Dr. Ender Saraç 2010 sağlık takvimi...
HABERİ PAYLAŞ

2010 sağlık takvimi...

Haberin Devamı

Hayatta en önemli hazinemiz bedensel ve ruhsal sağlığımızdır. Maalesef bedensel ve ruhsal sağlığımızı ancak onu kaybettiğimiz zaman değerini anlıyoruz. Oysa hastalanmadan sağlığı korumak daha basit, daha ucuz ve daha etkili. Bir kere ciddi hastalıklar oluşmaya başladığı zaman her şey çok daha zor, masraflı ve kısıtlamalıdır. İşte bu yıl, sizlere genel sağlık üzerine bazı önerilerde bulunacağım. Ajandanıza kaydedin ve en azından aile doktorunuza danışarak gerekli sağlık planınızı oluşturun.

OCAK: Önce kendinize iyi bir hekim seçerek işe başlayın. Bir sağlık yakınmanız olmasa bile en azından yılda bir kez deneyimli bir doktora başvurarak genel bir muayeneden geçmeniz, doktorunuzun sizde uygun göreceği kan tahlillerini yaptırmanız akıllıca olur. Yani önce genel bir kan tahlili yaptırarak işe başlıyoruz. Bu tahlil kan sayımı, kolesterol, şeker, idrar, üre, karaciğer ve tiroid fonksiyon testleri gibi genel ve önemli ipuçlarını verecek şekilde olmalıdır. Ancak biz son dönemde özellikle obezite ve şeker hastalığında aşırı artışı klinik olarak hissediyoruz ve özel bazı tahlilleri de ek olarak istiyoruz. Bu tahlillerden başlıcaları HOMA-İnsülin direnci, hassas CRP, tiroid antikorları gibi tahliller.
Ocak, kan tahlili sonuçlarını aile doktorunuzla paylaşarak sağlık risklerini saptadığınız bir ay olsun. Bu ay yaşamınıza bir şifa kaynağı olan altın çilek meyvesini sokmanızı öneririm. Sağlıklı kilo verme sırasında yardımcı bir destek oluştururken şeker hastalığına, kabızlığa karşı yoğun lif desteği, yüksek C vitamini içeriği ve anti-oksidan özelliği ile kış aylarında mutlaka sofralarınızda bulundurmanız gerekir. Dikkat grip sonbahardan bu yana kapıda! Bünyesi ve bağışıklık sistemi zayıf olanlar echinacea+C vitamini+ Çinko +umca, beta-glukan ve özel Ayurveda tabletleri kullanarak bağışıklık sistemlerini kuvvetlendirebilir.
Bu doğal ilaçları en az 3 hafta süreyle kullanmanızı öneririm. Ancak echinacea’yı sürekli kullanmayın, ara verin. Bu doğal desteklerin hepsini bir arada değil, dönüşümlü olarak ve doktora danışarak kullanın. Özellikle doğal bile olsa bir destek alırken mutlaka eczacınıza sorarak alın. Unutmayın ilaç ve gıda destekleri eczaneden alınır.

ŞUBAT: Şubat ayında vücutta artmış olan soğuk ve nem etkisini temizlemek için özellikle zencefil ve yeşil sivri biber gibi acıları biraz arttırın. Bedeni ısıtmak için haftada 1 kez sıkı ter atacak şekilde sauna yapın. Eğer cildiniz çok kuruysa, hamam veya buhar banyoları da uygun olabilir. Kış sonunda kendini depresif hissedenler St. John’s Worth (sarı kantaron) haplarını da kullanarak kendilerini ruhsal açıdan daha iyi hissedebilirler.
Kış sonu ve bahar depresyonlarına karşı doktora danışarak birkaç ay kullanmak kendinizi daha iyi hissettirecektir. Şubat ayı içersinde ayrıca Omega 3 yağı destekleri, düzenli egzersiz de kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır. Özellikle ışıksız, güneşsiz yerlerde yaşayan kişilerin bu sarı kantaron haplarını alarak ve önerilerimi uygulayarak güneş ışığı eksikliğini, ruhsal yapıda oluşturduğu çöküntüyü azaltmaları mümkündür.

MART: Özellikle kilo vermek için en uygun zaman. Aslında artık biz klinik olarak sağlıklı zayıflamanın sadece ilkbahar aylarına ait dönemsel olgu bir olmasına karşıyız. Yılın büyük bölümünde kilo ve sağlığı ihmal edip sonrasında panikle ve yanlış aceleci programlarla zayıflamaya çalışmak yerine, yılın tümüne yayılan çok sıkıcı ve aşırı aç bırakmayan bir sağlıklı yaşam programı çok daha mantıklı.
Bu ay özellikle metabolizmanın canlanmasına yardımcı olan ve bel-göbek çevresinden kalınlaşmayı azaltmaya yardımcı formülünde 7 şifalı madde içeren destekleri almanın tam zamanı. Bu ay her gün düzenli masaj yaparak kışın biriken toksinleri atmaya çalışın. Cildi kuru olanlar masajı susam yağı ile, cildi yağlı olanlar ham ipek kese ile yapsınlar.
Günde bir kez sabah veya iki kez sabah akşam yapılacak masajlar vücudun forma girmesine ve stres atmasına yardımcı olur. Yağlı bölgelere masaj yaparken ısıtıcı özelliği olan biberiye, kekik, kırmızı pul biber özü gibi maddeleri de kullanırsanız daha iyi sonuç elde edebilirsiniz.

NİSAN: Eğer kiloluysanız zayıflamak için, kilolu değilseniz sağlık için bilinçli bir beslenme programı uygulamanın tam zamanı. Kilolu olanlar için spor, masaj ve bilinçli diyet önemli. Bu ay iyi bir uzmana veya merkeze başvurun. Eğer böyle bir imkanınız yoksa piyasadaki sağlıklı yaşam ve beslenme üzerine olan kitaplar size yol gösterir.
İlkbahar ve nisan hareket ve kışın tembelliğini atma zamanı. Bu ay sadece diyet yapmakla kalmayın sağlıklı ve lezzetli yemek pişirme kurslarına da giderek güzel ve düşük kalorili sofralar kurmayı öğrenin.

MAYIS: Yaz yaklaşıyor. Özellikle nisan ve mayıs aylarında alerjilere dikkat! Mayıs’ta bol taze mevsim sebze ve meyvelerinden bir kür yapın. Bu ay bol keten tohumu, yeşil çay, taze nane ve dereotunu yaşamınıza sokun. Günler uzamaya başladı. Açık havada yürüyüş yapın. Soba ve kaloriferler yanmadığı için hava temiz. Alerjik bünyesi olanlar, arı poleni, quercetin compleks hapları ve meyan kökü şuruplarından çok yarar görebilir.

HAZİRAN: Bu ay pozitif enerji alacağınız, hayattan zevk almanızı sağlayacak güzel ve eğlenceli faaliyetler içerisinde olun. Eğer haziran ayına kadar hala kendinize bir elektromanyetik koruyucu almadıysanız bu ay mutlaka alın. Çünkü gözle görünmeyen ama çok ciddi bir risk olduğu düşünülen elektro-manyetik kirliliğe karşı olabildiğince korunmalısınız.
Bazı araştırmalar bu konuda koruyucu olduğu bilimsel olarak saptanan mikro çipli nano teknolojili bazı kolye, bilezik gibi aksesuarların bedeni elektro-manyetik kirliliğe karşı büyük ölçüde koruyabildiğini gösteriyor.

TEMMUZ: Yaz sıcaklarında ağır vitaminler ve ilaç iyi değildir. Ancak cilt ve gözü kuvvetlendirmek için Beta-karoten haplarını öneriyorum. Bu ay özellikle çeşitli meyvelerin ve sebzelerin bol olduğu aydır. Sarı, kırmızı, yeşil, mor, turuncu sebze ve meyveleri bolca ve dengeli olarak tüketin. Aşırı sıcakların bedenden götürdüğü iyon ve mineral dengesini sağlamak için günde 2 şişe maden suyu için.

AĞUSTOS: Yılda bir, iki ay bilinçli güneşlenmeyle beraber yapacağınız su sporlarının da çok yararı olacaktır. Korunarak ve uygun saatlerde alınan güneş ışığının yararı çoktur. Bu ay cildinize zeytin yağı ile saçınıza da badem yağı ile masaj yaparak cildinizi koruyun ve sonbahardaki saç dökülme riskini azaltın.
Ağustos ayında Beta karoten dışında ayrıca Aloe-Vera jellerini de içmenizi öneririm. Bu ay Ramazanın da başlayacak, arındırıcı faaliyetler için uygun dönem.

EYLÜL: Sonbahar geliyor. Vitamin ve anti-oksidanlara başlama zamanı. Bu ay piyasada bulunan doğal anti-oksidanlardan birine başlayabilirsiniz. Ancak içinde üzüm çekirdeği, Coenzim Q-10, Selenyum A-C ve E vitaminleri gibi değerli maddelerinde olduğunu kontrol edin. Sonbahar yaklaşırken kefir veya kefir haplarına başlamak için çok uygun bir zaman.

EKİM: Sonbaharda saçlar dökülür. Biyotin kullanın. Saçınıza da haftada bir badem yağı, zeytinyağı, hintyağı ile masaj yapın. Ayrıca tatlı su yosunu olan spirunella haplarından yararlanmak bedeni desteklemek için çok yararlıdır. Bu hapların iyi bir demir protein kaynağı olduğunu da hatırlatırım.

KASIM: Her gün bir adet sabahları tok karnına multivitamin hapı alın. Bol ıhlamur çayı, yeşil çay ve sıcak su içmeyi unutmayın. Bu sene yine sonbaharda tahminen yeni bir virüs türü salgını olacak. Hekim olan kişilerin dışındaki önerilerin aklını karıştırmasına izin vermeyin. Kandan ozon tedavisi için en uygun zaman.

ARALIK: Kemiklerinizi korumak için kalsiyum, magnezyum, çinko hapı kullanın. Kışın yağlanma başlayabilir. Kilonuza ve formunuza dikkat edin. Gıda alışverişlerinde etiketindeki içindekiler bölümünü mutlaka okuyun ve aman GDO içeriği oranına dikkat edin. Mutlaka her gün 1-1.5 tatlı kaşığı toz zerdeçalı GDO riskini azaltmak için kullanın.

4

Sıradaki haber yükleniyor...
holder