Ekrem Sarısu 100 gün askerlik borçlanmasıyla bir yıl erken emekli olabilirsiniz
HABERİ PAYLAŞ

100 gün askerlik borçlanmasıyla bir yıl erken emekli olabilirsiniz

Soru: 3 Ocak 1969 doğumluyum. Askerliğimi 28 Kasım 1989-28 Mayıs 1991 asasında yaptım. SSK’lı işe başlangıç tarihim 27 Ağustos 1991’de oldu. Hala çalışıyorum. SGK sisteminde emeklilik tarihi, 53 yaşımı dolduracağım 3 Ocak 2022 olarak görülüyor. Askerliğimi 18 ay mı ödemeliyim? Ne şekilde ödersem ne kadar erken emekli olabilirim?

● Niyazi TELLİOĞLU

Cevap: SGK’nın sitesinden verilen bilgi doğru. 5600 gün prim ödemiş olmanız şartıyla 53 yaşı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ancak askerlik sürenizin 100 gününü borçlanmanız halinde, emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabi olursunuz. Sorunuzdan prim ödemenizin yeterli olduğu anlaşıldığından, borçlanmadan sonra prim ödemeseniz de 52 yaşınızı dolduracağınız 3 Ocak 2021’de emekli olabilirsiniz

Haberin Devamı

7000 GÜN PRİM ÖDEYİP 60 YAŞINIZI TAMAMLAMALISINIZ

Soru: 34 yaşındayım. SSK başlangıcım 2001’de. Ne zaman ve kaç yaşında emekli olurum?

● Mehmet Ali YORGUN

Cevap: Emekli olmak için 7000 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. 7000 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ayrıca 4500 gün prim ödemiş olmanız şartıyla yine 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olmanız da mümkün (25 yıl sigortalılık süresi, 4500 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabi olarak).

53 YAŞINIZI DOLDURACAĞINIZ TARİHTE EMEKLİSİNİZ

Soru: 1969 yılında doğdum. Temmuz 1991’de kamuda çalışmaya başladım. Aralıksız çalıştım. Ne zaman emekli olabilirim?

● Nurettin AKCAGÜL

Cevap: Emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5600 gün prim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz dahi, 2022’de 53 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Askerliğiniz hakkında bilgi vermemişsiniz. Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yapmışsanız, 3 ayını borçlanmanız halinde 52 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

KIDEM TAZMİNATI İÇİN EN AZ BİR YIL ÇALIŞMAK GEREK

SORU: Özel sektörda 6 ay çalıştım. İşveren kendi kararı ile çıkış verdi. İşten çıkış belgesini imzalamadım. Dava edersem haklarım nelerdir? Tazminat ödemesi yapılmadı

Haberin Devamı

● İsmail TURAN

CEVAP: Bir yıllık çalışma süresi olmayanın kıdem tazminatı hakkı yok. Bir yıl çalışmanız olmadığı için kıdem tazminatı hakkınız da bulunmuyor. Ancak işveren, ihbar bildiriminde bulunmadan (yani 4 hafta önce işten çıkartacağını haber vermeden) haksız yere iş akdinizi fesih etmişse, 6 ay hizmet süreniz olduğundan 4 haftalık ücretiniz kadar ihbar tazminatı ödemesi gerekirdi.

160 GÜN ASKERLİK BORÇLANMASI YAŞI 58’DEN 57’YE DÜŞÜRÜR

SORU: SSK emeklisiyim. Bağ-Kur emeklisi olup vefat eden babamın maaşı anneme bağlanmıştı, annem de vefat etti. Bekârım. Ablam emekli olup eşinden ayrıldı. Bizlere maaş bağlanır mı? Cenaze masrafları ne kadar ödeniyor, nasıl alabiliriz?

● Fatma ERİŞ

CEVAP: Bağ-Kur emekli kız çocuğuna anne veya babasından dolayı yetim aylığı bağlamaz. Siz de, ablanız da emekli olduğunuzdan, Bağ-Kurlu olan babanızdan dolayı maalesef yetim aylığı bağlatamazsınız. Annenizin vefatından dolayı da cenaze yardım ödeneği alamazsınız. Babanızın vefat tarihinden itibaren, beş yıllık zamanaşımı süresi içinde annenizin cenaze yardım ödeneği alma hakkı vardı.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder