Ekrem Sarısu 2010'da kat mülkiyetine geçiş için her daire 110 TL tapu harcı ödeyecek
HABERİ PAYLAŞ

2010'da kat mülkiyetine geçiş için her daire 110 TL tapu harcı ödeyecek

Haberin Devamı

Soru: Tapu harçlarının yılbaşında değiştiğini duyduk. Tamamı konut olarak kullanılan 16 dairelik binamızı kat mülkiyetine geçireceğiz. Tapu işlemlerinde yüzde kaç harç ödememiz gerekiyor? Savaş BİLEN

Cevap:
Binanızı kat mülkiyetine geçirirken nispi tutarda değil, maktu tutarda harç ödeyeceksiniz. Çünkü, 5838 sayılı yasa ile yapılan mevzuat değişikliği sonucu, 28 Şubat 2009’dan itibaren cins değişikliklerinde nispi tapu harcı uygulaması terk edilerek, maktu harç uygulamasına geçilmiştir. 2009 sonuna kadar yapılan cins değişikliklerinde her bağımsız bölüm için 100 TL, sosyal meskenler, işçi evleri ve daha düşük nitelikteki meskenler için 50 TL maktu tapu harcı alınmıştı. Bakanlar Kurulu 2010’da ödenecek nispi ve maktu tapu harçlarını yüzde 10 oranında artırdığından, 2010’da yapılacak cins değişikliklerinde 110 TL tapu harcı ödenecek. 2010’da binanızın kat mülkiyetinin tapuya tescili işleminde daire başına 110 TL tapu harcı ödeyeceksiniz.

Kardeşinizin aylığı kesildiğinde annenizin dul aylığı artar
Soru: Annem, babamdan dolayı dul aylığı alıyor. Bizim yetim aylığımız yaşımızı doldurduğumuz için kesildi. Lakin annemin aylığında bizden kesilen maaş oranında artış olmadı. Şu anda en küçük kardeşimiz de yeni işe başlayacağı için maaşı kesilecek.
Öğrenmek istediğim küçük kardeşimden kesilecek maaş anneme bağlanabilir mi? Bu konuda ne yapmamız gerekiyor? Kardeşim özel sandık olan kurumda çalışacak. Aynı zamanda okuyor. Yine yetim aylığı almaya devam edebilir mi? Fuat MERAL

Cevap:
Babanızın hangi kurumdan emekli aylığı aldığını belirtmemişsiniz. Sorunuzu babanızın SSK veya Bağ-Kur’dan emekli aylığı aldığı varsayımına göre cevaplandırıyoruz. Küçük kardeşiniz eğitimine devam etse de, sigortalı çalışmaya başladığında babanızdan dolayı aldığı yetim aylığı kesilir.
Kardeşinizden başka aylık alan kardeş yoksa, kardeşinizin aylığı kesildiğinde annenizin aylık bağlama oranı yüzde 25 artacağından, kardeşinizin aylığı annenize aktarılmış olur. Kardeşinizin aylığı kesildiğinde kuruma bir dilekçe vererek, babanızdan dolayı annenizden başka aylık alan kalmadığını belirterek, annenizin aylığının yeniden hesaplanmasını talep edin.

2011’de 47 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz
Soru: 1964 doğumluyum. 28 Ocak 1981’de Bağ-Kur kaydım var. İş yerimi 25 Aralık 1981’de kapattım. 1 Ağustos 1983’te tekrar açtım. Hâlâ da prim ödemeye devam etmekteyim. Ne zaman emekli olurum? Hangi tarihten yararlanabilirim? RECEP

Cevap:
Bağ-Kur’da emekli olmak için, 25 tam yıl prim ödeme ve 47 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, 2011’de 47 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

En iyisi işverenle uzlaşmaktır
Soru: 4 yıldır özel sektörde çalışmaktayım. 4 yıldır zam yapmıyorlar. Çalışma saatleri 9 saatten 12 saate çıktı. Saat farkını vermiyorlar. Konuşmaya gittiğimizde yılbaşında zam yapacaklarını söylediler. Ama yapmadılar. İkinci kez konuşmaya gittiğimizde de ‘işinize geliyorsa çalışırsınız, gelmiyorsa gidersiniz’ dediler. Ayda 2 gün istirahat veriyorlar.
Çalışan herkese zorla istifa dilekçesi imzalattılar. Bir tek ben istifa dilekçesini imzalamadım. Haklarımı aramak için, çalışırken dava açabilir miyim? Açarsam kazanabilir miyim? Ya da nasıl bir yol izlemeliyim? Kanıtım var. Yücel ERARSLAN

Cevap:
Anlattıklarınızın tamamı İş Kanunu’na aykırı eylemler. İşverenin bu eylemleri, size iş akdinizi haklı nedenle fesih hakkı verir. İsterseniz iş akdinizi feshedip, iş mahkemesine dava açarak, fazla çalışma sürelerinizin ücretlerini, kıdem tazminatınızı, yıllık izin ücretlerinizi ve varsa ücret alacaklarınızı talep edebilirsiniz. Ancak, çalışırken de hakkınızı aramanız mümkün.
Bunun için şikâyet hakkınızı kullanarak, Bölge Çalışma Müdürlüğü’ne, Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’ne durumu yazılı olarak ihbar edebilirsiniz. Çalışırken dava da açmanız mümkün. Ancak, dava açtığınızda işinizi kaybetmeyi de göze almanız gerek. Çünkü, işverenin kendisini dava edenle çalışmayı istemeyeceğine şüphe yok.
Ancak, işverenle sorunları mahkeme yoluyla değil, uzlaşarak çözmekte yarar var. İşverenle görüşüp, mesailerinizin ödemesini, normal çalışma sürelerine riayet etmesini, hafta tatili izni kullandırmasını talep edin, İşverenin tavrına göre de, şikayet ve dava açma hakkınızı kullanacağınızı kararlı olarak bildirdiğinizde muhtemelen uzlaşma sağlanacaktır.

Bağ-Kur başlangıcınızı geriye götürecek bir çalışma yok
Soru: 1992-2001 arası vergi, oda sicil kaydım var. Bağ-Kur kaydım yok. Bağ-Kur’da olan 4 Ekim 2000’de milat kaydım var. Geriye dönük günleri mahkeme kararıyla ispatlayıp ödemek suretiyle kazanabilir miyim? Böyle bir örnek karar var mı? Hükümetin bu yönde çalışması var mı? Mustafa CANKURT

Cevap:
Sorudaki dönemde Bağ-Kur’a süresi içinde kayıt ve tescilini yaptırmayanlara, 4956 sayılı yasa ile en geç 2 Şubat 2004’e kadar vergi kayıtlarını ibraz etmek suretiyle, Bağ-Kur sigortalılıklarını vergi mükellefi oldukları tarihten itibaren başlatmalarına imkan sağlandı. Bu tarihe kadar vergi kaydı ibraz edenlerin Bağ-Kur’u vergi mükellefi oldukları tarihten itibaren başlatıldı. Bu tarihe kadar vergi kaydı ibraz etmeyenlerin sigortalılık hak ve yükümlülükleri, 4 Ekim 2000’den itibaren başlatıldı. Vergi kaydınızı ibraz etmediğiniz için sizin de Bağ-Kur’unuz 4 Ekim 2000’den itibaren başlatılmış. Bugün için başlangıç tarihinizi 1992’ye çekmeniz mümkün değil. Hükümetin de bu yönde bir çalışması yok. Yargı kararları hadisesine münhasırdır. Bu konuda karar birliği yok. Farklı kararlar var.

Ocak 2010’da varlık beyanı mümkün değil
Soru: Varlık Barışı’nda süre uzatıldı mı? Ocak sonuna kadar varlık beyanında bulunan Varlık Barışı’ndan yararlanabilecek mi? SERPİL

Cevap:
Toplumda Varlık Barışı olarak adlandırılan 5811 sayılı ‘Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun’ kapsamında varlık beyan süresi, 31 Aralık 2009’da sona erdi. Varlık Barışı’nda uygulama süresi Bakanlar Kurulu’nca 30 Eylül 2009’dan 31 Aralık 2009’a kadar üç ay uzatılmıştı.
Bakanlar Kurulu’nun başka uzatma yetkisi olmadığından süre ikinci kez uzatılmadı. Ocak 2010’da varlık beyan ederek, Varlık Barışı’ndan yararlanmak mümkün değil. Süre ancak yeni bir yasa ile uzatılabilir.

Bağ-Kur emeklisi SSK’dan yetim aylığı alamaz
Soru: Annemi 1993’te kaybettim. Annem SSK’dan emekli idi. Annemin maaşını şu anda babam alıyor. Ben de Bağ-Kur emeklisiyim. Eşimden de ayrılalı 3 yıl oldu. Şu anda annemin maaşından da yararlanabilir miyim? Yaşım 52. Hatice Candaş

Cevap:
SSK, sosyal güvenlik kurumlarından kendi çalışmalarından dolayı gelir ve aylık alanlara ana ve babalarından dolayı yetim aylığı bağlamaz. Bağ-Kur’dan emekli aylığı aldığınızdan, annenizden dolayı SSK’dan yetim aylığı alamazsınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder