Derya Özel Bir Çin efsanesi: Bai jia bei
HABERİ PAYLAŞ

Bir Çin efsanesi: Bai jia bei

Benim de yeni öğrendiğim ve bebek bekleyen herkesle paylaşmak için can attığım bir efsaneyi aktarmak istiyorum sizlere. Bu güzel hikayeyi bana yollayan Asya’ya teşekkür ederim.

Efsaneye göre, Qing Hanedanı’nın son imparatoriçesi, imparatora tek erkek çocuğu veren cariye olmuş. Bir gün, bebeğini tek bırakmak zorunda kalacağı için ve diğer cariyelerden bebeğini koruyabilmek için bir plan yapması gerekmiş. İmparatorun en büyük 100 ailesinden, ipekten kumaş parçaları istemiş ve sarayın terzilerine bu parçaları eşit parçalara bölüp, yani kare haline getirip sonra da bu kare kumaşları birleştirip oğluna bir elbise dikilmesini emretmiş. Böylece, sembol olarak bu bebek, imparatorun en güçlü 100 ailesinin verdiği kumaşlardan dikilen elbiseyle korunacakmış.

Haberin Devamı

Yeni doğanlar için bu gelenek, bir çok ülkede devam ediyormuş. 100 aileden (akraba, arkadaş…) 10 santimetrelik çeşitli kare kumaşlar alınarak, bunlardan patchwork bir battaniye diktirmek gerekiyor. Buna yüz dilekli battaniye deniyormuş. Kumaşları hediye edenlerin, kumaşın yanında bir de iyi dileklerini belirten küçük dilek kartları da vermeleri gerekiyormuş. Böylece 100 kişinin iyi dilekleri ve verdikleri kumaşlardaki iyi enerjileriyle yapılan battaniye, bebeği kötülüklerden koruyormuş.

Çok hoşuma gitti bu efsane. Benim kızlarım artık 20 aylık oldular, battaniye için geç mi kaldım diye düşünüyorum. Üstelik kızlarım büyüdüğünde bu battaniyeyi kim alacak kavgası olabilir bizim evde. Malum her şeyi çifter çifter hazırlamak zorundayım. Fotoğraf albümlerini bile ikişer tane alıyorum ve ayırıyorum tüm fotoğraflarını. İlk doğduklarında, ayak izlerinin olduğu iki fotoğraf albümü yapmıştım onlara. Büyüdükleri zaman onlara vereceğim. Bu battaniye fikrini de çok sevdim. Bebeğinizi beklerken sizin için de yapması zevkli bir uğraş olabilir.

***

NEDİR BU BABY SHOWER?

Bizim ülkemizde baby shower kültürü henüz tam bilinmiyor fakat gün geçtikçe bu tip organizasyonların ismi sıkça duyulur oldu. Nedir bu baby shower? Yurt dışında, bebek doğmadan önce, anne adayının en yakın arkadaşlarının düzenlediği bir nevi bebeğe hoş geldin partisidir. Bebeğin cinsiyetinin belirlenmesinden sonra, bir ihtiyaç listesi çıkarılır ve bebek doğmadan önce bu partiye katılanlar bu listeden her hangi bir malzemeyi alarak anneye hediye eder. İşte kısaca baby shower budur. Bizim geleneklerimizde bu daha ziyade bebek doğduktan sonra yapılıyor. Bebek ziyaretine gelinirken hediyeler getiriliyor.

Haberin Devamı

Aslında baby shower daha mantıklı geldi bana. Anne babaya maddi külfet olmaması ve bebek doğmadan önce bir çok eksiğinin tamamlanması açısından, bu tip bir organizasyon doğumdan önce daha uygun oluyor. Eğer siz de baby swower yapmak isterseniz, bunu profesyonel anlamda yapan bir çok şirket de çıkmış. İnternetten bir araştırın derim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder