Dr. Mehmet Öz

25 Mart 2020, Çarşamba 13:40

Alışveriş sepetinizde bulunması gereken 100 yiyecek

İşte ihtiyacınız olabilecek tek mutfak alışveriş listesi. Mutfağınıza yalnızca en sağlıklı yiyeceklerin girmesi için tarım ürünlerinden tatlılara kadar her şeyi ele aldım...

İstediğiniz diğer taze meyve ve sebzeleri alabilirsiniz

Hangi hazır yiyecekleri tercih etmeli?

Bazen dondurulmuş yiyeceklerin bulunduğu buzluğa başvurmak, tavayı çıkarıp leziz yemeklerinizi yapmaktan daha kolay gelir. Bunda yanlış bir şey yok. Eğer kolayınıza gelen buysa, öğlen veya akşam yemeklerinizde yer almak için birçok çeşit hazır yiyecek mevcut. Porsiyon başına 4 gramdan fazla şeker, doymuş yağ ve trans yağ gibi yüksek oranda biyokimyasal içeriklerden kaçınmak için aldığınız ürünlerin etiketlerini okumalısınız.

İşte onayladığım ürünlerden birkaçı:

Kalifornia, San Diego Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, solunum enfeksiyonları ve soğuk algınlığı başlatan bir virüs çeşidi olan belirli adenovirüslere maruz kalan çocukların, maruz kalmayanlara oranla 4 kat daha fazla obez olma riski taşıdıklarını ortaya çıkardı. Bu araştırma, çocukluk çağı obezitesine, bulaşıcı bir enfeksiyonun neden olabileceğini gösteriyor. Yani öksürük veya nezleye yakalandığınız gibi obeziteye de yakalanabilirsiniz. Önemli bir araştırma olsa da bu inceleme bildiklerimizle ilgili pek fazla bir şey değiştirmiyor.

Genetik, fast food ve spor yapmama, çocuk yaştaki obeziteyle doğrudan alakalı. Bu bilgi, çocuğun oyun parkında oynarken obezite virüsünü kapması kanısından daha önemli çünkü ebeveynler olarak çocuğumuzun yeme alışkanlıklarını biz şekillendiriyoruz. Sağlıklı yaşam öğrenilen bir davranıştır. Bu da, ailelerin yalnızca dengeli bir beslenme sağlamakla kalmayıp aynı zamanda doğru beslenme konusunda örnek olmaları gerektiği anlamına geliyor. Çocuğunuzun beyni ayna gibidir; SİZİ yansıtır.

En ciddi yaşlanma hücresel seviyede gerçekleşir. Örneğin, dizinizi kırmak gibi basit bir hareket, kıkırdaktaki hücrelerin fiziksel hasar ve zararlı kimyasallara maruz kalmasına neden olur. Bazen bu hücreler, hasar nedeniyle ölürler (buna nekroz denir), bazen de hasar zamanla birikir ve hücreler sonunda emekliye ayrılır. Hücre bölünmesinin kalıcı olarak durduğu veya hücrelerin küçülerek ortadan kalktığı durum olan apoptoza uğradığı bu sürece senesens denir.

25 Mart 2020, Çarşamba 12:24

Tansiyon ilaçlarının yan etkileri neler?

Tansiyonu düzenlemek için birçok çeşit ilaç kullanılır. En çok kullanılan çeşitlerden bazıları diüretikler ve beta blokerler. Diüretikler, yüksek tansiyona neden olan, kanınızdaki fazla suyu ve tuzu atar.

Sonuç itibariyle, su kaybıyla (dehidrasyon) birlikte, sık idrara çıkma diüretiklerde yaygın görülen bir yan etki. Aynı zamanda elektrolit dengesizliği de yaşayabilirsiniz (vücuttan atılan tuzlar bir tür elektrolittir) ancak bu dengesizliği diyetinize yapacağınız takviyelerle düzeltebilirsiniz.

Kas krampları, güçsüzlük, iştah kaybı ve mide bulantısı elektrolit dengesizliğinin yan etkileridir. Tansiyonu düzeltmek için yazılan yaygın ilaçlardan bir diğeri ise beta blokerdir. Beta blokerler kalbinizin yapması gereken iş miktarını azaltma görevi görür. Daha yorulmadan çalışan kalbiniz sayesinde yüksek tansiyonunuz da düşer.

Beta blokerlerin yan etkileri arasında baş dönmesi ve sersemlik, kalp atışlarının yavaşlaması, cinsel performans ve iktidarda sorunlar bulunur. Eğer tansiyon ilaçlarınızın yan etkilerini yaşıyorsanız bunları doktorunuza danışmanız çok önemli. Hiçbir zaman, tansiyon ilacınızı birden bırakmayın, çünkü bu ciddi sonuçlar doğurabilir.

Beslenme şekliniz, kolesterolünüzü kontrol altına almanın en iyi yollarından biri. Farklı besinlerin vücudunuzdaki kolesterol seviyesi üzerinde farklı etkileri var. İki tip kolesterol vardır; iyi kolesterol (HDL) ve kötü kolesterol (LDL). Doymuş yağ ve trans yağ oranı yüksek yiyecekler, vücudunuzun sonunda kana karışacak olan ekstra kolesterol üretmesine neden olur. Buna karşın, doymamış yağlar sağlıklı, iyi yağlardır. Bu yağlar kandaki kolesterol seviyesini düşürür ve kandaki bir yağ türü olan trigliseridlerin azalmasına yardımcı olabilir.

Kolesterolünüzü beslenme yoluyla kontrol altına almak için doymamış yağ bakımından zengin gıdalar tüketin. Somon gibi yağlı balıklar, çoklu doymamış yağ türü olan omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir. Avokado ve badem, kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olan sağlıklı tekli doymamış yağları içerir. Kolesterolü kontrol altına almanın bir diğer yolu ise lifli besinler tüketmektir. Lif, vücudunuzdaki kolesterole yapışır ve kana karışmadan önce vücuttan atılmasına yardımcı olur.

Yulaf ezmesi ve patlıcan gibi gıdalara yönelin. Kırmızı maya pirincinin de kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olduğu kanıtlandı. Asyalıların temel gıdalarından olan bu besinde kolesterol üretimini engelleyen monakolin isimli bileşik bulunuyor. Soya proteini de, karaciğerin kolesterol üretmesini durdurarak hem kötü hem de total kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.

Fazla kısıtlama olmadan sağlığımı nasıl koruyabilirim?

21 Şubat 2020, Cuma 13:52

Guatr'a neden olabilecek hastalıklar

Guatr, tiroid bezinin büyümesi hastalığıdır. Tiroid bezi, metabolizma ve büyümede etkin olan birçok önemli hormonun üretiminde büyük rol oynar. Eskiden, iyot eksikliği, guatrın en yaygın nedeniydi ancak artık Türkiye’de de daha çok rağbet gören, iyotlu tuzlar sayesinde bu yaygınlık azaldı. İyot, tiroid hormonu üretimi için çok gereklidir ve vücudunuz iyot eksikliği saptadığında tiroid bezleri muhafaza etme çabasıyla büyür. Bu da guatra yol açar. Aynı zamanda, fazla miktarda, guatr tetikleyici gıdalar tüketmek de guatra neden olabilir.

Lahana, soya fasulyesi, yer fıstığı ve şalgam gibi gıdalar tiroid bezindeki iyot üretimini engelleyerek iyot eksikliğine benzer bir tepkimeyi tetikler. Guatrın bütün nedenleri beslenmeyle alakalı değildir. Guatrın bir diğer nedeni hipertiroidizm dediğimiz aşırı faaliyet gösteren tiroid bezidir. Bu hastalıkta, tiroid bezi, çok fazla tiroid hormonu üretir ve bu da bezin şişerek guatra dönüşmesine yol açar. Bir de, bunun tam tersi olan bir durum vardır. Hipotiroidizm dediğimiz, az faaliyet gösteren tiroid bezi de guatra yol açabilir.

Vücudunuz tiroid bezinin yeteri kadar tiroid hormonu üretmediğini anladığında beyniniz tiroid uyarıcı hormon gönderir ve bu da bezin şişmesine neden olur. Guatr ayrıca bir hastalık nedeniyle oluşabilir. İki otoimmün hastalık olan Basedow hastalığı ve Hashimoto tiroidi, tiroid bezine zarar vererek guatr oluşumuna yol açar. Tiroid kanseri de guatra neden olabilir. Tiroid kanseri çoğunlukla, tiroid bezinin bir tarafında meydana gelen büyümeyle ortaya çıkar. Bazı durumlarda iyi huylu tümörler tiroid bezi nodüllerinde oluşabilir ancak bütün nodüler büyümeler incelenmeli ve kanser kontrolü yapılmalıdır.

Guatr ve nodüllerin belirtileri

Küçük guatrlar boynun ön kısmında görülebilir. Daha büyük guatrlar kolayca görülebilen şişlikler halindedir. Ancak, her guatr görülemeyebilir. Guatrın belirtileri öksürük, boğazda gerginlik, ses kısılması ve eğer guatr çok büyükse, yutmada veya nefes almada güçlük olarak görülebilir.

Guatr ameliyatı hangi durumlarda gereklidir?

Guatr ameliyatı, guatrın büyüklüğünden dolayı yutma veya nefes almada güçlük yarattığında veya kanserli olduğu zaman gereklidir. Guatr, hipertiroidizme neden oluyorsa da ameliyat gereklidir. Guatr ameliyatı sırasında tiroid bezi tümüyle veya yalnızca bir parçası alınır. Ameliyatı takiben, alınan tiroid miktarına bağlı olarak tiroid hormon replasman ilaç tedavisi gerekebilir.

Beslenme şeklinizle reflüyü nasıl tedavi edersiniz?

05 Ağustos 2012, Pazar 05:00

Yorgunluğunuzun garip nedenleri

Bugün size aşırı yorgun hissetmenizin 4 tuhaf nedenini ve bunları gidermeye yönelik 4 farklı çözüm yolunu anlatacağım.

Enerji seviyeniz mi düştü? Uykunuzu düzene soktuğunuz ve stresi azalttığınız halde aşırı yorgun mu hissediyorsunuz? Eğer öyleyse, yalnız değilsiniz. Amerika birincil bakım hastalarının neredeyse 3’te biri önemli ölçüde yorgunluk bildiriyor ve bu da merkezlere her yıl yapılan 7 milyon ziyareti açıklıyor. Yorgunluğunuzun sebebi olabilecek 4 şaşırtıcı nedeni ve ilginç ama etkili çözümlerimi keşfedin. Tabii eğer enerji seviyeniz aşırı derecede düşükse kan değerlerinizi ölçtürün.

Midedeki zararlı bakteriler derin uykuyu engeller

Dünya nüfusunun 3’te 2’si yani 4.5 milyondan fazla kişinin midesinde H. Pylori (Helikobakter pilori) olarak bilinen zararlı bakteri yaşamaktadır. Bu zararlı bakteri yorgunluğun esas nedenlerinden biri olabilir. Midenin iç yüzeyini kaplayan zar yiyecekleri sindirmek için asit üretirken aynı anda bu asitten korumak için koruyucu mukus salgılar. H. Pylori bakterisi mideyi istila ederek koruyucu mukus tabakasını yok eder ve ülsere ya da mide zarında küçük yırtıklara karşı savunmasız hale getirir. Uyuduğunuz zaman asit bu ülserler vasıtasıyla kaçabilir ve özofagusa doğru gelerek boğazda ekşi bir tat oluşturur. Bu da derin ve dinlendirici bir uyku uyumanıza engel olur. Ayrıca ülserlerden kaçan kan gün boyu enerjinizi daha çok düşüren kansızlığa (anemi) neden olabilir. Neyse ki, H. Pylori enfeksiyonunu teşhis ve tedavi etmek kolaydır. Doktorunuzun yapacağı basit bir nefes testi bakterinin teşhis edilmesini sağlar. Antibiyotikler bu zararlı bakterileri öldürebilir. Asit azaltıcı ilaçlar da ülseri tedavi eder. Ayrıca uyumadan önce asit giderici ‘antiasit’ ilaç kullanmayı deneyebilirsiniz. Eğer daha iyi bir uyku sağlıyorsa bu H. Pylori olduğunu gösteriyor olabilir.

Balgam oluşumu solunum yollarını tıkayabilir

Sağlıklı nefes almak, oksijenin burundan alınıp ciğerlere doğru yollanarak vücuda ihtiyacı olan enerjinin verilmesini sağlar. Ancak uyuduğunuz zaman boğazın arka tarafında balgam oluşabilir ve burundan ciğerlere oksijen geçişini tıkayabilir. Ağızdan nefes alarak bu durumu telafi edebilirsiniz ancak yeni yapılan bir araştırma bunu yapmanın kandaki oksijen seviyesini önemli ölçüde düşürmesiyle ilişkili olduğunu ve bunun da yorgunluğa yol açabileceğini gösterdi. İster ağız bakım suyu ister tuzlu suyla olsun gargara yapmak boğazdaki balgamın temizlenmesine yardımcı olarak ciğerlere daha çok oksijen ulaşmasını sağlayabilir. Böylece enerjiniz yükselir.

Sabah kahveniz sizi daha da yoruyor olabilir

Çoğumuz sabahları uyanabilmek için kahve veya çaya yöneliyoruz ama bu iki sebepten dolayı yorgunluğumuzun esas nedeni olabilir. Birincisi, fazla tüketildiğinde, kahve uyuyan metabolizmanızın birdenbire aşırı çalışmasına yol açar. İkincisi ise; kafeinin dehidrasyon yani su kaybına neden olan etkisidir. Uyandığınız zaman zaten saatlerdir su içmediğiniz için su kaybı yaşamaya eğilimlisinizdir. Başka içecekler tüketmezseniz, kahveniz daha fazla su kaybına neden olarak enerjinizi azaltır. Önemli olan kafeini ölçülü tüketmek ve dehidrasyonu önlemek için kahvenizle aynı zamanda dolu bir bardak su içmektir.

29 Temmuz 2012, Pazar 05:00

Damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı 5 besin

Kalbinizin sağlığını koruyarak ömrünüzü uzatabilirsiniz. Kalbinize iyi bakmak, ne yemeniz gerektiğini bilmek kadar kolay olabilir. Damar tıkanıklığına karşı savaşan bu 5 güçlü yiyeceği keşfedin. Aynı bir boru tesisatı gibi, damarlarınız da tıkanabilir. Yüksek tansiyonunuz olduğunda inflamasyon kolesterolün damarlarınızın duvarlarına yapışmasına yol açarak plak oluşumuna neden olur. Aşağıdaki besinler bu tehlikeli durumu önlemeye yetecek kadar etkilidir.

KİVİ VE KANTALUP KAVUNU

Bu antioksidan zengini besinler damarlarınızda bir paslanma süreci sonucu oluşan toksik LDL kolesterolü azaltmaya yardımcı olur. ‘Pas’ı bulunduğu yerde durdurup yayılmasını önlemeye yardımcı olurlar. Damar tıkanıklığını önlemek için günde bir porsiyon kantalup kavunu veya bir kivi tüketin.

KARİDES

Kolesterol kaynağı olmasına rağmen karides kalbiniz için yararlıdır. Karideste, yağın bağırsak duvarından geçmesini önleyip damarlarınıza ulaşmasını engelleyen ve aynı bir streç film görevi gören torin isimli amino asit bulunur. Haftada iki kere 5 orta boy buharda veya ızgarada pişirilmiş karides tüketmeye çalışın. Kokteyl sostan uzak durun.

KIRMIZI ÜZÜM VE KIZILCIK SUYU

Bu besinler yağı damarlarınızdan filtreleyerek atar. Kan damarlarınızda yağın birikmesine neden olmak yerine bu besinler hücrelerinizin yağı emip enerji üretimi için kullanma kabiliyetini geliştirir. Haftada üç defa bir bardak kızılcık suyu veya her gün 1 kase üzüm tüketerek damarlarınızın tıkanmasını önlemeye yardımcı olur.

22 Temmuz 2012, Pazar 05:00

En sorunlu bölgeleriniz için yağ eriten formüller

Bugün size 5 farklı vücut tipinin incelmesini sağlayacak en favori yağ yakıcı formüllerimi açıklıyorum. Bonus olarak ise yağ yakımına yardımcı 3 masum tatlının keyfini çıkarın. Sarkan göbeğiniz, yağlı kalçalarınız, geniş basenleriniz, sallanan kollarınızı eritmek ve bütün yağlarınızdan kurtulmak mı istiyorsunuz? Yıllarca, birçok insan tek bir diyetin herkesin sağlıklı kilosuna ulaşmasını sağlayacağını zannetti. Ancak farklı vücut tiplerinin kol, göbek, basen, kalça gibi sorunlu bölgelerde kilo vermek için özel diyetler gerektirdiğini gösteren son araştırmalara dayanarak bu düşünce artık değişmeye başladı. En çok incelmesini istediğiniz bölgelerinizde size yardımcı olacak en iyi 5 yağ düşmanını sizin için son teknoloji ve yenilikleri bir araya getirerek hazırladım.

1. Göbeğiniz için

Amerikalı kadınların yarısından çoğu fazla göbek yağlarıyla mücadele ediyor. Orta bölgedeki yağları eritmenin zor olmasının nedenlerinden biri strestir. ‘Savaş ya da kaç’ hormonları vücuda aşırı yüklemeye direnmesi için mesaj gönderir. Sadece 7 günde göbek bölgesindeki fazlalıkları yakmak için bunu deneyin:

- 1000 mg gamma linolenik asit (GLA) (her öğünden önce)
- Her yemekte yaklaşık 225 gr fasulye 1 hafta boyunca vücudun yağ hücrelerine yatıştırıcı kimyasal madde gönderen ve yağ depolarının bir kısmını terk etmesini sağlayan bir omega-6 yağ asidi olan, 1000 mg ilave GLA (gamma-linolenik asit) alın. Ayrıca her yemeğe bir fincan fasulye ekleyin. Fasulye midede çözülebilir lifler barındırır, karın yağına bağlı yanmayı azaltan iyi huylu bakteriler üretmeye yarar. Diyetinize yedi gün boyunca üçer kez fasulye eklemeyi deneyin.

İşte bazı tavsiyeler: Kahvaltıda: Bir fincan nohut yiyin. Öğle yemeğinde: Dondurulmuş, sağlıklı bir yemeğe karıştırılmış 1 fincan siyah nohut. Akşam yemeğinde: Yemeğe garnitür olarak 1 fincan normal veya başka bir çeşit fasulye ekleyin.

2. Kalçanız için

Evrim sonucu oluşan, koruma ve yalıtım sağlamak amaçlı, bazı insanlar genetik olarak arka kısımda yağ depolamaya daha yatkındır. Siz de bu vücut şekline sahipseniz, kalçanız kilo alacağınız ilk ve kilo kaybına uğrayan son yerdir. Yağı hızlı yakmak için şunu deneyin:

08 Temmuz 2012, Pazar 05:00

Vücut tipinize göre zayıflatan yiyecek kombinasyonları

Sorunlu bölgelerinize ağırlık verme söz konusu olduğunda, sıkı değil ama akıllıca bir diyet uygulayabilirsiniz. Mücadeleyi kazanmanın büyük kısmı kilo vermenizi en ideal hale getirmek için neler yemeniz gerektiğini bilmektir. Fazla yağları göbek kısmında olan kişiler metabolizmayı yavaşlatan ve inflamasyonu (iltihaplanma) artıran stres hormonu kortizolle savaşmak için iş birliği yapabilecek yiyecekler tüketmelidir. Büyük kalçalarındaki fazla yağlardan kurtulmak isteyenler yağ oranı düşük ve kalsiyum oranı yüksek bir diyet uygulamalıdır. Eğer yağlarınız her bölgenize dağılmışsa en büyük mücadeleniz vücudunuzun doğal yağ yakıcılarını tutuşturmak olmalıdır. Aşağıdaki yiyecek kombinasyonları istenmeyen kilolardan kurtulmanız için vücut şeklinizle işbirliği yapar.

Göbek bölgesindeki yağlara portakal ve avokado

Orta kısmı geniş kişilerin, vücudun temel stres hormonu olan kortizol seviyesi daha yüksektir. Çok fazla kortizol, metabolizmayı yavaşlatır ve aynı zamanda kasları güçsüzleştirerek sizi yağ depolamaya daha yatkın hale getirir. C vitamini, kortizol seviyesini düşürmeye yardımcı olur. Portakal ile birlikte, inflamasyonu ve göbek bölgesinde yağ depolanmasını azalttığı bilinen tekli doymamış yağlar bakımından zengin olan avokado tüketin.

Düz karın salatası

Çekirdeği çıkarılmış ve dilimlenmiş 1 adet avokadoyu parça parça kestiğiniz 3 adet portakalla karıştırın. Bir diğer tekli doymamış yağ olan zeytinyağı (1 yemek kaşığı) ve bir parça tuz ilave edin. Bu salatayı her öğlen öğününüzde tüketin. Daha uzun süre tokluk ve doyum sağlamak ve protein almak için ızgara tavuk ekleyin.

Geniş kalçalara az yağlı süzme peynir ve siyah fasulye

Düşük yağlı süt ürünleri büyük kalçalar için çözüm yoludur. Araştırmalar, düşük yağlı bir diyetle birlikte kalsiyum seviyesini yükseltmenin, kalsiyumun yağları kırmayı kolaylaştırdığından dolayı zayıflamayı hızlandırdığını gösterdi. Düşük yağlı süzme peyniri siyah fasulyeyle birlikte tüketin. Kompleks karbonhidratlar kalçalardaki fazla yağları eritmeyi kolaylaştıracaktır. Bu kombinasyon aynı zamanda vücutta dolaşan östrojen miktarını düşürecektir (Östrojen, kalçalardaki fazla kilolarla bağdaştırılmaktadır).