Dr. Ender Saraç Domuz gribine karşı bağışıklığınızı güçlendirin
HABERİ PAYLAŞ

Domuz gribine karşı bağışıklığınızı güçlendirin

Haberin Devamı

Son dönemde Domuz Gribi’yle yatar, Domuz Gribi’yle kalkar olduk. Bu hastalığın zararlarından ve tehlikelerinden bahsedildikçe toplumda genel bir tedirginlik oluştu.

Doğal yollarla, beslenmenize dikkat ederek ve aşağıdaki önerilerimi okuyarak sadece domuz gribine karşı rahatlıkla korunabilirsiniz. Hatta genel olarak bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirip, genelde çoğu enfeksiyona karşı korunma sağlayabilirsiniz. Bu öneriler bir enfeksiyona yakalandıysanız iyileşmenizi kolaylaştırabilir ama daha önemlisi mevcut enfeksiyonunuzun üzerine seconder enfeksiyon dediğimiz ikinci enfeksiyonun binmesine ve sorun oluşturmasına engel olabilir.

Bu hastalıktan korunmanın, tedavi etmeye göre çok daha önemli olduğunu bir kere daha hatırlatalım. Genel beslenme önerileri

* Vücut direncini artırmak için mutlaka yeterli miktarda protein almak gerekir. Bu proteinler tercihen az yağlı olmak üzere tavuk etinin beyaz kısmı, balık, yumurta, kırmızı et, yoğurt, peynir, süt gibi gıdalar olmalı. Ayrıca bitkisel protein kaynaklarını artırmak için de yeşil mercimek, nohut, soya fasulyesi, kuru börülce, tofu, bezelye gibi gıdaları da arttırın.



* C vitamini bolca alın. C vitamini en yüksek olarak turunçgillerde var. Gerçekten de limon, mandalina, greyfurt v.b. bütün turunçgillerde C vitamini yüksek orandadır. Ancak yine C vitamininin çok yüksek olduğu başka sebze ve meyve kaynakları da var. Örneğin; taze sivribiber, kivi, maydanoz, yeşillikler, kuşburnu, nar, kuzu kulağı otu ve genelde ekşi meyveler iyi bir C vitamini kaynağıdır.

* Çinko: Bağışıklık sisteminin iyi çalışması için önemli bir mineral de çinkodur. Yeterli çinko, enfeksiyonlara karşı direnci artırır. Kırmızı et, kabak çekirdeği, kabuklu deniz ürünleri iyi birer çinko kaynağıdırlar.

BU GIDALARI AZALTIN
Özellikle kanda aşırı şekeri ve yağı yükselten bir beslenme tarzı, mikroorganizmanın üremesini artırarak enfeksiyonları kolaylaştırabilir. Bu nedenle çok yağlı beslenme tarzı ama özellikle de şeker ve unu yüksek olan gıda yüklemesi önermem. Bu nedenle beyaz ekmek, aşırı beyaz şeker tüketimi, beyaz unlu gıdaların fazla tüketilmesi, mayonez, yağlı şarküteri gibi gıdaların fazla tüketilmesi genelde bağışıklık sistemi için iyi değildir.

İŞTE YARARLI BESİNLER



Limon, greyfurt, maydanoz, sivribiber, kivi, tere, roka, turp, keçi peyniri, doğal yoğurt, doğal yumurta, dereotu, taze zencefil, soğan, sarımsak, yağsız kırmızı et, tavuk eti ve but (derisiz), taze balık, kuşburnu marmelatı, kızılcık şurubu, demir hindi şerbeti, böğürtlen, ananas, sebze çorbası, meyve salatası, bezelye, sarı mercimek, yeşil mercimek, nohut, deniz börülcesi, tofu, soya fasulyesi, şitake mantarı, kırmızı biber, badem, kızılcık marmelatı, yulaf ezmesi...

Bu 6 doğal ilaç hem bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor, hem de korunmada ve tedavide destek sağlıyor:

Umca: Tamamen doğal bir bitkidir. Solüsyonları düzenli kullanıldığında genel olarak enfeksiyonlara karşı direnci arttırır.

Echinesya: Kızılderililer’den günümüze kalan bir bitkidir. Hapları bağışıklık sistemini güçlendirir. Echinesya preparatları hiç ara vermeden en fazla 20 günlük kürler halinde kullanılmalıdır. Sonrasında ara verilip tekrar başlanılabilir.

Betaglucan: Genelde ekmek mayası mantarından elde edilen betaglucan preparatları yan etkisiz bir şekilde bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Hem korunmada hem de tedavi de büyük bir destek sağlıyor. C vitamini: Her türlü grip ve soğuk algınlığına karşı destekleyicidir.

Zinc yani çinko: Bağışıklık sisteminin başarıyla çalışması için gerekli olan önemli bir mineraldir. Çok yüksek dozda ve uzun süre alınması önerilmez.

Kefir: Kefir veya hapları da vücut direncini arttırır. İyi bir bağışıklık sistemi için güçlü bir destektir.

Virüsün hastalık yapıcı etkisini azaltmak için acil olarak ne yapabilirsiniz?


Eğer metroda, otobüste, uçakta, dershanede, sinema salonunda, hastane bekleme odalarında kısacası toplu bekleme yerlerinde hasta olduğundan şüphelendiğiniz birisi size doğru hapşırdıysa veya aynı bardaktan su içtiyseniz veya riskli bir cinsel ilişkide bulunduysanız...

? Eve gittiğinizde ilk iş elinizi, yüzünüzü iyice sabunlamak olsun. Ardından adaçayı veya antiseptik herhangi bir gargara kullanın.

? 1 litre kaynar suyun içerisine 5-6 damla okaliptus yağı damlatın, başınızın üstünü küçük bir çarşaf veya havlu ile kapatın. Gözünüzün yanmaması için gözünüzü de kapatın ve derin derin burundan ve ağızdan nefes alın, bu işlemi birkaç defa tekrarlayın. Okaliptus yağı ile buğu yapmanın solunum sistemini dezenfekte edici etkisi vardır.

? Ağızda karanfil çiğneyin. Yanınızda karanfil bulundurun. Karanfilin virüs, bakteri ve mantarların üremesini azaltıcı bir etkisi vardır. Günde 3-4 kez, 1-2 adet karanfili ağza alıp çiğneyip emebilirsiniz. Ama karanfilin fazlası zararlı olabileceği için asla yutmayın.

? Domuz gribinden korunmak için en önemli bir doğal tedavi de ozon tedavisidir. Şüpheli durumlarda hastalıktan hem korunmak hem de tedaviye yardımcı olmak için ozon tedavisine başvurabilirsiniz.

GRİPTEN KORUYAN 6'LI ÇAY



Malzemeler:
* 2-3 parmak taze veya kuru kök zencefil

* 2 adet tane karanfil

* 1 küçük tutam hibiskus

* Yarım tatlı kağışı kuşburnu

* 1 tutam ekinesya

* 1 tutam ıhlamur

Hazırlanışı:
Bir bardak suya tüm malzemeyi koyun. 1-1.5 dakika kadar kaynatın, 3-4 dakika demleyin. Sonrasında süzün ve ılınınca içine bir parça bal koyarak için. Bu çaydan günde 3 fincan içebilirsiniz. Bu dönem boyunca hiçbir zaman çok kaynar veya çok soğuk yiyecek ve içecekleri tüketmeyin.

Dr. Ender SARAÇ

5

Sıradaki haber yükleniyor...
holder