Ekrem Sarısu 15 yıldan fazla memuriyeti olan emekli ikramiyesini alabilecek
HABERİ PAYLAŞ

15 yıldan fazla memuriyeti olan emekli ikramiyesini alabilecek

Soru: 26 Aralık 1966 doğumluyum. 30 Kasım 1989’da devlet memuru olarak işe başladım. 10 Nisan 2009’da istifa ettim. Mayıs 2009’da isteğe bağlı Bağ-Kur’a geçtim. 31 Aralık 2011’e kadar ödeme yaptıktan sonra isteğe bağlı Bağ-Kur’dan ayrıldım. 2011’de çıkan bir yasaya göre; emekli ikramiyesi alabileceğimi öğrendim. Bunun için emeklilik zamanımın dolacağı 26 Aralık 2012’yi mi beklemeliyim? Mine YOLSAL Cevap: 26 Ocak 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 6270 sayılı Yasa’nın 1’inci maddesiyle, 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu’nda değişiklik yapıldı. Yapılan değişiklik sonucu, sizin gibi memurluktan ayrılarak diğer sosyal güvenlik kurumlarından emekli olanlardan 15 yıl ve daha fazla memurluk hizmeti olanlara emekli ikramiyesi ödeme imkânı getirildi.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Bu değişikliğe göre; 15 yıldan fazla süre memurluk yaptığınızdan emekli olacağınız tarihte memurluk sürenize ilişkin emekli ikramiyesi alacaksınız. Emekli ikramiyesi için; Sosyal Güvenlik Kurumu, Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı’na başvuru yapmanızda yarar var.

1 Ekim 2008’den sonra memur olanlar Emekli Sandığı Kanunu’na tabi değil

Soru: 2008’de özel bir bankada çalıştım. 2010’da kamu kurumuna 5510 sonrası memur olarak atandım. Özel bir işyerinde çalıştığım süreyi de saydırmak istiyorum. Yalnız kurumum “5510 sayılı Yasa’ya tabi olanlar saydıramaz” ifadesinde bulundu. Ne yapmam lazım? ESRA Cevap: İlk defa 1 Ekim 2008’den itibaren memur olanlar, eski memurlar gibi 5434 sayılı Devlet Memurlar Kanunu kapsamında Emekli Sandığı iştirakçisi olamıyor. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 4/1-c maddesi kapsamında sigortalı oluyorlar. 4/1-c statüsünde sigortalı olanların, SSK’lı veya Bağ-Kur sigortalısından bir farkı yok. Dolayısıyla, 5434 sayılı Yasa kapsamında memur olanlar gibi, memur olmadan önceki diğer sosyal güvenlik kurumlarına tabi olan hizmet sürelerini, emekliliğe esas derece ve kademelerine intibak ettirmeleri mümkün değil. Bu açıdan memuriyetten önceki SSK prim ödemelerinizi sadece emekli olmadan 4/1-c hizmet sürenizle birleştirebilirsiniz.

Haberin Devamı

440 gün askerlik borçlanmasıyla hemen emekli olmanız mümkün

Soru: 10 Ocak 1960 doğumluyum. 1 Ağustos 1988’de SSK’lı oldum. 6940 gün primim var. Halen çalışıyorum. 20 ay askerlik yaptım. Ne zaman emekli olabilirim? Kalan süreçte askerliğimin ne kadarını borçlanmam ve ne kadar para ödemem gerekiyor? MEHMET Cevap: Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinizden önce yaptığınızdan 440 gününü borçlanmanız halinde, sigorta başlangıcınız 440 gün geri gider ve 25 yıl sigorta, 5375 gün prim ve 50 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, 25 yıllık sigorta sürenizi dolduracağınız 11 Mayıs 2012’de emekli olabilirsiniz.

Ticaret Kanunu’na göre denetçinin Nisan 2012’den önce seçilmesi gerekiyor

Soru: 1 Temmuz 2012’de yürürlüğe girecek olan yeni Ticaret Kanunu’na göre; denetçiyi olağanüstü genel kurulu olağanüstü toplantıya çağırarak mı seçeceğiz? Yasa yürürlüğe girmeden Temmuz’dan önce bu iş nasıl olacak? Burada bir terslik yok mu? FAHRİ Cevap: Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun büyük bir bölümü 1 Temmuz 2012’de yürürlüğe giriyor. Ancak yasa ile getirilen yeni denetim müessesesi 1 Ocak 2012’den itibaren yürürlüğe giriyor. 2013’e ilişkin denetçinin de Nisan 2012’den önce seçilmesi öngörülüyor. Bu nedenle denetçiyi 31 Mart 2013’e kadar yapacağınız olağan genel kurul toplantısında seçebilirsiniz. Ortada bir terslik yok.

Haberin Devamı

Malul erkek çocuğun babasından aylık alabilmesi için gelir ve aylık almaması gerekiyor

Soru: Babam 4700 gün prim ve yüzde 80 iş göremezlik raporu ile 1999 yılında malulen emekli oldu. Babam 1992 yılında ölen babasından ölüm aylığı alabilir mi? Merve YILMAZ Cevap: Belirttiğiniz dönemde, çalışamayacak derecede malul olan ve sosyal güvenlik kurumlarından kendi çalışmalarından dolayı gelir ve aylık almayan erkek çocukları, yaşları ne olursa olsun anne veya babalarından dolayı ölüm (yetim) aylığı alabilir. Babanız, kendi çalışmalarından dolayı SSK’dan malul aylığı aldığı için, babasından dolayı maluliyeti nedeniyle ölüm (yetim) aylığı alamaz.

ABLANIZ ŞANSLI, ÜÇ AYLIĞI BİRLİKTE ALABİLİR

Soru: Ablam SSK emeklisi. SSK emeklisi eşi vefat etti. Eşinden maaş alacak. Ayrıca, vefat etmiş Emekli Sandığı emeklisi babasından da maaş alabilir mi? Engin KESKİN Cevap: Ablanız, babası Emekli Sandığı mensubu olduğu için şanslı. Çünkü Emekli Sandığı, sandığa tabi olarak çalışmama ve sandıktan aylık almama şartıyla, kız çocuklarına diğer sosyal güvenlik kurumlarından gelir ve aylık alsa da, yetim aylığı bağlar. Ablanız Emekli Sandığı’ndan babasından dolayı yetim aylığı alabilir.

Kıdem Tazminatı Fonu yasalaştığında kazanılmış haklar korunacak

Soru: 1996’da SSK’lı oldum. 3600 gün ve 15 yıl sigorta süremi doldurdum. Bu şartlarla kıdem tazminatını alarak işyerinden ayrılabiliyorum. Şu an yürürlükte olan kıdem tazminatı yasası ile yukarıda belirttiğim haklarım elimden alınacak mı? Hak edilen haklar korunacak mı? Hakan KARA Cevap: Kıdem tazminatı kurulmasına ilişkin, henüz ortada somutlaşmış bir yasa tasarısı bulunmuyor. Ancak ilgili bakanlar, kazanılmış haklarının korunacağını açıkladılar. Kazanılmış haklar korunursa, kıdem tazminatı fonu kurulduktan sonra ayrılsanız da kıdem tazminatınızı almanız gerekir. (15 yıllık süre ve 3600 günle) Ancak kesin bilgi verebilmek için, yasa tasarısının ortaya çıkmış olması gerekiyor. Yasa tasarısı ortaya çıktığında, tüm ayrıntılarıyla okurları bilgilendiririz. Bu köşeyi takip edip, ortaya çıkacak duruma göre pozisyon alabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder