Derya Özel Neden satranç oynamalıyız?
HABERİ PAYLAŞ

Neden satranç oynamalıyız?

Haberin Devamı

Türkiye Pskiyatri Derneği satranç oyununun tanımını şöyle yapıyor; “Satranç, dikkat, bellek ve planlama gibi bilişsel yetenekleri geliştiren ve saldırganlık olmadan rekabete izin veren teröpotik bir oyundur.”

Çocuklarım satrançla 4 yaşında tanıştı. Stratejik düşünmeyi öğrendiler. Bu ne işe yarar? Olaylara büyük pencereden bakabilmeyi, kriz durumlarını yönetebilmeyi, doğru hamleyle karmaşık işleri düzeltebilmeyi ve öfkelenmeden, keyif alarak planlamayı öğretir. Bir çoğumuzda eksik olan kriz yönetimi belki de çocukken öğrenmediğimiz satrancın eksikliğidir.

Bizim yetiştireceğimiz yeni nesil sorgulasın, soru sorsun, kriz yönetebilsin, okusun istiyorsak eğer, önlerine kitap verin, satranç öğretin, hikaye anlattırın, soru sormasına izin verin, her sorduklarına sıkılmadan cevap verin ve en önemlisi onları ne kadar sevdiğinizi her fırsatta söyleyin. Başka türlü dünya bu karanlık zihniyetten kurtulamayacak sevgili anne ve babalar

TAVSİYE EDİYORUM

Kış gelince çocuklarla dışarıda yapabileceğimiz aktiviteler sınırlanıyor ama ev içinde saatlerce sıkılmadan oynayabilecekleri yeni bir şey keşfettim.

Birbirinden renkli ve öğretici etkinliklerin yer aldığı ‘Bu Kitap Senin’ serisindeki kitaplar, çocuklarının keyifli ve kaliteli zaman geçirmesini isteyen anne babaların imdadına yetişiyor.

Serinin kitaplarından ‘Kes, Yapıştır, Çiz’, çocukların içindeki yaratıcı tarafı keşfetmeyi ve beslemeyi hedefliyor. Banu Aksoy’un yazdığı, Gökçe İrten’in resimlediği ‘Kes, Yapıştır, Çiz’le çocuklar, zamanını bir şeyler karalayarak, üreterek, yaratarak geçiriyor.

Çocuklar, etraflarındaki sıradan nesnelerle bile sanat yapabileceğini ya da sadece güzel vakit geçirebileceğini keşfediyor.

Etkinlik Kuşu

İSTANBUL

En yakın arkadaşları Kay’ı Karlar Ülkesi’nde yaşayan kötü kalpli Karlar Kraliçesi’nin elinden kurtarmak için tehlikelerle dolu bir yolculuğu göze alan Tarçın ve Gerda, amaçlarına ulaşmak için engelleri aştıkları gibi rengarenk diyarlarda her biri kendi içinde kendi mesajını barındıran mevsimleri de keşfediyor.

Karlar Ülkesi, Zorlu Çocuk Tiyatrosu tarafından “Bir sosyal sorumluluk projesi olarak” sahneleniyor ve ücretsiz. Zorlu Center PSM Zincirlikuyu İstanbul. Tel: (0850) 222 67 76.

ANKARA

Çocuk oyunu Kitap Kurdu’nda Yusuf’u karşılayan kütüphaneci sıradışı bir insandır. Her kitabın bir kokusu, bir müziği olduğundan bahseden kütüphaneci, ona nasıl okuması gerektiğini de anlatır.

Oyun, okumak istemediğimizde gözümüzde büyüyen kitapların nasıl küçülüverdiğini gösterir. Kitap bittiğinde Yusuf tam bir kitap kurdu olmuştur. Başkent Tiyatroları Doğanbey Cumhuriyet Caddesi Altındağ Ankara. Tel: (0312) 309 18 37

BURSA

Köstebekgiller, yepyeni bir müzikalle çocukların karşısında: ‘Masallar Diyarı’. Şimdiye dek televizyon ve sinema ekranlarında gördüğü Köstebekgiller familyasını, tiyatro sahnesinde canlı izleme şansına erişecek olan çocuklar için her aşaması düşünülen müzikal, yıl boyunca tüm illerde sahnelenecek.

Şükran Yemişçioğlu Kültür Merkezi Runguşpaşa Panayır Caddesi 3A Karacabey Bursa.

Çocuklara ‘özel alan’ anlatılmalı

Herkesin olduğu gibi çocukların da özel alanları olmalı. Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Uzm. Dr. Fırat Hamidi bu konuda bakın ne diyor:

“Çocuklara 2-3 yaşından itibaren vücudundaki özel bölgelerin kendisine ait olduğu anlatılmalı, bu özel bölgelere anne, baba ve anne baba onayı ve eşliğinde doktor muayenesi dışında kimsenin dokunmaması ve bakmaması gerektiği anlatılmalıdır.

Pişik durumlarında, hastalık durumlarında bakılması gerekiyorsa da izin alınmalıdır. Kendisi de anne-babasının ya da bir başkasının özel bölgesine bakmamalıdır. Özel bölgeler anlatılırken resimlerle ya da çocuğun kendi vücudu üzerinden anlatılabilir.

Ebeveyn kendi özel bölgeleri üzerinden bu bilgiyi vermemelidir. 3 yaşından itibaren çocukta mahremiyet duygusu oluşturmak adına tuvaletini yaparken ya da giyinip soyunurken bir başkasının o ortamda bulunmasına izin verilmemeli, yine bir başkası giyinip soyunurken ya da tuvalette iken izlemesine izin verilmemelidir, çocuğa da bu durum anlatılmalıdır.

Yine aynı şekilde evde anne babanın ve varsa diğer aile bireylerinin çocuğun yanında soyunup giyinmemesine dikkat edilmelidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder