Dr. Cihan Avaroğlu Bebek beslenmesindeki gerçekler...
HABERİ PAYLAŞ

Bebek beslenmesindeki gerçekler...

epimiz bebek beslenmesinde anne sütünün tek seçenek olduğunu bildiğimiz halde, ülkemizde yapılan araştırmalar farklı değerleri ortaya koyuyor. Anne sütü ile beslenme oranı yüzde 97 ile başlarken, bebeklerin ilk 2 ayında sadece anne sütü alma oranı yüzde 69’a düşüyor. Daha da kötüsü, bebekler 2-3 aya geldiklerinde sadece anne sütüyle beslenme oranı yüzde 42’ye iniyor. Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması’na göre altı aydan küçük bebeklerin yüzde 44’ü biberon kullanırken, bu oran 6-7 aylık bebeklerde yüzde 60’a ulaşıyor.

Haberin Devamı

Yüzde 4.1 bebeğin iki aydan önce inek sütü, peynir ve yoğurtla besleniyor olması da bir başka acı gerçektir. Bu oran 6 aydan küçük bebeklerde yüzde 17.9, 6-9 aylık bebeklerde ise yüzde 77.7’ ye ulaşır. Görüldüğü gibi ülkemizde anne sütü yaygın bir beslenme olarak kabul edilmesine rağmen, ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenme oranı yeterli değil.

Mama 6’ncı aydan sonra Sağlıklı beslenememenin sonucunda ise 2 yaş altındaki bebeklerin yüzde 22.2’si kısa boylu, yüzde 5.8’i ise düşük kiloludur. Bebekler için doğru beslenme, ilk 6 ay için sadece anne sütüdür.

Bu dönemde su verilmesine bile gerek yoktur, 15. günden itibaren D vitamini, 4’üncü aydan itibaren demir desteği unutulmamalıdır. Anne sütünün olmadığı, annenin ilaç kullanma zorunluğu veya tıbbi nedenlerle sütünü veremediği durumlarda ise seçenek inek sütü veya katı gıdaya erken başlamak değil, formül mamalar olmalıdır. Altı aydan büyük bebeklerde de formül mamalar kullanılmalıdır.

Formül mamaya başlama kararı doktor tarafından verilmeli, tek bir ölçümle değil, kısa aralıklarla birkaç ölçüm ve klinik değerlendirme sonucu formül mama önerilmelidir.

Neden inek sütü değil?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 1 yaşına kadar inek sütünü önermiyor. Her gün yapılan yeni araştırmalar ise inek sütüne başlama yaşını daha da ileriye çekiyor.

* Yüksek protein içeriği nedeniyle alerji ve otoimmün hastalıklara zemin hazırlar.

* Bağırsaklarda mikro kanamalara yol açar.

* Böbrek yükü fazladır.

* Demir eksikliği anemisine neden olur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder