Derya Özel Ayrı anne-babalar da keyifle tatile çıkabilir
HABERİ PAYLAŞ

Ayrı anne-babalar da keyifle tatile çıkabilir

Haberin Devamı

Aile kurarken bir gün ayrılacağımızı düşünmeyiz. Ama işler istediğimiz gibi gitmeyince çocuklarla yeni hayatımızı şekillendirmeye başlarız. Başlarda adapte olmakta zorluk çekebiliriz. Özellikle yaz aylarında.

İlk zamanlar iyi niyetle, çocukların psikolojisini düşünerek yapılan ‘ayrılsak da beraberiz’ tatilleri, çocukların kafasında kocaman bir soru işareti bırakır.

Siz siz olun bu tatilleri mümkün olduğunca yapmayın. Onun yerine, çocuğunuzla kaliteli vakit geçirebileceğiniz, derin iletişim kurabileceğiniz baş başa tatiller planlayın. Ayları paylaşarak ya da iki haftalık dönemlerle çıkabileceğiniz tatiller çok daha keyifli bir yaz geçirmenizi sağlar.

Tatil yerlerini önceden belirlerseniz, aynı otellerde pişti olmazsınız.

KARNEYE FAZLA ANLAM YÜKLEMEYİN

Karne zamanı anne ve babalar çocuklardan daha fazla heyecanlanabiliyor. Sonuç ne olursa olsun, asla yapmamanız gerekenleri şuraya iliştireyim:

Fazla anlam yüklemeyin. Karneyi ulaşılması gereken bir amaç değil, başarıya götürecek bir araç olarak görün.

Kıyaslamayın. Başkalarıyla kıyaslandıkça, çocuklar ailelerine karşı daha agresif ve saldırgan olurlar.

Cezalandırmayın. Düşük notları veya öğretmenlerinin olumsuz yorumları hakkındaki fikirlerini sorun.

Abartmayın. Başarılı çocukları ödüllendirirken abartmamaya özen gösterin. Hediye için değil, geleceği için çalışmasını sağlayın.

Yapamadıklarını değil yapabildiklerini keşfedin. Yeteneklerine odaklanın ve yönlendirin. Özgüveninin gelişmesini sağlayın.

TAVSİYE EDİYORUM

Yetenekli ve deha sahibi çocuklar ülkelerinin kaderini nasıl etkiliyor? Bu özel çocuklar nasıl eğitim görmeli? ‘Yerüstü Hazinelerimiz’ kitabında bu sorular ele alınıyor.

Kitabı hazırlayan Opr. Dr. Kemal Tekden, Türkiye Üstün Zekâlı ve Dahi Çocuklar Eğitim Vakfı Genel Başkanı. Diyor ki:“Üstün vasıflı çocuklar tüm toplumlar için yerüstü hazineleridir. Yerüstü hazinelerinin değerini bilmeyen milletler, yeraltı zenginliklerine sahip çıkamazlar.” Kitabı her anne ve babaya tavsiye ediyorum.

ETKİNLİK KUŞU

İstanbul

Mucitler Atölyesi, bilime ve sanata meraklı çocuklar için 15 farklı atölye çalışmasının yer aldığı bir program hazırladı: Mutfakta bilim atölyesi, şaşırtan fizik atölyesi, gizemli kimya atölyesi, eğlenceli matematik atölyesi. Programda spor aktiviteleri ve geziler de var! Mucitler Atölyesi, Üsküdar 0216 650 89 50

Sıradaki haber yükleniyor...
holder