Derya Özel Doğa ve Çocuk
HABERİ PAYLAŞ

Doğa ve Çocuk

Haberin Devamı

Tema Vakfı’nın yaptığı bir araştırma geçti elime. Çocuk ve Doğa ilişkisine yönelik 19’u uluslararası, toplam 37 kaynak derinlemesine incelenmiş ve ortaya çarpıcı bir araştırma çıkmış. Dikkatimi çeken bulguları paylaşmak istiyorum sizlerle.

* Okul öncesi dönem çocukların tüm gelişim alanlarının hızlı olduğu bir dönemdir
* Yetişkinlik döneminde çevre dostu davranışların çocukluk döneminde doğayla kurulan bağla ilişkisi çok yüksektir
* Çocukken doğada yürüyüş yapmak, oynamak, kamp yapmak, balık tutmak, çiçek dikmek, ağaç dikmek gibi etkinliklerle doğada zaman geçirenlerin çevreye yönelik tutumları olumlu yönde etkilenmektedir
* Çocuklar için doğa bir ihtiyaçtır ve çok iyi bir öğrenme ve gelişme ortamıdır.
* Çocukların doğa ile ilişkisi ne kadar erken yaşta başlar ve sürekli olursa, çocukların gelişimi o denli güçlü olmaktadır.
* Doğayla ilişkilendirilmeyen çevre eğitimi istenilen etkiyi sağlamamaktadır
* Okul dışı çevre eğitimi çalışmalarına katılanların, çevreye yönelik bilgi, dünya görüşü, tutum ve davranışlarının olumlu yönde değiştiği görülmektedir
* Yetişkinlik döneminde çevre dostu davranışların, çocukluk döneminde doğayla kurulan bağla ilişkisi çok yüksektir
* Doğada vakit geçiren çocuklar; daha yaratıcı, daha dikkatli, duyularını ve bedenlerini daha iyi kullanır.
* Sezgileri ve hayal güçleri kuvvetli, özgüvenleri yüksek, okulda başarılı, canlı ve cansız varlıklarla duygusal bağları daha güçlü olurlar.

Çok merak ediyorum kaçınızın çocuğu çiçek isimlerini, ağaç isimlerini veya balık isimlerini biliyor? Çocukları geçtim, ağaç görmeye görmeye, biz yetişkinler bile pek çok ağacı gördüğümüzde tanımıyoruz. Kendi imkanları dahilinde, çocuklara bahçede çiçek ektiren, pikniğe götüren, sebze ya da meyve toplatan kreşler var, ama ilk ve orta dereceli okullarda böyle bir etkinlik yok denecek kadar az. Yaz, kış demeden onları olabildiğince doğayla iç içe olabilecekleri ortamlara sokmak, ağaçları, kuşları, çiçekleri, balıkları tanıtmak biz ailelerin elinde.

Yukarıdaki araştırma, biz ebeveynlerin kulağına küpe olması gereken bir tablo çiziyor. Doğayı sevmeyen, doğadaki hiç bir canlıyı da sevemez.





Sıradaki haber yükleniyor...
holder