Dr. Ali Gürsoy İlaç yetmezse cerrahi girişim gerekebilir
HABERİ PAYLAŞ

İlaç yetmezse cerrahi girişim gerekebilir

Genital bölgenin her iki tarafında ilişkide kayganlığı sağlayan bartholin bezleri bulunur. Bu bezlerin ağız kısımları tıkanabilir ve apse oluşur. Önce ilaç tedavisi yapılır. Yeterli olmazsa cerrahi girişim gündeme gelebilir.

Kaşıntının sebebi nedir?

19 yaşındayım. İdrarımı yaparken kaşınma ve yanma oluyor. Bir süredir antibiyotik kullanıyorum. Acaba kaşıntının sebebi bu olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okurum, idrar yolu enfeksiyonlarında kullanılan antibiyotik tedavileri sonrası kadınlarda vajinal flora değişkenlik gösterebiliyor. Buna bağlı olarak vajinal mantar yani kandidiyazis ile sık karşılaşıyoruz. Muhtemelen sizde de buna benzer bir durum oluştu. Kadın hastalıkları ve doğum doktorunuza başvurup destek alabilirsiniz.

Haberin Devamı

Şişliğin sebebi ne olabilir?

22 yaşındayım. Vajinamın alt dudaklarının sol kenarında nohuttan büyük şişlik var. Şişkinlikten 2 gün sonra iltihaplı kan geldi. Acaba bu enfeksiyonun sebebi nedir?

CEVAP

Sevgili okurum, şikayetiniz bartolin bezinin iltihabına benziyor. Bartolin bezleri kadınların genital bölgesinin her iki yan tarafında bulunurlar. Kadınlarda ilişki esnasında kayganlığı sağlarlar. Bu bezlerin ağız kısımları bazen enfeksiyonlara bağlı tıkanabilir ve apse izlenir. Bu durumlarda kist fazla büyümeden tedavi başlanması gerekir. İlaç tedavisi yetersiz kaldığında cerrahi girişim gerekebilir.

Ne zaman başlayayım?

Bir buçuk yıldır doğum kontrol hapı kullanarak korunuyorum. Bir ay ara vermeyi düşünüyorum. Bu sürede hamile kalır mıyım? Tekrar başlamak istediğimde adetten sonra mı yoksa 3’üncü günü mü başlamam gerekir?

CEVAP

Sevgili okurum, doğum kontrol hapları bıraktıktan sonraki ay etkinliklerini kaybederler. Gebe kalmak istemiyorsanız hapı kullanmadığınız ay başka bir yöntem ile korunun. Bir sonraki ay adet düzeninizde bir değişiklik ve hamilelik şüpheniz yok ise adet döneminde doğum kontrol hapının yeni kutusuna başlayabilirsiniz.

Çocuk istiyoruz

34 yaşında, 10 yıldır evliyim. Altı aylık erken doğum yaptım, bebek ölü doğdu. Sonraki yıllarda da 2 defa kürtaj yaptırmak zorunda kaldım. Biz 7 yıldır çok istememize rağmen çocuk sahibi olamıyoruz. Çocuğumuzun olması için nasıl bir yol izlemeliyiz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, geçmiş olsun. Tekrarlayan kürtajlar sonrası rahim içi yapışıklıklar oluşabilmektedir. Oluşan bu yapışıklıklar gebe kalmaya engel durumlar oluşturabilirler. Böyle durumlarda en sık yararlandığımız yöntem histerosalpingografi dediğimiz rahim filmidir. Histerosalpingografi bize rahim içinin yapısını, yapışıklık olup olmadığını ve tüplerin açık olup olmadığını gösterecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder