Dr. Cihan Avaroğlu Burundan nefes almanın önemi
HABERİ PAYLAŞ

Burundan nefes almanın önemi

Sağlıklı bir yenidoğanı izlediğinizde, ağzı tamamen anne memesi ile dolu emerken çok rahat nefes alıp verdiğini fark edersiniz. Doğal solunum, öğrenilmiş olmayıp reflekstir. Bebeğin burnu tıkandığında nefes almakta zorluk çeker, huzursuzlanır, ağlar. Burnun görevi sadece alınan havanın akciğerlere gönderilmesi değil, aynı zamanda akciğerlere gönderilen havanın belli bir kalitede olmasını sağlamaktır.

Ağızdan nefes alma ile karşılaştırıldığında, burundan nefes almanın çok sayıda avantajları vardır.

Haberin Devamı

Daha uygun hava sıcaklığı: Burundan nefes almak, havanın uygun sıcaklıkta akciğerlere ulaşmasını sağlar. Ağızdan nefes almak, havayı yeterince ısıtamaz, enfeksiyon riskini arttırır.

Artan bağıl nem: Soğuk havada ve klimalı ortamlarda bağıl nem düşük olduğundan burun mukozası kurur, problem başlar. Burundan nefes almak durumu iyileştirir. Daha temiz hava: Burun, solunan havayı havadaki partiküllerden temizleme yetisine de sahiptir. Ağızdan soluma, burundan solumayla aynı filtre etkisine sahip değildir.

TIKANIKLIK VARSA...

* Anatomik bozukluk varsa, uygun yaşta düzeltme operasyonu gerekir.

* Geniz eti varsa, 2 yaştan itibaren operasyon önerilir.

* Alerji varsa hemen tedavi başlanmalı.

* Ailede sigara içen varsa, sigara bırakılmalı

* Ortam kuruysa, rahat nefes almayı sağlayacak nem düzeyine getirilmelidir.

* Önlemlere rağmen burun tıkanıklığı sürüyorsa, damla, sprey ve merhemlerden yararlanın. Ama bunları doktor kontrolünde kullanın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder