Ekrem Sarısu Anneniz aylık bağlatır ve ölüm yardımı alır
HABERİ PAYLAŞ

Anneniz aylık bağlatır ve ölüm yardımı alır

Haberin Devamı

Soru: Emekli Sandığı’ndan emekli maaşı alan babam, geçen hafta vefat etti. Annem öğretmen emeklisi. Emekli Sandığı’ndan maaş alıyor. Anneme dul maaşı bağlanır mı? İbrahim YILDIRIM Cevap: Anneniz babanızdan dolayı Emekli Sandığı’ndan dul aylığı bağlatabilir. Ayrıca, ölüm yardımı ödeneği de alabilir. Ancak gerek aylık bağlanması gerekse ölüm yardımı ödeneği talebe bağlı. Anneniz aylık bağlatmak ve ödenek almak için, Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yapmalı.

[[HAFTAYA]]

Brüt ücretinizin 14 katı kadar kıdem tazminatı alacaksınız

Soru: 1973 doğumluyum. 1989’da sigortalı oldum. 5300 gün primim var. 14 yıldır bir firmada çalışmaktayım. İşten ayrılmak istiyorum. Kendi isteğimle ayrılırsam tazminat alabilir miyim? İkincisi ne kadar tazminat alırım? OKTAY Cevap: 1989’daki başlangıcınız 23 Kasım’dan önce ise 25 yıl sigorta, 5450 gün prim ve 51 yaş şartına tabisiniz. 150 gün daha prim ödeyerek toplam primnizi 5450 güne tamamlamanız şartıyla, 2024’te 51 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Emekli olmak için yaş dışındaki şartları sağladığınızdan, işinizden kendi isteğinizle ayrılsanız da kıdem tazminatı alabilirsiniz. Son aldığınız brüt ücretin 14 katı kadar kıdem tazminatı alabilirsiniz.

Yargıtay’dan da karar çıkmışsa emekli olabilirsiniz

Soru: 1 Mart 1961 doğumluyum. 1981’de sigortalı oldum. Sistemde 4400 gün prim görünüyor. Ayrıca 680 gün mahkeme kararıyla kazandığım sigorta primim var. Mahkemenin sonuçlandığı tarih 2010 fakat hâlâ sisteme geçmedi. Ne yapmam gerekiyor? İsmail ÜNLÜ Cevap: 25 yıl sigorta, 5075 gün prim ve 46 yaş şartına tabisiniz. Dava yoluyla kazandığınız günle prim şartını sağladığınızdan, emekliliği hak etmiş bulunmaktasınız. Ancak, karşı taraf yani dava ettiğiniz işveren kararı temyiz etmişse, Yargıtay’ın vereceği kararı beklemek zorundasınız. Ancak, 2010’dan bugüne kadar Yargıtay da karar vermiştir. Bu kadar uzamaması gerekir. Bunu bir kontrol edin. Diğer taraftan, zayıf bir ihtimal ama işveren mahkeme kararını temyiz etmemişse, karar kesinleşmiştir. Elinizdeki mahkeme kararıyla kuruma emeklilik başvurusunda bulunun. İşveren mahkeme kararına karşın, kazandığınız hizmet süresine ilişkin prim ve hizmet belgesi vermemişse bile, kurum söz konusu belgeyi düzenleyerek işvereni borçlandırıp sizi emekli edebilir.

Eşiniz üstünden sağlık yardımı alabilirsiniz

Soru: Haziran 1966 doğumluyum. 20 Mart 1992’de SSK’lı oldum. 7393 gün primim var. Askerliğimi 1993’te yaptım. Bundan sonra prim ödemesem, Genel Sağlık Sigortası primi mi ödeyeceğim? Eşim isteğe bağlı Bağ-Kur’lu. Sağlıktan onun üzerinden yararlanabilir miyim? Y.K Cevap: Emekli olacağınız yaşı beklerken isteğe bağlı Bağ-Kur’lu olan eşiniz üstünden sağlık yardımı alabilirsiniz.

Eşi doğum yapan SSK’lıya 5 gün izin geldi


Soru: Eşi doğum yapan SSK’lı babamın izin hakkı yok. Memurlarda olduğu gibi eşi doğum yapan işçiye de doğum izni verileceği söyleniyordu. Kanun çıktı mı? Yoksa söylenti olarak mı kaldı? Hasan Ali DÜZ Cevap: Meclis’in son çalışma günü olan 4 Nisan’da kabul edilen ve 6445 sayılı kanun numarasıyla yasalaşan torba kanunla, eşi doğum yapan işçiye 5 gün izin geliyor. Cumhurbaşkanınca imzalanıp Resmi Gazete’de yayımlanmasından sonra eşi doğum yapan SSK’lı 5 gün izin kullanacak.

Konut yardımı çıktı ama yardım en erken üç yıl sonra


Soru:
Ev alana devlet yardım edecekmiş. Ev almayı düşünüyoruz. Yardımı nereden ve nasıl alabiliriz? Sezai TOKER Cevap: Ev alana devlet yardımı henüz başlamadı. Kanun daha birkaç gün önce çıktı. (7 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 6337 sayılı Kanun). Konut yardımı alabilmek için, öncelikle Türk vatandaşı olmak gerekiyor ve konut yardımı, alınacak ilk konut için yapılacak. Öncelikle bankaya bir ‘konut hesabı’ açılacak. Üç yıl sistemde kalınacak. Yani bu hesap üç yıl kapatılmayacak. Konut alındıktan sonra, hesabın olduğu bankaya konut yardımı talebi ile başvuru yapılacak. 15 bin lirayı aşmamak üzere hesapta biriken paranın yüzde 20’si oranında ‘devlet katkısı’ adı altında konut alana ödeme yapılacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder