Dr. Cihan Avaroğlu Bebeğim büyüyor beslenmesi değişiyor
HABERİ PAYLAŞ

Bebeğim büyüyor beslenmesi değişiyor

Haberin Devamı

İlk altı ay sadece anne sütüyle beslenen bebeklere bilmeden, zaman zaman da çevrenin etkisiyle erişkin gıdaları deneniyor. Doğru mu, ne zaman tamamlayıcı beslenmeye başlamalı? Bu noktada, farklı görüşlere sahip ailelerden öneri almak kafa karışıklığına yol açabilir.

Anne sütü sonrası

■ İlk 6 ay sadece anne sütü verilmeli. Anne sütünün yetmediği durumlarda formül beslenme (kutu mama) kabul edilir. Bu sürede su bile verilmemeli.

■ Tamamlayıcı beslenmeye geçebilmek için, bebek başını tutabilmeli, mama sandalyesinde oturabilmeli.

■ Doğum ağırlığının iki katına ulaşmış olmalı.

■ Yemeğe ağzını açmalı, beslenmeye istekli görünmeli.

■ Bebekler, dillerini ağzının içinde çeviremezler. Bu yüzden tamamlayıcı beslenme yarı katı gıdalarla başlamalı. Yine de gıdaları diliyle dışarıya itecektir, sabırlı olun.

Nasıl başlamalı?

■ Her gıda yarım çay kaşığından bile az miktarda denenmeli.

■ Alerji yapmadığından, sindirim zorluğuna neden olmadığından emin olunmalı. Ondan sonra yavaş yavaş miktar artırılmalı.

■ Gıdayı reddettiğinde inatlaşmamalı.

■ Gıdalar birbiriyle karıştırılıp bulamaç haline getirilmemeli.

Miktar ne olmalı?

Bebek beslenmesi sabır işidir. 6 aylık bebeğin mide kapasitesi yaklaşık 150 mililitredir. Çay kaşığından, hatta yarım çay kaşığından bile küçük miktarlarla denenmeye başlanan yarı katı gıdalar, yavaş yavaş artırılmalı.

Bebek 9 aylık olduğunda mide kapasitesinin yüzde 50 miktarına ulaşılmalıdır. Kalan yüzde 50’nin ise anne sütü olduğu akıldan çıkarılmamalı. Bebek 12 aylık olduğunda, mide kapasitesinin yüzde 80 kadarı tamamlayıcı beslenme olurken kalan miktar anne sütüne ayrılmış olmalı.

PARMAK GIDA NEDİR?

Bebeğin parmakları ile tutup, ağzına götürdüğü gıdalara verilen addır. 8 aylık olduğunda parmak gıdalara hazırdır. Muz, makarna, köfte, et, patates dilimleri parmak gıdaya örnek olabilir. Ama bebeği yemek yerken bir an bile yalnız bırakmamak gerekir.

Suyun doğru zamanı

Tamamlayıcı beslenmeye başlandığında bebeklere su da verilmeli. Su, cam şişede kaynamış olarak içirilmeli, 12’nci aydan itibaren yine cam şişede ama kaynatmaksızın verilmeli.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder