Dr. Ceyda Şener Daha genç ve güzel bir cilt için
HABERİ PAYLAŞ

Daha genç ve güzel bir cilt için

Teorik olarak, erken yaşlanma önlenebilir. Eğer yüzünüzü güneş ışığından her zaman koruyabilirseniz, yaşınız ilerlese bile cildiniz daha genç kalacaktır. Bu nedenle cildinizi güneş ışığından korumaya çok erken yaşlardan itibaren başlamalısınız. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki; 18 yaşımıza kadar hayatımız boyunca alacağımız UV radyasyonunun neredeyse yüzde 50’sine, 30 yaşına geldiğimizde ise yüzde 75’lik bir kısmına çoktan maruz kalmış oluyoruz. Erken yaşlanmanın saatinin tik-takları erken başlasa da, kendimizi güneşten koruyarak diğer etkiler için önlemimizi alabiliriz; çünkü erken yaşlanma ufak bir UV etkisiyle bile başlayabiliyor. Öyle ki, bu etki yavaş ve kalıcı bir biçimde olmak zorunda değildir, dışarıda korunmadan attığınız her adımda bu etkiyi arttırmaktasınız.

Haberin Devamı

Kırışıklık, sarkma, solgunluk ve cildin aşırı renk değiştirmesi büyük ölçüde güneş ışığına maruz kalmayla hızlanmaktadır. Bu zararı etkiyi bir şekilde tersine çevirebiliriz, fakat yapılacak her türlü tedavinin olumlu sonuç vermesi için güneş ışığından korunmak çok önemlidir. Gideceğiniz her doktor da, güneş ışığından korunmanız gerektiği konusunda sizi uyaracaktır.

Dış etkenler

Tıpkı vücudumuza aldığımız ya da almadığımız her maddenin cildimizi etkilemesi gibi, çevresel faktörler de kaç yaşında göründüğümüzü çok etkilemektedir. Sigara, alkol, ilaçlar ve stres solgun, renksiz ve kırışık bir cildin oluşmasına neden olarak daha yaşlı görünmemize yol açmaktadır.

Sigara

Tek bir sigara nefesi, bile büyük zararlar verebilmektedir. Sigara içen bir kişinin cildine bakın, sarı ya da gri renk tonu görürsünüz. Sigara içenler kırışıklık oluşumuna daha yatkındır ve bu kırışıklıklar daha derinlere yerleşir. Sigara içmek, bu serbest radikallerin vücudu istila etmelerine neden olduğu için yaşlanma sürecini hızlandırır. 30’lu yaşların başında kırışıklıklarınız özellikle dudak ve göz bölgesinde belirgin hale gelir.

Alkol

Az miktarda alınan alkolün vücuda yararlı etkileri vardır. Fakat problemli içicilerin ciltlerinde de alkolün zararlı etkilerini görmek mümkündür. Her gün bir kadehten fazla alınan alkol, kırışıklıklarla savaşmada sizi geriletir. Alkol idrar söktürücü olduğu için kan damarlarının açılmasına ve cildin nemini kaybetmesine neden olarak cildin kurumasına, sarkmasına ve elastikiyetini kaybetmesine neden olmaktadır. Alkol aynı zamanda vücudun vitamin emilim oranını azaltır ve bağışıklık sisteminin de yavaşlamasına neden olarak akne oluşumuna karşı cildin savunma mekanizmasını zayıflatır.

Haberin Devamı

Sabun-içerikli ürünler

Herkesin cildini kaplayan doğal bir yağ vardır. Sabun gibi cildi kurutan ürünler kullandığınızda bu yağ gider, cilt kurur ve kuruyan ciltte çatlaklar ve kabuklanmalar olur. Çatlak bir kere oluştuğunda cilt iltihaplara ve kaşınmalara açık hale gelir. Ağır deterjanlar yüksek pH değerine sahip olduklarından cildin doğal yağ tabakasını soyarlar ve cildin keratin yapısında bozulmaya neden olarak işlev bozukluğu yaratırlar. Her ne kadar ağızdan alınan tamamlayıcılar görünen çizgilerin tedavisine katkı sağlasa da, cildin nem seviyesini korumada bitkisel içerikli ürünler gereklidir. Çevresel faktörlerin negatif etkilerinden korunmanın yanı sıra etkili bir cilt koruma programı cildin yapısının korunmasında ve elastikiyetin tekrar kazanılmasında çok önemli bir yardımcıdır.

Haberin Devamı

Cildin soyulması

Cildi iyileştirmek ve çizgileri yumuşatmak için en etkili metot, üstteki kuru tabakanın hücrelerin üzerinden kaldırılmasıdır. Epidermis, cildin üst yüzeyi, çoğalma ve olgunlaşma gibi evrelere girer. Epidermisin altındaki bazal hücrelerin ürettiği yeni hücreler çoğalarak epidermise doğru hareket ederler. Bu hücrelerin sertleşerek yüzeye doğru çıktıkça diğer eski hücreler dökülür. Oluşan bu tabaka bir bariyer görevi görerek nemi vücudun içinde tutarken yabancı maddelerin de vücuda alınmasını engeller. Bu hücreler yüzeyde kaldıkça cilt soluk ve pul pul görünür. Cilt soyma işlemi, basit bir ovalama hareketi ve yenileyici kremlerden kapsamlı peeling tedavilerine kadar geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır. Cilt yaşlanmasının tedavisinde en etkili yaklaşım, bitkisel anti-aging ürünlerin diğer tedavilerle bir arada kullanılmasıdır.

Yarınki Sevgililer Günü’nden önce cildinizin pırıl pırıl parlamasını istiyorsanız ve daha önceden bir kliniğe giderek esaslı bir bakım yaptırma fırsatınız olmadıysa vereceğim basit ve doğal peeling reçetelerini deneyin, sonuçtan memnun kalacaksınız...

Yüz peeling’i için doğal reçeteler

* Peeling için en ideal zaman uyku öncesidir. Yüzünüzü her zamanki gibi temizleyin. Hazırladığınız peeling karışımını yüzünüze uygulayın ve 1-2 dakika dairesel hareketlerle hafif masaj yapın. İşlem bittikten sonra yüzünüzü ılık suyla yıkayın. Peeling sonrası besleyici krem sürün ve cildinizi dinlenmeye bırakın. Peeling sonrası istediğiniz maskeyi yüzünüze uygulayabilirsiniz.

* Peeling sonrası cilt taze ve yumuşak olmalıdır. Oluşan kızarıklıklar sizi korkutmasın! Esmer ciltlerde kızarıklıklar kısa zaman sonra geçecektir. Eğer peeling sonrası kızarıklıklar birkaç dakika içinde geçmezse, cildinizde yanma ve kaşıntı hissedersiniz. Bu, uyguladığınız peeling’in cildinize uygun olmadığını anlamına gelir. Bu durumda daha hafif ve cildinize uyumlu maddelerle başka bir peeling yöntemi denemelisiniz.

* Peeling yöntemini haftada en fazla 1-2 defa denemelisiniz. Aksi takdirde cilt kendini koruyamaz. Buna özellikle kuru ciltler dikkat etmelidir. ? Hassas veya sivilceli cilde sahip olanlar da peeling konusunda dikkatli olmalı ve peelingi haftada en az 2 kez uygulamalıdır.

* Göz çevresine peeling yapılmaz. Aksi taktirde göz altı çevresini zedelemiş olursunuz.

Hassas ciltler için ceviz peeling’i

Malzemeler: -2 yemek kaşığı ceviz içi -Yarım yumurta sarısı -2 kaşık tereyağı

Hazırlanışı: Cevizi un haline gelene kadar ezin, tereyağı ve yumurta sarısını ekleyin, karıştırın. Yüzünüze dairesel masaj yaparak uygulayın.

Yağlı ciltler için fıstık peeling’i

Malzemeler: -2 yemek kaşığı fıstık -2 tatlı kaşığı limon suyu -2 tatlı kaşığı nar suyu

Hazırlanışı: Fıstıkların kabuklarını temizleyin, un haline gelene kadar ezin. Limon ve nar suyu ekleyin, iyice karıştırıp yüzünüze uygulayın.

Canlandırıcı peeling

Malzemeler: Havuç, yarım tatlı kaşığı yulaf

Hazırlanışı: Havuç rendesini yarım tatlı kaşığı yulafla iyice karıştırın. Yüzünüze uygulayın. 20-25 dakika bekletin, ılık suyla yıkayın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder