Dr. Cihan Avaroğlu Hamilelikte dişlere dikkat
HABERİ PAYLAŞ

Hamilelikte dişlere dikkat

Haberin Devamı

Hamileliğin başlamasıyla birlikte anne adaylarının sağlığında bazı olumsuzluklar gelişebilir. Mesela ağız ve diş sağlığı problemleri... Sorumlusu ise ne gebelik ne de karnınızdaki bebektir. Basit önlemlerle sıkıntıların üstesinden gelinebilir.

■ HER HAMİLELİKTE KADINLAR BİR DİŞ KAYBEDİYOR MU?

Genel bir inanç, kadınların her gebelikte bir diş kaybediyor olmasıdır. İyi ağız hijyenine, düzenli ağız bakımına sahip olan hamilelerin dişleri sağlıklı kalabilir.

■ DOĞMAMIŞ BEBEK ANNESİNİN KALSİYUMUNU MU ÇALIYOR?

Bir diğer yaygın ve yanlış düşünce de budur. Gebelikte bulantıyı önlemek amacıyla daha sık yemek yendiğinden, diş çürüğü geliştirme riski daha yüksek olabilir. Diş çürüğü yüzde 100 önlenebilir bir durumdur. Ama tedavi edilmediği durumda diş ağrısı ve diş kaybı ile sonuçlanabilir.

■ HAMİLELERDE DİŞ ETİ İLTİHABI RİSKİ DAHA MI YÜKSEK?

Diş etlerinde ağrı, şişlik ve kanama diş eti iltihabının belirtileridir. Hormonal değişimler nedeniyle hamilelerde bu risk daha fazladır ve tedavi edilmediği durumlarda sonuç yine diş kaybına kadar gidebilir.

■ HAMİLELERDE DİŞ ÇÜRÜĞÜ VE DİŞ ETİ İLTİHAPLARI NASIL ÖNLENİR?

Diş çürüğü ve diş eti iltihabını önlemenin en iyi yolu, diş ve diş etlerini temiz tutmaktan geçer. Günde 2 kez diş ipi kullanan, günde 2 kez dişlerini fırçalayan, düzenli diş hekimi kontrolünde olan hamilelerde diş ve diş eti hastalıkları görülmeyecektir. Bu basit önlemlerin yanı sıra diyetten şekerli besinlerin çıkarılması da hamilelerde ağız ve diş sağlığını korumada en önemli yardımcılardan biridir. Bilinmesi ve unutulmaması gereken gerçek, anne ve baba adayının ağız ve diş sağlığı da dahil olmak üzere tüm kontrollerini yaptırdıktan sonra hamileliğe karar verilmesidir.

Gebelikte diş ağrısı çeken ne yapmalı?

Hamilesiniz ve dişiniz ağrımaya başladı. Peki ne yapacaksınız? Bebeğin organ gelişimini göz önüne alarak ilk 3 ayda diş tedavisi yapılması uygun değil. Diş iltihabı varsa ve iltihabın bebeği daha çok etkileyeceği düşünülüyorsa o zaman kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile diş hekiminin görüşü alınmalı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder