Ekrem Sarısu 7000 gün prim ödeyip 60 yaşı dolduracaksınız
HABERİ PAYLAŞ

7000 gün prim ödeyip 60 yaşı dolduracaksınız

Haberin Devamı

Soru: 1977 doğumluyum. 19 Mart 2001’de sigortalı oldum. 2940 gün primim var. Askerliğimi SSK girişimden önce yaptım. Askerliğimi borçlanırsam emeklilik için faydası olur mu? Devrim MUTLU Cevap: Muhtemelen 18 ay askerlik yaptınız. Askerlik borçlanması emekli olma şartlarınızı değiştirmiyor. Sadece prim sayınızı artırıyor. Emekli olacağınız tarihe kadar priminizi tamamlayabileceğinizden askerliğinizi borçlanmanıza gerek yok. 7000 gün prim ve 60 yaş şartına tabisiniz. 4060 gün daha prim ödeyerek priminizi 7000 güne tamamlamanız şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

[[HAFTAYA]]

Engelli hakkıyla SSK’dan daha erken emekli olabilirsiniz

Soru: 1 Mart 1975 doğumluyum. 1 Eylül 1992’de SSK’lı oldum. 3810 gün primim var. Engelliyim. Engelli memur olarak bir kamu kurumunda memur olarak çalışmaya başlayacağım. Emeklilik şartım nedir? SSK mı yoksa Emekli Sandığı’ndan mı emekli olmam avantajlı olur? Mehmet BİNGÖL Cevap: Engel dereceniz, vergi indirim hakkı alıp almadığınız önemli. Yüzde 40 oranında engelli olduğunuzu ve vergi indirim hakkı aldığınızı varsayarsak, SSK’da 16 yıl sigorta ve 3760 gün prim şartına tabisiniz. Şartları sağladığınızdan istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz. Vergi indirim hakkı almamışsanız, vergi indirimi alacağınız tarih itibarıyla SSK’dan emekli olabilirsiniz. Bu yönüyle SSK avantajlı. İlk defa memur olacağınızdan Emekli Sandığı değil, 5510 sayılı kanun kapsamında 4/C’li olacaksınız. Memur olduğunuzda, 1260 gün (3.5 yıl) prim ödemeniz halinde, belirttiğimiz şartlarla değil 4/C kapsamında emekliliğe tabi olursunuz. Raporunuzu ve tıbbi eklerini inceleyecek olan, Sosyal Güvenlik Kurumu sağlık kurulu yüzde 40-49 arası engelli olduğunuza karar verirse, 18 yıl sigorta ve 4680 gün prim şartına tabi olursunuz. 1260 gün prim ödedikten sonra istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz.

Bağ-Kur’lular faaliyetlerine son vermeden SSK’ya prim ödeyebiliyor

Soru: Annemin üzerine terzi dükkanı var, yani vergi levhalı esnaf. Sigortalı bir çalışanımız var. Annem de Bağ-Kur primi ödüyor. Emekli olana kadar SSK’ya geçip, prim ödemeye devam ederek, SSK’dan emekli olması mümkün mü? Yoksa dükkanı devretmesi mi gerekiyor? Ödül ÇETİN Cevap: Bağ-Kur’lular faaliyetlerine son vermeden başka bir işyerinde çalışarak SSK’ya prim ödeyebiliyor. Tabii ki şartları sağladığında da SSK’dan emekli olabiliyorlar. Ancak, Bağ-Kur ve SSK’dan hangisinin avantajlı olduğu sigorta başlangıç tarihine göre değişiyor. Annenizin Bağ-Kur başlangıç ve doğum tarihlerini ay, gün ve yıl olarak bildirmeniz halinde hangisinin avantajlı olduğunu hesaplayabiliriz.

Başlangıçta bir gün bile emekli olma şartlarını değiştirebiliyor

Soru: 1964 doğumluyum. 1994’te sigortalı oldum. 4000 gün primim var. Ne zaman emekli olurum? Koray KEPENEK Cevap: Başlangıcınızı yıl olarak vermişsiniz. Oysa bir gün bile emekli olma şartlarını değiştirebiliyor. Başlangıç tarihiniz 23 Mayıs 1994’ten önce ise 1675 gün daha prim ödeyerek priminizi 5675 güne tamamlayacağınız tarihte, başlangıcınız 23 Mayıs 1994’ten sonra ise 1750 gün daha prim ödeyerek priminizi 5750 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder