Dr. Ali Gürsoy Gebelik şüphesini göz ardı etmemek gerekir
HABERİ PAYLAŞ

Gebelik şüphesini göz ardı etmemek gerekir

Doğum sonrası adet kanamaları genellikle 3’üncü ayda başlar. Emzirmeye bağlı olarak süre değişebilir. Mide bulantısı, karın ağrısı, baş dönmesi gibi şikayetler gebelik şüphesini akla getirir, mutlaka kan testi yaptırıp hamile olup olmadığınızı kontrol ettirin.

Normal yollardan bebeğim olur mu?

2019’dan beri romatoit artrit tedavisi görüyorum. 32 yaşındayım, bebek istiyoruz. Tedavimi bırakmıştım, ekim ayında yeniden ilaçlara başladım. Bu tedavi devam ederken hamile kalabilir miyim? Tüp bebek veya aşılama yöntemine başvurmalı mıyız?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, romatizmal hastalıkların tedavisi için birçok farklı ilaç kullanılabiliyor. Romatoid artrit tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar teratojenik yani bebeğin gelişiminde kusur yaratıcı etkiye sahip olabilir. Bunun için gebelik planı öncesi romatoloji doktorunuz ile konuşup gebelik sürecine uygun medikal tedaviye geçmelisiniz. Ayrıca bazı romatizmal hastalıklarda gebelik bulgularda alevlenmeye yani artışa yol açabilir. Tüm bu riskler doğrultusunda gebelik planınızı yapmanız uygun olacaktır. Gebelik için saptanmış bir kusur yok ise nomal yollardan gebelik planlayabilirsiniz.

Midem bulanıyor ve adet görmüyorum

Üç ay önce doğum yaptım. 40 gündür adet görmüyorum. Mide bulantısı, baş dönmesi ve karın ağrısı gibi şikayetlerim var. Sebebi nedir?

CEVAP

Sevgili okurum, doğum sonrası adet kanamaları genellikle 3’üncü ay sonrası başlar. Emzirmeye bağlı olarak adet kanaması bazen 1 yıla kadar başlamayabilir. Bu farklılıklar annenin emzirme süresi, emzirme sıklığı, bebeğe ek besin verilmesi gibi birçok faktöre bağlı olabilir. Mide bulantısı, baş dönmesi ve karın ağrısı gibi şikayetleriniz olduğu için düşük ihtimal de olsa gebelik olup olmadığını kontrol etmek gerekir. Size önerim bir an önce kandan gebelik testi yaptırmanız olacak.

Ara kanamaların nedeni nodüller mi?

38 yaşındayım, 3 çocuk annesiyim. Mamografi çektirdim ve iki memede birkaç nodül görüldü. Takipte kalmam gerektiğini söylediler. Ara kanamalarımın nedeni bu mu? Durumun normal mi?

CEVAP

Haberin Devamı

Sevgili okurum, çoğu kadın ara kanama ve lekelenmeler görebilir. Genellikle endişelenecek bir şey yoktur. Ama yine de olası sebeplerin incelenmesi gerekir. Doğum kontrol için hormon içeren haplar kullanılıyorsa, rahim içi araç varsa, klamidya benzeri cinsel yolla bulaşan hastalık, rahim ağzında lezyon, miyomunuz ya da polipiniz varsa ara kanama görebilirsiniz. Memedeki kistlerden ziyade olası bu nedenlerin araştırılması daha doğru olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder