Derya Özel "Hayır" demek çocuğa güven verir
HABERİ PAYLAŞ

"Hayır" demek çocuğa güven verir

Haberin Devamı

Çok sevdiğim kız arkadaşım Irmak'la konuşmamız geldi aklıma. "Çocuk düz duvara tırmanıyor, yapmaması gereken her şeyi yapıyor, fakat annesi bir kez bile çocuğunu uyarıp "hayır!" demiyor, deli oluyorum bu kadınlara. Neymiş efendim "özgüveni yüksek olsun, yaratıcılığı gelişsin"miş. Hadi oradan!" demişti. O kadar hak verdim ki, bazen çocuk disiplin nedir bilmediği için anne-babayla rolleri değiştiriyor. Sanki çocuk onları yönlendiriyormuş gibi bir durum ortaya çıkıyor. Halbuki çocuğun "hayır" kelimesini duymaya çok ihtiyacı var. Bakın Psikolog Ayşe Yanık Knudsen, konuyla ilgili ne diyor...

Anne babalar neden çocuklarına hayır diyemiyor?

Çalışan anne ve babalar, çocuklarıyla az zaman geçirebildikleri için, çoğunlukla suçluluk duygusu yaşıyor. Bu durumun, hayır deme konusunda sıkıntılara yol açabileceğini belirten Psikolog Ayşe Yanık Knudsen, konuyla ilgili görüşlerini şu sözlerle ifade ediyor: “Çocuklarına iş ve benzeri nedenlerle kısıtlı zaman ayırmak zorunda kalan ebeveynler, çocuklarını mutlu etmek ve bu suçluluk duygusunu görmezden gelebilmek için, çocuklarına hayır diyememektedir. Hayır dedikleri zaman çocuklarının üzüldüğünü gören ebeveynler, yaptıklarının yanlış olduğunu düşünüp evet deme eylemine yönelmektedir. Bu durumda anne ve babalar söz konusu tutarsızlıkla istemeden de olsa çocuklarına da yanlış örnek olmaktadır.”

Çocuğun gelişimi için, hayır demek önemli
Gerektiği zamanlarda hayır diyebilmek çocuğun kişiliğinin gelişip şekillenmesine, sorumluluk sahibi olmasına, özgür ve yetenekli bir birey olmasına yardımcı oluyor. Çocuğun her istediğinin yapılmasıyla kazandığı anlık mutluluklar, ileride mutsuz bir birey olmasına neden olabiliyor. Anne ve babanın getirdiği sınırlar ve bu anlamda hayır denilmesi, çocuğu üzmekten çok ona güven veriyor. Tutarlı bir şekilde, anne babaların çocuklarına gerektiğinde hayır diyebilmeleri çocukta güven duygusu uyandırıyor ve bazı şeylerin gerçekleşemeyeceğini anlamalarını sağlayarak, olgunlaşmalarına destek oluyor.

Çocuğunuzu kırmadan ona hayır demeyi öğretin
Psikolog Ayşe Yanık Knudsen, anne babaların çocuklarına hayır demeyi öğretmek için yapmaları gerekenleri şu şekilde sıralıyor:

- Çocuğa hayır kelimesi net, kendinden emin ve kararlı bir şekilde söylenmeli, böylece çocuğun ciddi olunduğunun farkına varması sağlanmalıdır.

- Belli bir durum için hayır denildiği zaman bundan vazgeçilmemeli, verilen kararda net olunmalıdır. Çocukla bu konuda gereksiz bir tartışmaya girilmemelidir.

- Hayır diyen anne ve babanın ses tonu kızgın ya da yalvarır şekilde olmamalıdır. Aksi halde, çocuk tarafından ciddiye alınmayabilir.

- Göz temasına önem verilmeli ve çocuğun anlayabileceği cümleler kurulmalıdır.

- Hayırı çocuğa kabul ettirirken ödüllendirme yöntemi tercih edilmeli, anne baba bu durumdan olan memnuniyetini belli etmelidir. Böylece çocuk bunu görecek, kendini iyi hissedecek ve olumlu davranışları sürdürmeye devam edecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder