Dr. Ali Gürsoy Menopoza geçişte düzenli adet görmeniz beklenmez
HABERİ PAYLAŞ

Menopoza geçişte düzenli adet görmeniz beklenmez

Kadının menopoza geçişte düzenli adet görmesi beklenmez. Bazı kadınlar önceleri sık, sonra da seyrek adet görürler. Adet düzensizliğiniz varsa ‘menopozdandır’ demeyin. Doktora gidip rahim ve yumurtalık hastalıkları açısından muayene olun.

Menopoz başlangıcı olabilir mi?

48 yaşındayım. Son 2 ayda ikişer defa adet gördüm. Her adetim ortalama 8 gün sürdü. Bu menopoz başlangıcının kesin belirtileri olabilir mi? Adetlerim neden bu kadar uzun sürüyor?

CEVAP

Sevgili okurum, menopoz sürecine geçiş esnasında düzenli adet görmeniz beklenmez. Bazı kadınlarda premenopoz dönemi önce sık sık, daha sonra ise seyrek adet görme ile kendini gösterir. 48 yaşında olduğunuz için bu durum menopoza geçiş süreci ile ilişkili gözükse bile yine de olası rahim ve yumurtalık patolojileri açısından muayene olmanız gerekir. Bir jinekoloğa muayene olmanızı öneririm.

Haberin Devamı

Daha önce öğrenilebilir mi?

Bir tanıdığım yumurtalık kanseriymiş. Bunun önceden bilinmesi için ne yapabilirim?

CEVAP

Sevgili okurum, her kadının düzenli jinekolojik muayene yaptırması önerilir. Muayene esnasında pelvik muayene yapılır ve ultrason ile karın içi yapılar değerlendirilir. Ayrıca kesin tanı sağlamasa da yumurtalık kanseri ile yükselebilen bir tümör belirteçleri için kan testi bulunmaktadır. Doktorunuzun önerisi ile gerekirse bu testi de yaptırabilirsiniz. Senelik rutin kontrollerinizi ihmal etmediğiniz takdirde olası bir yumurtalık kanserinde erken tanı şansı yakalayabilirsiniz.

Sanki patlayacak gibiyim

42 yaşındayım. Adetim 10 gün gecikti. Sanki patlayacak gibiyim ve çok asabiyim. Neden böyle oldu? Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okurum, eğer hamilelik şüpheniz var ise öncelikle bir kadın doğum hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmanızı ve gebelik testi yaptırmanızı öneririm. Bahsettiğiniz durumun gebeliğe mi yoksa adet gecikmesine bağlı oluşan hormonal dengesizlikten mi kaynaklandığı saptandıktan sonra gerekli tedavi uygulanabilir. Test yaptırmadan adet söktürücü ve benzeri ilaçları ise kesinlikle kullanmayınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder