Dr. Ali Gürsoy İlaç tedavisiyle düzelmezse detaylı araştırma şart
HABERİ PAYLAŞ

İlaç tedavisiyle düzelmezse detaylı araştırma şart

Prolaktin hormonu adet düzeninden sorumlu. Yükselince ilaç tedavisi veriliyor. Ama ilaçlar işe yaramazsa o zaman beyindeki hipofiz bezi için MR çekiliyor, iyi huylu bir tümör olup olmadığı kontrol ediliyor. Sorunun çözümü için endokrinoloji uzmanına başvurun.

Rahim filmi çektireyim mi?

31 yaşındayım, 6.5 yıllık evliyim. Beş yaşındaki oğlum için tedavi görmedim. Şimdi spiralimi çıkarttırdım. Düzensiz, 2 ayda bir adet görüyorum. Hormon testlerim normal. Gittiğim doktor tüplerin açık olup olmadığını anlamak için film çektirmem gerektiğini söyledi. Sizce nasıl bir tedavi yöntemi uygulamalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, daha önceden gebeliğiniz olduğu ve çocuk sahibi olduğunuz için bence acele etmeden 1 yıl boyunca gebelik için bekleyebilirsiniz. Yumurtlama döneminde ilişkiye girerek başarı şansınızı artırabilirsiniz. Gerekli durumlarda doktorunuz gerek görürse bu süreyi beklemenden de ek değerlendirme yapılabilir. Rahim filmi ile tüplerin açık olup olmadığı bakılabilir, bunun yanı sıra spermiogram testi ile eşinizin sperm sayısı ve sperm hareketliliği kontrol edilir.

Gebe kalabilir miyim?

26 yaşındayım. Beş aydır adetim düzenli ama kanama miktarı az. Bir ay önce evlendim. Gebelik testi yaptım, sonuç negatif. Hormonlarıma bakıldı, prolaktin yüksek çıktı. Onbeş gün sonra yine ölçüldüğünde bu kez daha da yüksek; 96 çıktı. Bu değerlerle gebe kalma şansım var mı?

CEVAP

Sevgili okurum, kadınlarda prolaktin seviyesinin yüksek seyrettiği ve ilaç tedavisi ile düzelmediği durumlarda beyindeki hipofiz bölgesini inceleyen MR çekilir. Bu görüntüleme yöntemiyle hipofiz adenomu denilen hipofiz bezinin iyi huylu tümörü olup olmadığı kontrol edilir. Bunun sonucuna göre olumsuz bir durum izlendiğinde gerekirse cerrahi yöntemler de düşünülebilir. Sorununuzun çözümü için bir endokrinoloji uzmanına gözükmenizi öneririm. Prolaktin yüksekliğinde adet düzensizliği ve gebe kalmada sorun izlenebilir. Bu nedenle tedavinize bir an önce başlamanızı öneririm.

Adet dışı kanamalarım var

41 yaşındayım ve 20 yıllık evliyim. Bir süredir doğum kontrol hapıyla korunuyorum. Adet dışı kanamalarım ve bel ağrım var. Sorunum ne olabilir?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, doğum kontrol hapları düzenli kullanılsalar bile bazen ara kanamaya yol açabilir. İlaç kullanımına bağlı görülebilen bu durum ayrıca yumurtalık kisti ya da miyom varlılığında da olur. Bel ağrısı tariflediğiniz için olası bir miyom ya da kist açısından ultrason görüntülemesi yaptırmanız doğru olacaktır. Ayrıca eğer sigara içiyorsanız doktorunuz ile konuşup doğum kontrol için başka yöntem planlayın. 35 yaşından büyük ve sigara içen kadınlara pıhtı atma riskinden dolayı doğum kontrol hapları önerilmez.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder