Dr. Mehmet Öz Yaşlanma hızımı kontrol edebilir miyim?
HABERİ PAYLAŞ

Yaşlanma hızımı kontrol edebilir miyim?

Haberin Devamı

Yaşam kaliteniz ve sürenizin yüzde 70’inden fazlasını kontrol edebilirsiniz. 50 yaşına geldiğinizde ise yaşam tarzınız yaşlanmanızın yüzde 80’ini yönetir; geri kalanı da kalıtımsal genleriniz tarafından kontrol edilir.
Zaman akıp giderken biz de yaşlanırız. Ancak vücudunuza nasıl davrandığınız ve ona yaptığınız yatırımlarla ilgili yaşam tarzı tercihleriniz sayesinde, doğal mekanizmanızı hızlandırmak ve güçlendirmek elinizde. Örneğin ciğerlerini nikotinle dolduran ve beslenme piramidini ciğer, sucuk, sosisle inşa eden 50 yaşındaki bir kadın, kendine verdiği zarardan dolayı muhtemelen 65 yaşındaki birinin vücuduna sahip olacaktır. İyi beslenen, toksinlerden uzak duran ve uygun fiziksel aktivitelerle vücuduna iyi bakan 50 yaşındaki bir kadın ise 36 yaşındaki birinin vücuduna ve sağlığına sahip olacaktır.

Doktor Öz’ün 5 günlük anti-aging listesi

Daha genç görünmenin ve kendini daha enerjik hissetmenin sırları, sandığınızdan kolay ve düşük maliyetli. Sadece bir haftalık süre, sizi daha sağlıklı bir geleceğe götürecek yola adım atmanızı sağlar. Kendinizi sadece pazar, pazartesi veya cuma günleriyle sınırlamayın. Bu günlük tavsiyeler, yaşam boyu sürdürebileceğiniz sağlıklı alışkanlıklardır.
Daha iyi bir hayat sürmeye bugünden itibaren başlayabilirsiniz. Aşağıdaki listeyi anti-aging programına başlamak için ‘hızlı öğrenme rehberi’ olarak düşünün. Pazar günü başlamasanız da önemli değil, başka bir zamanı tercih edebilirsiniz ama baştan sona uygulamanız gerek. Unutmayın; her taktik haftanın her günü için mükemmel bir tavsiyedir.

Pazar:
Güzellik alışverişine çıkın


Buzdolabınızını sağlık ve güzelliğe yararları yiyeceklerle doldurun. Alışverişi pazar günü yapın ve yeni bir güzellik programına alışın. İşte alışverişte almanız gerekenler:
Yağsız lor peyniri, protein açısından zengindir. Bu da çoğu protein olan saçın sağlığı açısından çok yararlıdır.
Morina balığında bulunan selenyum cildi koruyucu özelliklere sahiptir. Güneş yanığı ve cilt kanserine karşı korunmaya yardımcı olur.
Yağsız kırmızı et, tırnakları güçlendirmeye yarayan demir açısından zengindir. Demir eksikliği tırnak yatağının daha ince hale gelip içe bükülmesine neden olabilir. Kırmızı eti haftada bir kez tüketmeye çalışın.
Mangoda bulunan C vitamini dişeti hastalıklarını önlemede yardımcı olabilir. Bir mango günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 96’sını karşılar.

Pazartesi:
Yaşlanmayla savaşmak için besin takviyeleri

Haftaya yeni sağlık diyetiyle başlayın. Doğru takviyeleri almalısınız. Takviye alımını sabah ve akşam olarak günde iki doza ayırın. Bu, vücudunuzun maksimum emilimi yapmasına yardımcı olur. Aşağıdaki 4 besin takviyesi kanıtlanmış yaşlanma geciktiricileridir.
Vitamin D3, 1000 IU (uluslararası birim) Vitamin D3, anormal DNA’lı hücrelerden kurtulmanıza yardım eden geni harekete geçirir. Kalp hastalıkları ve kanseri önlemede yardımcı olur. D vitamini ayrıca bağışıklık fonksiyonlarını kuvvetlendirir ve iltihaplanmayı azaltır.
Kalsiyum, 600 mg Kalsiyum kemikleri kuvvetlendirmede esastır. Bu besin maddesi kadınlarda, osteoporozun önlenmesinde önemlidir. D vitamini, kalsiyum emilimini kolaylaştırır ve kemikler için önemli rol oynar.
Magnezyum, 200 mg Stres, vücudu yaşlandıran en önemli etken. Magnezyum da kortizol (bir stres hormonu) seviyesini düzenlemeye yardım eden bir anti-stres minerali. Magnezyumun aynı zamanda tansiyonu düşürdüğü bilinir.
Multivitamin Herkesin besinsel ihtiyaçlarını doğal yiyecekler tüketerek karşılayabilmesi gerekir. Ne yazık ki yoğun çalışma programı ve işlenmiş besinlerin varlığının aşırı olması bunu önlüyor. İşte tam da burada devreye multivitaminler giriyor. Günlük besinsel ihtiyaçlarınızı karşılamak için her gün multivitamin kullanın. Sabah yarım, akşam yarım tablet alabilirsiniz.

Salı:
Stresi kovun

Son yapılan bir araştırma, yapılacak işlerin çoğu hala önünüzde durduğu için salının, haftanın en stresli günü olduğunu ortaya koydu. Çalışan için, haftanın bütün iş yükü ve yapılacaklar listesi, ağır bir yüktür. Stresi yönetmenin en iyi yolu, onunla daha iyi başa çıkma yollarını bulmaktır. Gushing Springs denilen, geleneksel bir Çin masaj tekniği olan ‘akubasınç’ gibi alternatif bir tedavi deneyin. Bu masaj, odaklanmanıza yardımcı olurken sizi rahatlatır, sakinleştirir. Uygulaması çok kolay: Ayakkabılarınızı çıkartın. Ayağınızın topuğunu, öteki ayağınızın tabanına bastırın. Topukla, tabanı ovuşturun. Bu hareket, enerji ve canlılıktan sorumlu basınç noktasına ısı sağlar. Aynı hareketi diğer ayağınızla tekrarlayın.

Çarşamba:
Oturmayın

Oturduğunuz her 2 saat, Tip 2 diyabet riskini yüzde 7, kalp hastalıkları riskini de yüzde 25 oranında arttırır. Rakamlar korkutucu ama çözümü var: Hareket etmek! Fiziksel aktivite, zamansız gelen yaşlılığın neden olduğu güçsüzlüğü yok eder. Daha fazla hareket etmek ve daha az oturmak, kemikleri güçlendirir. Saatlerce oturmak zorundaysanız, uygulayabileceğiniz bazı egzersizler olduğunu bilin:
Core egzersizi: Sandalyeden kalktığınızda destek almak için ellerinizi kullanmayın. Bacaklarınız ve karnınızla kendinizi öne itin.
Çömelin: Oturacağınız yere yavaşça eğilin ama tam oturmayın. Bacaklarınızla eğilip kalkın. Hareketi tekrarlayın ve hissedeceğiniz ağrıya da itiraz etmeyin.

Perşembe:
Uzun yaşama kokteyli

Öğünlerinizi gözden geçirin. Doktor Öz’ün ‘Sihirli Kahvaltı Bombası’ gerekli besin maddeleriyle doludur: Sağlıklı Omega-3 yağları, kalsiyum, magnezyum, selenyum, potasyum, lif ve hastalık önleyici antioksidanlar.

‘Kahvaltı bombası’nın malzemeleri:
1/2 olgun muz
1/3 bardak soya proteini
1/2 yemek kaşığı keten tohumu yağı
1/2 yemek kaşığı bal
1 çay kaşığı karnıyarık otu
224 gr. su

Hazırlanışı: Hepsini mikserde karıştırın.

1 DAKİKADA SAĞLIK
Tansiyonu düşürme Sporda, testte veya bilgisayar oyununda daha fazla puan iyi olabilir. Ancak bugün, tansiyon değerlerinizin düşmesini istiyorum. DASH diyetini uygulayarak 10 puan kaybedebilirsiniz.
Bu özel bir tansiyon düşürme diyetidir ve sizi, çoğumuzun tükettiği kırmızı et ve şekerli yiyecekler yerine, meyve-sebzelere, yağsız süt ürünlerine yönlendirir.
Tuzu keserseniz 8 puan daha düşebilirsiniz. 9 kilo verdiğinizde 20 puan daha düşün. 5 puanı da günde yarım saatlik egzersizlerle kaybedin. Hafif müzik dinlemek ve meditasyon yapmak da puan düşürmeyi sağlayabilir. Bugün puan kaybedip kontrol kazanırsanız kendinizi bir parça bitter çikolatayla ödüllendirin.

3

Sıradaki haber yükleniyor...
holder