Dr. Ali Gürsoy Önce sorunun kaynağı bulunmalı
HABERİ PAYLAŞ

Önce sorunun kaynağı bulunmalı

Gebelikte yaşanan fizyolojik değişikliklere bağlı olarak kadında vajinal akıntılar meydana gelebilir. Bu sorun tedavi edilmeden önce mutlaka kaynağı belirlenmeli. Akıntıdan örnek alınıp incelenmeli, sonuca göre bebeğe zarar vermeyecek bir ilaç belirlenmeli.

Hamileyim, mantarı tedavi etmiyorlar

Üç aylık hamileyim. Hamileliğimin başından beri mantar var. Doktorum “Bebek 4 aylık olana kadar tedavi edemem” dedi. Ama ben bu durumdan rahatsızım. Çok dikkat ediyorum, eşimle ilişkiyi unuttuk. Şimdi tedavi olmamın bebeğe ne zararı olabilir? Hamilelikte neden böyle bir durumla karşı karşıyayım? Bir daha yaşamamak için nasıl hareket etmeliyim?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, gebelik esnasında oluşan fizyolojik değişikliklere bağlı olarak vajinal akıntılar meydana gelebilir. Sizde izlenen bu sorunun öncelikle kaynağını belirlemek gerekir. Bunun için de vajinadan sürüntü örneği alınmasını ve kültüre gönderilmesini öneririm. Yapılan inceleme sonrası akıntınızın herhangi bir mikroba bağlı olup olmadığı tespit edilecektir ve sonuca göre bebeğe zararı olmayacak ilaçlar ile tedavi edilecektir.

Prolaktin çok mu yüksek?

Tüylenme şikayeti sebebiyle hormon tetkikleri yaptırdım ve prolaktin hormonu 31.90 çıktı. Bu değer çok mu yüksek? Memelerden süt gelme veya adet düzensizliği gibi şikayetlerim yok. Ne yapmalıyım, tedavisi zor mu?

CEVAP

Sevgili okurum tüylenme şikayetiniz başka hormonların düzensiz üretilmesine ya da salınmasına bağlı olmuş olabilir. Prolaktin seviyeniz normal sınırlarda gözüküyor. Bence bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanından yardım isteyin. Yapılacak geniş kapsamlı bir değerlendirme ile tüylenme şikayetinizin sebebine yönelik tedaviye başlanacaktır.

Evlenirsem sorun yaşar mıyım?

22 yaşındayım. Bu yaşıma kadar hiç adet görmedim. Doktor uterian agenezi teşhisi koydu. Öğrenmek istediğim konu şu: Evlenirsem cinsel hayatımda bir sorun oluşur mu yoksa bu rahatsızlık yalnızca rahimle mi ilgili?

CEVAP

Sevgili okurum, uterin agenezi beraberinde üreme sistemi ile ilgili başka anormallikleri de içerebilen bir durumdur. Bazı hastalarda vajina olması gerekenden küçük olabilir. Öncelikle bu konu hakkında detaylı inceleme öneririm. Eğer vajina ile ilgili kısalık ya da yoklukla ilişkili bir durum saptanırsa buna uygun cerrahi tedavi seçenekleri düşünülebilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder