaçıp, gereksiz yere bebeğinize formül mama vermeyin. Anne sütünün yerini dünyadaki hiçbir besin tutmuyor.

Bebeğiniz ilk üç ay sebepsiz ağlayabilir. Bu son derece normaldir. Bazen memede dahi ağlayabilir. Doğduktan sonraki ilk üç aylarını bebekler, kendilerini hala anne karnında gibi hissetmek isterler. Huzursuz olmaları ve buna bağlı kolik atakları geliştirmeleri de normaldir. Tek istedikleri ana kucağı ve ana sütüdür. Şimdi gidip bebeğinizi kollarınıza alın, ve göğsünüzde uyutun. Onunla yaşadığınız bu günler, bir daha geri gelmeyecek. Tadını çıkarın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder