Dr. Cihan Avaroğlu Çocuklarda şaşılık
HABERİ PAYLAŞ

Çocuklarda şaşılık

Yeni anne-baba olanlar ilk günlerin heyecanı ve koşuşturması geçtiğinde bebeklerini incelemeye başlar. Evham gibi düşünülse de bu durum bizleri mutlu eder. Asistanlık yıllarımda hocamın tavsiyesi hâlâ kulaklarımdadır; “Her zaman annelere kulak verin, bebekleriyle 24 saat birlikte olan onlar.’’ Gözlerde kayma da annelerin doktorlara en sık sorduğu sorulardan biri.

Şaşılık nedir?

Gözlerimiz karşıya bakarken birbirine pareleldir. Bu parelelliğin bozulup bir göz tam karşıya bakarken diğerinin içe, dışa, yukarı veya aşağıya bakması şaşılık (strabismus) olarak adlandırılır.

Haberin Devamı

Bebeğim şaşı mı?

Bebekler gözlerini sabitleyemez. Bu süre altı ayla bir yıl arasında devam edebilir. Yenidoğan dönemindeki bu saptama geçici olabileceği gibi, kalıcı şaşılığın da habercisi sayılabilir.

Nedeni ve belirtileri?

Nedeni tam olarak bilinmiyor. Göz hareketlerini kontrol eden altı adet kasın birbiriyle koordineli çalışması gerek. Hamilelik süreci, doğumun zorlu veya sorunlu olması, çocuğun geçirdiği hastalıklar, havale, göz hastalıkları (katarakt, göz içi tümör vb.) gibi durumlar şaşılığa yol açabilir.

Ne zaman daha dikkatli olalım?

-Ailede şaşılık öyküsü varsa,

-Kayan göz hep aynı göz ise, içe kayma dışındaki kaymalar daha fazlaysa detaylı göz muayenesi zamanı gelmiştir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder