Derya Özel Anne sütü bebeğin en 'doğal' hakkı
HABERİ PAYLAŞ

Anne sütü bebeğin en 'doğal' hakkı

Haberin Devamı

Ailenize yeni dahil olan minik bebeğiniz için ön hazırlığınızı yapmışsınızdır mutlaka. Yatağı, puseti, kıyafetleri vs… Doğumdan sonra tüm anneler geçici bir süre yeni hayatlarına adapte olmakta zorlanırlar. Salgıladıkları hormon, gece uykularının bölünmesi, emzirme gibi yorucu bir takım şeyler yaşarlar. Her annenin doğumdan hemen sonra eşlerinden yardım almaları gerekir. Bu, hem babayla bebeğin arasındaki bağın kuvvetlenmesi için önemlidir, hem de annenin yükünü hafifletir.

Anne sütü mucizesi…


Anne sütünün ne kadar önemli olduğunu duymayan kalmadı ama bir kez daha size bu mucizeyle ilgili yapılmış araştırmalardan özetler sunmak istiyorum. Anne sütüne yakın hazır formül mamalar üretilmiş olsa da asla anne sütünün yerini tutmadığını hepimiz biliyoruz artık. Anne sütünün içeriğindeki aminoasitlerin, bebeğin ilk 6 ay bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, sindirim sistemine iyi geldiğini söylüyor doktorlar. Anne sütü ilk 6 ayda bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılayan ve bebeğin sindirim sistemine göre tasarlanmış en mükemmel besindir. Anne sütündeki proteinlerin yapısı, inek sütünden farklıdır. Anne sütünün sindirimi kolaydır, alerji yapmaz ve içerdiği aminoasitler büyüme için gereklidir. Hazır mamalar ile beslenen bebeklerin dışkıları daha serttir ve kabızlık çok sık görülür. Anne sütünde bulunan uzun zincirli yağ asitleri, görme ve nörolojik gelişim için çok önemlidir.

Bağışıklık sistemi


Doğumdan sonraki ilk birkaç günde üretilen ve sarı renkte olan anne sütünün bağışıklık sistemi hücreleri yönünden ne kadar zengin olduğunu saymakla bitiremeyiz. Çok eskiden, doğum yapan kadınların ilk sütünün sarı renkli olmasından dolayı bebeğe iyi gelmeyeceği düşünülerek, annelere bebeklerini emzirtmezlermiş. Bu yanlış inanış, bir çok araştırmanın neticesinde neyse ki ortadan kalkmış çünkü araştırmalar, ilk sütün içindeki “kolostrum” denen maddenin zenginliği açısından bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ortaya çıkarmış. İlk birkaç günde üretilen bu sarı renkli sütte bağışıklık sistemi hücreleri ve hastalıktan koruyan antikorlar yüksek düzeyde bulunuyor. İşte bu yüzden, bebeğin ilk birkaç gün aldığı anne sütü, güçlü bir bağışıklık sistemi edinmesine yarıyor.

Sinir sistemi

Anne sütü aynı zamanda sinir sistemi gelişiminde de büyük rol oynuyor. Beyin ve gözün retina tabakasının gelişimi için önemli olan uzun zincirli yağ asitleri buluyor anne sütünde. Özellikle prematüre doğan bebeklerin göz gelişimini tamamlayamaması ve uygun tedavi görmeyen prematüre bebeklerin göz hastalığı, körlüğe bile yol açabiliyorken, anne sütüyle beslenen prematüre bebeklerin bu riski çok daha düşük oluyor.

Anneye faydaları

Anne sütü bebeği ne kadar sağlıklı kılarsa, emzirmek de bir anneyi o kadar sağlıklı tutuyor. Yapılan araştırmalar sonucu emziren annelerde doğum sonrası görülen kanamalar daha çabuk kesilip, rahmin eski halini alması daha kolay olurmuş.
Emziren kadınlarda, osteoporoz yani kemik erimesi daha nadir görülürmüş.
Emzirmiş kadınlarda göğüs ve rahim kanserine yakalanma riski daha azmış.
Prolaktin hormonunun, yumurtalıklar üzerindeki etkisi sonucu yumurtlama ve doğurganlık gecikirmiş ama yine de siz hemen bir bebek daha istemiyorsanız korunmaya devam edin derim ben.


Sonuç olarak her yeni doğan bebeğin anne sütü alma hakkı vardır. Yeni doğan bir bebek için en uygun besin kaynağı anne sütüdür ve anne sütü bebeğe olduğu kadar anneye de faydalar sağlar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder