Derya Özel Sonbahar depresyonuna girmeyin
HABERİ PAYLAŞ

Sonbahar depresyonuna girmeyin

Haberin Devamı

Benim gibi güneş enerjisiyle çalışan bir yapınız varsa, sonbaharla birlikte yavaş yavaş enerjinizin eridiğini hissedebilirsiniz. Uzmanlara göre mevsim geçişlerinde yaşanan psikolojik dalgalanmalar son derece normal, peki bu dalgalanmaları hafif atlatmak için neler yapmalıyız!

Hayatınıza ışık sokun


Hava serin ve karanlık diye güneş ışığından vazgeçmeyin! Özellikle gündüzleri bulutlu bile olsa dışarı çıkın ve güneş ışığını görün. Güneş ışığı doğal olarak beynin duygusal merkezini uyarır ve insanın iyi hissetmesini sağlar. Erken kalkın, perdeleri açın, dışarı çıkın.

Hareket sizi kurtarır


Soğuk hava terlememek için özür değildir. Spor merkezinde, evde veya hatta tercihen dışarıda kalbiniz 140'ın üzerinde çarpsın! Sadece kiloyu korumak ve sağlıklı kalmak için değil, günlük hayatın stresinden uzaklaşmak için de spora vakit ayırın. İyi bir egzersizin etkisi saatlerce sürer. Gün içinde daha fazla enerjiniz olur, metabolizmanız hızlanır, iyi hissettiren hormonlar salgılanır. Düzenli egzersiz kış uykusuna çekilmeye meyilli bedene yaşadığını hissettirir.

Şekere dikkat


Mutluluk, zindelik ve canlılık hissi veren seretonin hormonunun seviyesi düştüğünde, karbonhidratlara ve şekerli gıdaları tüketme isteği artar. Kışın özellikle de tatlı yeme eğilimi artar. Şekerli ve beyaz unlu gıdalara bağımlılık fizyolojik bir gerçektir. Bunlar bedende uyuşturucular gibi biyokimyasal sistemleri etkiler. Ne yediğiniz nasıl hissettiğinizi ciddi ölçüde etkiler.

Sosyal hayatı unutmayın


Arkadaşların, ailenin, iş arkadaşlarının, komşuları önemini azımsamayın. Her şeyi boş vermek istediğinizde kim size el uzatır? Sizi destekleyecek insanları aklınızda tutun, ihtiyaç duyduğunuzda size cesaretlendirmelerine izin verin.

Gevşeyin


Meşgulsünüz. İş, ders, aile, arkadaşlar, randevular, buluşmalar meşgul olmaktan hoşlansanız dahi herkesin sakin kalmaya ihtiyacı vardır. Bazı sorumluluklara veya davetlere 'Hayır' demekten kaçınmayın ve birkaç dakika hiçbir şey yapmadan geçirin. Bu zamanda dikkatinizi içe döndürüp ruhsal olarak sakinleşmeye, bedensel olarak gevşemeye ayırın. Kendinize yardımcı olacak gevşeme egzersizlerini gündeme alın.

Uyku: Ne fazla ne de az olmalı

Profesyonel destek alın


Sıralanan belirtilerden üç ya da daha fazla sizin için 2 haftayı aşkın bir süredir geçerli ise profesyonel destek almaktan çekinmeyin: İsteksizlik-mutsuzluk, değersizlik–suçluluk hisleri, uyku bozukluğu–aşırı uyku hali, enerji azalması–yorgunluk, iştah değişikliği, sinirlilik, endişe-kaygı, konsantrasyon bozuklukları...

Kız gibi özgüven


Çok değerli bulduğum bir çalışmadan ve sosyal sorumluluk projesinden bahsetmezsem olmaz. Küçük kızlar onlara bir şeyi “kız gibi yap” dediklerinde bunu bir hakaret olarak algılamak yerine, ellerinden geleni en iyi şekilde yapıyorlar. Fakat sıra genç kadınlara gelince işler değişiyor. Onlar için bir şeyi kız gibi yapmak demek, olabildiğine kötü ve gülünç yapmak demek.



Orkid bu noktada bizlerle şu veriyi paylaşıyor: “Kızların özgüveni ergenlik çağında hızla düşer”. Yani Orkid “Kız gibi”nin bir hakaret olarak kullanılmasını engelleyerek bunu değiştirmek istiyor. Orkid #KızGibi hareketi, dünya genelinde #KızGibi değişerek hayranlık bırakan milyonlarca kızdan ilham alıyor.

Temmuz 2014'te başlatılan Orkid #KızGibi kampanyası kızlardaki özgüvenin ergenlik döneminin başlaması ve ilk regl ile beraber en düşük seviyelere indiği ve zararlı sözcüklerin bu özgüven kaybını daha da arttırabileceği düşüncesinden ilham aldı. "KızGibi" ifadesinin kızların özgüvenini ne kadar derinden etkilediği görüldü ve insanlar arasındaki bu algıyı değiştirmek için başlatılan bir harekete ilham oldu. Engelleri aşarak durdurulamaz olmalarını destekleyen bu kampanyayı ben de destekliyorum.



Bu arada geçenlerde Frankfurt'taki ArGe merkezine yaptığımız ziyarette bu kez tamamen Türk kadınlarının istekleri baz alınarak Orkid'in dünyada sadece sürdürülebilir inovasyonla Türkiye'ye özel ped ürettiğini de öğrendim. Hatta bu teknolojinin detaylarını kendi pedimizi tasarlayarak deneyimledik. Kadın istekleri, markalara da ilham oluyor. İşte biz kadınlar aslında bu kadar güçlüyüz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder