Dr. Ceyda Şener Lekesiz güzellik
HABERİ PAYLAŞ

Lekesiz güzellik

Amacınız giydiğiniz giysilerin içinde mükemmel görünmek, daha küçük bedenlerine sığmak ya da çıplakken daha güzel görünmek ya da her ne olursa olsun, hedefe ulaşmak için hem cerrahi hem de cerrahi olmayan çok sayıda seçenek vardır ve bunlar vücudunuzun güzelleşmesini, gençleşmesini kesinlikle sağlar!

Kusursuz vücut neredeyse yoktur. Ve kusursuz bile olsa belirli bir süreye mahkumdur. Herkesin gidermek istediği bir kusuru vardır. Günümüzdeki estetik yöntemleriyle bunların büyük bölümü düzeltilebilir özelliktedir. Vücut şekliniz ve vücudunuzun her yerindeki cildiniz bu değişik tedavi seçenekleriyle daha genç, lekesiz ve sağlıklı görünebilir.

Haberin Devamı

Lekesiz güzellik

Yapılan en önemli hatalardan biri mesela yüz estetiği yaptırmaya kararlı bir kadının ellerini, kollarını ve göğüs bölgesini unutması oluyor. Bu kısımlar güneşin zararlı etkilerine doğrudan ve devamlı maruz kaldıkları için, kadının yaşını en etkili şekilde ortaya koyuyor. Yaşlanma, güneş ve kimyasallara maruz kalmanın biriken etkileri çoğunlukla kahverengi lekelere ve pürüzlü pigmentasyona sebep oluyor. Yüzünü gerdirip en az 10 yaş gençleşen bir kadının ellerindeki veya yüzündeki, göğsündeki bu lekeler onun yaşı hakkında otomatik olarak fikir veriyor. Bugün yeni ve çok ileri lazer teknolojileri sayesinde kolay ve etkili bir şekilde yok edilen bu lekeler veya kırmızı lezyonlar yapılan estetik operasyonun bıraktığı etkiyi iki katı güçlendiriyor!

Çoğunlukla cilt yaşlanmasını sadece yüz bölgesi için düşünmemiz bizi bu hataya sürükleyen en önemli sebep. Ancak modern yaklaşımda günümüzde gençleşme operasyonları ne türlü olursa olsun bu kombine tedaviyle düşünülüyor. Bu tamamlayıcı tedaviler içinde en etkilisi ise ‘microdermabrasyon’dur. Bu, yüzeysel deri soyucu olarak çok bilinen bir tedavi şeklidir. Cilt üzerindeki ölü deriyi nazikçe soyarak cildi parlatmaktadır, böylece lekeli alanları azaltmakta ve güneş hasarlarını hafifletmektedir. ‘Intense pulse light’ (IPL) sistemleri de ellerdeki, bacaklardaki ve göğüsteki kusurların azaltılmasında ve derinin kolajen üretimini uyarmada kullanılmaktadır. Bu tedavilerin yararları özellikle de östrojen seviyesinin düştüğü ve cildin kuruyup inceldiği menopoz dönemine giren kadınlarda cilt dokusunun ve ciltsel koyulaşmanın gelişmesini içermektedir ki bunlar yaşla birlikte gelen kaçınılmaz sorunlarla savaşırlar.

Haberin Devamı

Bir diğer yaygın şikayet de damar lezyonlarıyla ilgilidir, küçük, ince damarlar ciltte yüzeye yakın yerde uzanırlar ve kalçada, baldırda ve ayak bileğinde kırmızı, mavi ya da pembe çizgiler halinde kümelenmiş gibi görünürler. Her ne kadar bunların oluşumunu engelleyemezseniz de, en basit çözümleri skleroterapi ve lazerdir. Bu damar lezyonlarının oluşumunda da pek çok faktör etkilidir; kalıtım, hamilelik, hormon değişikliğine neden olan diğer faktörler, kilo alımı, uzun süre ayakta durma ya da oturma, yüksek topuklu ayakkabı giyme vb.

Damar lezyonları

Bu damarların tedavisinde en yaygın metod, sklerotik solüsyonun buraya enjekte edilerek öbeklerin parçalanması ve sonrasında yok olmasıdır. Her seanstan sonra damarlar daha hafif görünmelidir. Genellikle, en iyi sonuçların alınması için iki ya da daha fazla seans yapılmaktadır. Hiçbir damar tedavisi ileride oluşabilecek damar lezyonlarını şimdiden önleyemez. Eğer vücudunuz bu öbekleşmeye yatkınsa, bunların oluşumunu tekrar görebileceğinizi de bilmelisiniz. Tedavi edilen lezyonlar tamamen yok olurlar; fakat tedavi damarların derecesine ve tedavi edilen damarların sayısına göre tekrarlanabilmektedir.

Haberin Devamı

Lekesiz güzellik

Damar lezyonlarının tedavisinde oluşabilecek riskler kan pıhtılaşması, kızarıklık, deri değişimi ve yaraları, solüsyona karşı oluşabilecek alerji ve pigmentasyon düzensizlikleri olarak sıralanabilir. Damar lezyonu tedavisi basit bir işlemdir, anestezi gerektirmez, bu nedenle de ayakta tedavi olunan her yerde bunu yaptırabilirsiniz, mesela doktorunuzun ofisinde. Vücuda tam oturan çoraplar 72 saat ve daha uzun sürelerde kan pıhtılaşmasını önlemek için önerilmektedir. Çorap çıkarıldığında, iğne yapılan yerlerde ezilme ve kızarma görebilirsiniz. Eğer bu olursa, ezikler ilk ay içinde azalıp kaybolur. Bazılarında ise kahverengi pigmentasyon kalıntısı görülüyor, bu da bir yıl içinde tamamen gözden kayboluyor.

Varis damarlarının tedavisi

Varis damarları, şişme özellikleri, daha büyük ve koyu olmalarıyla damar lezyonlarından ayrılırlar. Ayrıca çok daha fazla ağrıya neden olurlar ve daha ciddi damar rahatsızlıklarına yol açabilirler. Skleroterapi bazen varis damarlarının tedavisinde kullanılmaktadır fakat cerrahi müdahale çoğunlukla gerekmektedir. Muayenede daha ciddi ‘derin damar’ problemlerinin şişme, acıma ya da ayak bileğindeki deri değişikliği gibi belirtileri için kontrolden geçersiniz. Elle tutulan Doppler ultrason cihazı, toplardamar sitemindeki herhangi bir geri akışı tespit etmede kullanılmaktadır. Eğer başka rahatsızlıklar da çıkarsa, daha kapsamlı araştırma için estetik cerrahınız vasküler cerraha da görünmenizi isteyebilir.

Lekesiz güzellik

Yıllarca, çatlak izlerinin tedavisinde çok az ümit vardı. Çatlaklar iç deride oluştuğu için, cilt üzerindeki bir yerin tedavisinden daha zor olur. Ancak lazer teknolojisindeki ilerlemeler sayesinde şimdi, bu çatlaklardaki pigment oluşumu azaltılarak gözden kaybolmaları sağlanmaktadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder