Dr. Cihan Avaroğlu Baş ağrısı deyip geçmeyin
HABERİ PAYLAŞ

Baş ağrısı deyip geçmeyin

Anne-babalar sık baş ağrısı çektikleri, bunu ciddiye almadıkları ya da kaygılanmadıkları halde, aynı sorun çocuklarında olduğunda haklı olarak ciddi oranda endişeleniyorlar.

Nelere dikkat edelim?

Yedi yaşındaki çocukların yarıya yakını, 15 yaşındaki çocukların ise dörtte üçü baş ağrısından yakınabilir. Ama bu demek değildir ki yedi yaşın altında baş ağrısı olmaz; bu yaş grubunda da baş ağrısı ile karşılaşabiliriz.

-Uykudan uyandıracak kadar şiddetli veya sabahları olan

-Sıklığı veya şiddeti artarak süren

Haberin Devamı

-Kusmanın eklendiği baş ağrıları altında ikincil neden olarak adlandırdığımız durumun varlığını araştırma nedenimizdir. İyi bir gözlem, öykü ve detaylı muayene, tansiyon kontrolü çoğu zaman gereken bilgiyi verir. Daha sonra gerekirse beyin tomografisi, MR, EEG gibi tetkikler yapılabilir. Altta yatan ikincil neden yoksa birincil nedenli baş ağrılarını düşünürüz. Bu grupta migren, gerilim tipi ya da diğer özel tipte baş ağrıları akla gelmeli. Psikolojik nedenlerin de soruna yol açtığı unutulmamalı.

Migreni nasıl tanıyabiliriz?

Alın ve şakak bölgesinde tek taraflı olduğu gibi çift taraflı da olabilen, bulantı ve kusmanın eşlik edebildiği baş ağrısıdır. Migrenli çocuklar ışık ve sesten etkilenebilir, ağrının geleceğini hissedebilirler. Gözde ışık çarpmaları, cisimlerde büyüme-küçülme gibi belirtiler olabilir. Sebepsiz karın ağrısı bile migreni düşündürebilir. Ailede migren varsa çocukta görülme sıklığı yüzde 80’dir. Uzun süreli açlık, yorgunluk, uykusuzluk, gürültü, belirli gıdalar migreni tetikleyebilir. Genç kızlarda adet dönemleri, migrene bağlı baş ağrılarının yoğunlaştığı zamanlardır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder