Dr. Cihan Avaroğlu Hamilelik sürecine nasıl hazırlanmalı?
HABERİ PAYLAŞ

Hamilelik sürecine nasıl hazırlanmalı?

Çocuk sahibi olmak, çiftlerin yaşamlarının en önemli dönemlerindendir ve rastlantılar sonucu olmamalıdır. Sağlıklı çocuklar için hamile kalmadan önce ön hazırlığın gerekli olduğu akıldan çıkarılmamalıdır.

Öncelikle kadın hastalıkları ve doğum uzmanı, gerekirse üroloji uzmanı tarafından kontrol edilmeli.

Gerek görülen kan ve idrar testleri yapılmalı.

Akraba evliliği söz konusu ise veya genetik hastalık riski varsa, genetik danışmanlık alınmalı ve herhangi bir engel durum yoksa, çocuk sahibi olmaya karar verilmeli.

Haberin Devamı

Hamilelik süresince düzenli kadın hastalıkları ve doğum uzmanı kontrolünde olmalı.

Doktorunuzun önerdiği tarama testleri ve gereken incelemeler eksiksiz yapılmalı.

Doğuma kadar olduğu gibi, doğum sonu da doktor kontrolüne devam etmeli, bebeğin sağlığı kadar, annenin sağlığının da çok önemli olduğu unutulmamalı.

Doktor kontrolü kadar önemli bir konu da beslenmedir. Hamilelik öncesi beslenme araştırmalarının tamamı, yiyecekler ve sağlıklı beslenmenin gerek kadın, gerekse erkek doğurganlığı üzerinde önemli rol aldığını ortaya koymaktadır.

Bu aynı zamanda doğacak olan bebeğin de anne karnında sağlıklı gelişimini sağlayacaktır.

Anne-baba adayları nasıl beslenmeli?

Hamilelik öncesi anne ve babanın düzenli, dengeli ve sağlıklı beslenme programına en az üç ay öncesinden itibaren girmesi gerekmektedir. Temel kural ise, karbonhidrat, lif, protein, su ve yağın günlük ve düzenli olarak alınmasıdır.

Sağlıklı beslenme, anne ve babanın her ikisinin de doğurganlığı ile direk ilişkilidir.

Çiftlerin hamilelik öncesi uzak durması gereken besinler

Kafein: Oluşacak bebek için iyi olmadığı gibi, çiftlerin doğurganlığını da yüzde 27 oranında azaltmaktadır. Ayrıca, demir ve kalsiyum emilimini de kısıtladığı bir gerçektir.

İşlenmiş gıdalar: Obezite için yüksek risk taşımakla birlikte, içerdiği pestisitler (zararlı organizmaları engellemek, ya da zararlarını azaltmak için kullanılan kimyasal veya biyolojik, antimikrobik ve dezenfektanlar), yapay hormonlar ve koruyucular ile doğurganlık ve hormonlar üzerine olumsuz etkiye sahiptir.

Haberin Devamı

Kırmızı et: Önemli bir demir kaynağı olmakla birlikte fazla miktarda tüketildiğinde, doğurganlığı olumsuz etkileyen endometriozis denilen jinekolojik hastalığı kolaylaştırmaktadır.

Soya içeren ürünler: Erkeklerde sperm sayısında azalmaya yol açmakta, hatta spermleri yok edebilmektedir. Kadınlarda ise, spermlerin yıkımına neden olmaktadır. Bu yüzden anne adayların en azından yumurtlama döneminde soya içeren ürünlerden uzak durmalıdır.

Rafine şeker ve basit karbonhidratlar: Basit karbonhidratlar şeker, beyaz makarna, beyaz un, diğer rafine tahıllar ve tatlılardan oluşmaktadır. Yüksek kilo ve obeziteye neden olmak suretiyle döllenme olasılığı azalmaktadır.

Kötü yağlar: Trans yağlar ve doymuş yağlar doğurganlık oranında azalmaya yol açmaktadır.

Beslenme planının olmazsa olmazları

Su: Organ fonksiyonları için önemli ve vücutta besin maddelerinin her yere dağıtılmasına yardımcıdır. Ayrıca, hamilelikte son derece önemli olan hormon dengesini sağlar.

Doğurganlığı olumsuz etkileyen toksinlerin uzaklaşmasını sağlayarak hamileliğin oluşmasını kolaylaştırır.

Haberin Devamı

Kompleks karbonhidratlar: Sebzeler, kepekli tahıllar, esmer pirinç ve makarna bu gruptan sayılacak gıdaların başında gelmekte ve hamilelik sürecini olumlu etkilemektedir.

Bu grubun içinde sayılan sebze ve esmer tahılların bir özelliği de lif içermesidir. Su ve lif birlikte toksinleri vücuttan uzaklaştırarak, organların sağlıklı çalışmasını kolaylaştırmaktadır.

Protein: Önemli protein kaynakları olarak, yumurta, bakliyat, fındık, tohumlar, yağlı balık ve beyaz et sayılabilir. Ancak, dip balıklarının civa içermesi nedeniyle uzak durmak gerektiğini akıldan çıkarmamak gerekir.

İyi yağlar: Değişik tipteki iyi yağlar doğurganlık üzerine çok önemlidir. Yağ asitleri yağlı balıklar, fındık ve tohumlarda bulunmaktadır. Bunlar doğurganlığı arttırmakla birlikte hamilelik boyunca bebeğin sağlıklı büyümesinde önemli rol oynamaktadır.

Tam yağlı süt: Yapılan araştırmaların tamamı doğurganlık oranının artmasında süt içilmesinin önemli rol üstlendiğini göstermektedir.

Ayrıca, süt yağında bulunan doğal hormonlar da doğurganlığı arttırmaktadır.

Peynir, sütlü tatlılar, dondurma ve yoğurt da hamilelik öncesinden itibaren diyette olması gereken besinlerdendir. Diyabet, kolesterol yüksekliği, kalp hastalığı, tiroid hastalığı, böbrek hastalığı gibi hastalıklarda beslenme, doktorunuzun önerileri doğrultusunda, gerekirse diyetisyen kontrolünde hamilelik geçirilmelidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder