Dr. Ender Saraç Yaza incecik girin
HABERİ PAYLAŞ

Yaza incecik girin

Haberin Devamı

Zayıflatan mucize salatalık

Sevgili POSTA okurları, bu hafta sizlerle yaza girmeden hemen önce kısa sürede hızlı sıkılaşmak ve kilo vermek için çok sayıda bilgi paylaşacağız. Her zaman hatırlattığım bir konu var.
Ani ve hızlı zayıflamak, tek gıda rejimleri, uzun süreli şok diyetler, sık sık yapılan lavmanlar ve yanlış detokslar özellikle açlık diyetleri hızlı zayıflatsa bile uzun vadede sağlıklı bir kilo kontrolü sağlamaz.

Hatta beden dengelerini bozarak, sonraları yağlanarak kilo almanıza bile yol açabilir. Sizlere hem sağlıklı hem de daha çok yağdan kaybedeceğiniz keyifli ve sağlıklı zayıflama programını içeren bilgileri vereceğim. Kilo kaybetmenin bedeli sağlığınız olmamalı, unutmayın.

Her öğünde tüketin
Salatalığı yeniden keşfettik. Araştırmalara göre günde 1 salatalık yemek kadını meme kanserinden koruyor. Ayrıca vücutta su dengesini sağlıyor. Bir yararı da içeriğindeki bazı B vitaminlerinin kalp damarlarına olumlu etki yapması.

Size özellikle yaza girerken salatalık öneriyorum. Salatalık sizi zayıflatacak, susuzluğunuzu giderecek, tok kalmanıza yardımcı olacak. Salatalığı her gün yemeklerle birlikte ya da ara öğünlerde 3-4 adet yiyin ve kabuğuyla tüketin.

NEDEN SALATALIK?
Salatalık, aslında kavun karpuz ve kabakla aynı ailedendir. İyi saklanan salatalık buzdolabında 1 hafta korunabilir. Özellikle hararet basmasını ve vücuttaki ısıyı dengelediğinden sıcak havalarda bolca tüketilir. Salatalıkta kalori değeri düşüktür ve yüzde 96’sı sudur.

İçinde karbonhidrat, yağ ve protein neredeyse yoktur. Bir miktar potasyum oluşu özellikle yaz sıcaklarında ve çok terleyenlerde kas kramplarına, yorgunluğa iyi gelir. İçinde çok az miktarda da kalsiyum, magnezyum ve fosfor vardır. Ayrıca değişken miktarlarda A vitamini, folat da mevcuttur.

İştahınız çok açıksa...
Nane ferahlatır ve aşırı iştahın azalmasına yardımcı olur. Nanenin kokusunun da iştahı dengeleyici bir özelliği vardır. İştahınız açıksa ve hararetiniz varsa, taze naneli, salatalık ve light yoğurttan cacık hem ara öğün olarak sizi tok tutar, protein ve kalsiyum ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olur hem de serinletici özelliğiyle yaz aylarının vazgeçilmezidir.

Evinizde taze nane bulundurmayı unutmayın. Nane sıcak basmasına olumlu etkisinin yanı sıra sinir sistemini ferahlatır, çarpıntıları önler, migren ataklarının azalmasına yardımcı olur. Naneli çiklet çiğnemek de açlık için faydalı olabilir. Yalnız çiklet çiğnemek tükürük salgılarını artırıp sizi acıktırabilir. Ama tok karnına çiğnenen naneli çiklet tokluk hissinin daha da yerleşmesine yardımcı olabilir.

BUZDOLABINI TEMİZLEYİN
Bu hafta diyete başlamadan önce alışverişe çıkıp mutfak ve buzdolabınızı yaza hazırlamalısınız. Bunun için özellikle mevsim sebze ve meyvelerini, beyaz proteini, lifli gıdaları, tam tahılları ön planda tutacağız.

Kıştan kalan ağır soslar, yağlı şarküteriler, aşırı tuzlu gıdalar, fazla şeker eklenmiş içecekler bir an önce mutfağınızdan çıkmalı. Unutmayın, havalar ısındıkça bedenin ısınmak için harcadığı enerji miktarı azalır.

Bu da daha az kalori tüketmek veya daha çok hareket ederek daha fazla kalori harcamamız gerektiği anlamına gelir.

İŞTE ALIŞVERİŞ LİSTESİ
Az şekerli mevsim meyveleri (çilek, vişne, kiraz, erik gibi)
Sağlıklı bahar-yaz sebzeleri. Enginar, bakla, semizotu, bakla, kabak, taze fasulye, taze soğan, taze sarımsak, taze nane, dereotu, limon.
Yulaf ezmesi
Limonlu diyet bisküvi
Ceviz
Kavrulmamış badem
Sade müsli
Az yağlı keçi sütü
Az yağlı yoğurt

Zencefil
Zerdeçal
Sivri biber
Salatalık
Tam buğday ekmeği
Çavdar ekmeği
Çökelek peyniri veya az tuzlu, az yağlı taze peynirler
Siyah çay
Yeşil çay
Türk kahvesi
Kuru kayısı
Elma kurusu
Doğal yumurta
Levrek veya çupra ya da mevsime uygun beyaz etli balık
Yeşil mercimek
Sarı mercimek
Bulgur
Maden suyu

GÜNÜN MÖNÜSÜ
Sabah yataktan kalktıktan hemen sonra 1 bardak ılık, ballı limonlu su için. Yarım tatlı kaşığı balı, 8-10 damla limon suyunu ılık suya karıştırın.

KAHVALTI:
1 bardak az yağlı keçi sütü (hemen her markette bulabilirsiniz)
4- 5 kaşık sade müsli
4-5 adet taze çilek
1 küçük kahve kaşığı tarçın.

ARA:
2 adet salatalık.

ÖĞLEN:
1 porsiyon ızgara tavuk göğüs (derisiz olacak)
3-4 adet sivri biber
Bolca yeşillik, üzerine de taze limon suyu ve çok az zeytinyağı konulacak.

ARA:
3 adet ceviz içi
1 avuç diri kiraz.

1 SAAT SONRA ARA:
3 adet limonlu diyet bisküvi.

AKŞAM:
1 porsiyon zeytinyağlı semizotu
4 kaşık bulgur pilavı
2 adet salatalık.

GECE:
1 salatalık
5-6 adet çilek.
Aralarda 1 şişe maden suyu, 2-3 bardak buzlu yeşil çay, 2 litre su.

BUZLU YEŞİL ÇAY
Diyet yapanlara özellikle yazın çok terledikleri zaman 1.5-2 litre kadar ekstra sıvı öneriyorum. Bu nedenle bu çayı da 1.5 litre suya yapacağız.

MALZEMELER:
1.5 litre temiz, iyi bir su (Çeşme suyu kullanmayın).
4 tatlı kaşığı dolusu iyi kaliteli yeşil çay
3-4 sap nane
1 yeşil elma
1 yemek kaşığı esmer şeker
2 tatlı kaşığı bal
1 limon

HAZIRLANIŞI:
Su iyice kaynatılır. Bir tülbent ya da kapalı süzgeç ile yeşil çay içine daldırılır. Limonun suyu sıkılır, ayrı bir yere konulur. Kabukları ise demlenmekte olan sıcak suyun içine atılır.
5-6 dakika sonra yeşil çay ve limon kabukları sıkılır, süzülür ve sudan çıkarılır. Esmer şeker içine konulup eritilir. Bal su ılınıncaya kadar içine eklenmez. Su ılındıktan sonra içine sıkılmış limon suyu, bal, iri doğranmış naneler ve dilim dilim kesilmiş elmalar ilave edilir.
Üzerine soğutacak kadar buz eklenir.
Gün boyunca aromatik, keyifli bir içecek olarak ve her bir bardak yeşil elma ve naneyle süslenerek içilir. Buz gibi içmemeye dikkat edin. Çünkü buz gibi içecekler yaz ve hava sıcak olsa bile çok önerilmez.
Bu karışımı dışarı çıkacağınız zaman iyi bir termosa koyarak üzerine de bolca buz ekleyerek rahatlıkla yanınızda taşıyabilirsiniz.

4

Sıradaki haber yükleniyor...
holder