Dr. Ali Gürsoy Gebelikte tiroid hormonuna düzenli kontrol şart
HABERİ PAYLAŞ

Gebelikte tiroid hormonuna düzenli kontrol şart

Tiroid hormonu düzensizse gebelikte düzenli kontrol gerekir. Tiroid ilacını kullanın, TSH seviyesi istenen düzeyde olduğu sürece hamilelikte sorun yaşanmaz. İlaç bebeğe zarar vermez.

Akıntıdan kurtulamıyorum

Benim sorunum kokulu akıntı. Bir ilaç kullandım sonra koku kalmadı. Ama akıntım devam ediyor. Doktora ama akıntıdan kurtulamadım. Bana yardımcı olur musunuz?

CEVAP

Sevgili okurum kadınlarda sık izlediğimiz akıntı şikayetleri tekrarlıyor ve geçmiyor ise tedavi edilmeleri gerekir. Vajinal akıntılarda ilk yapılması gereken vajinal kültür örneği alınmasıdır. Alınacak örnek ile hangi mikrop çeşidinin bu enfeksiyona yol açtığı saptanacaktır. Böylece direkt olarak mikropa etki edecek tedavi başlanacaktır. Doktorunuzun önereceği medikal tedavinin yanı sıra genital bölge hijyenine dikkat ederek tekrarlama ihtimalini azaltabilirsiniz.

Haberin Devamı

Aldığım ilaç bebeğe zarar verir mi?

10 haftalık hamileyim ama tiroidlerim az çalışıyormuş. Her gün sabah bir tane ilaç alıyorum. Sizce bu ilaç bebeğime ve bana zarar verir mi, içmeye devam edeyim mi?

CEVAP

Sevgili okurum, tiroid hormonlarının düzensizliği sık karşılaştığımız bir durum. Bu dönemde endokrinoloji doktorunuza düzenli takip olmanız gerekir. Gebelikte belirli aralıklar ile tiroid hormon seviyeleriniz düzenli olarak kontrol edilir. Tiroid ilacınızı düzenli kullanın. TSH seviyeleriniz istenilen düzeyde olduğu sürece gebelikte sıkıntı yaşamazsınız. Kullandığınız ilaç doktorunuzun önerdiği şekilde alındığı takdirde size ve bebeğinize bilinen hiçbir zararı yoktur.

Ne zaman hamile kalabilirim?

35 gün önce dış gebelik ameliyatı oldum, kapalı ameliyat ile sağ tüpüm alındı. Şu an regli oluyorum. Acaba tekrar hamile kalma şansım var mı? Ameliyattan ne kadar zaman sonra korunmadan ilişkiye girilir?

CEVAP

Sevgili okurum, geçmiş olsun. Dış gebelik ameliyatları esnasında hasarlı tüpler alınıyor ya da işlevi iptal ediliyor. Aksi takdirde ileride oluşacak gebeliklerde dış gebelik riski artmaktadır. Ameliyatı takiben 2 kez adet dönemi sonrası tekrar gebelik planlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra doktorunuz tarafından gerekli görülürse ilaçlı rahim filmi çekilebilir. Böylece kalan tüpe bakılarak sağlamlığı kontrol edilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder