Ekrem Sarısu anneniz emekli olsa da babanızdan aylık alabilir
HABERİ PAYLAŞ

anneniz emekli olsa da babanızdan aylık alabilir

Haberin Devamı

Soru: Annem sigorta emeklisi. Babam da Bağ-Kur emeklisiydi. Babamı 26 Ağustos’ta kaybettik. Babamın maaşını annem alabilir mi? Nasıl bir yol izlemeliyiz? Ahmet Murat PAMUKÇU Cevap: Anneniz emekli olsa da babanızdan dolayı ölüm aylığı alabilir. Ancak emekli olduğundan aylık bağlama oranı yüzde 50’dir. Emekli olmasa yüzde 75 oranında aylık alacaktı. Bulunduğunuz yerdeki sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğüne yazılı olarak başvurup, ölüm (dul) aylığı bağlanmasını talep etmeniz halinde, ölüm tarihini takip eden ödeme dönemi başından itibaren aylık bağlanır.

[[HAFTAYA]]

Eşin rahatsızlığı veya hastalığından dolayımalulen emekli olunamaz

Soru:
17 yıllık Bağ-Kur primim var. Eşim sağlık kontrollerine gittiği zaman bazı tetkikler yapılarak MS teşhisi konuldu. Benden başka ilgilenecek kimse olmadığı için, hastaneye götürüp getirmem ve ilgilenmem gerektiğinden işe de gidemiyorum. Bu yüzden kazancım yetersiz olduğundan çiftçi Bağ-Kur da yatıramamaktayım. Eşimin hastalığından dolayı malulen emekli olabilme şansım var mı? T.B. Cevap: Sosyal güvenlik mevzuatında, eşin hastalığı veya rahatsızlığının emeklilik açısından sigortalı eşe sağladığı bir avantajı bulunmuyor. Maalesef eşinizin rahatsızlığından dolayı malulen emekli olmanız mümkün değil.

SSK’lı işe girildiğinde Bağ-Kur sonlanır

Soru: 15 Ocak 1970 doğumluyum. 31 Mayıs 1999’dan beri Bağ-Kur ödemekteyim. 4040 gün primim var. Bağ-Kur’dan ne zaman emekli olabilirim? İşyerimi kapatıp SSK’ya geçersem kaç yaşında emekli olabilirim? Hava OSAYER/ADANA Cevap: Kadın olmalısınız. Bağ-Kur’da 20 yıl (7200 gün) prim ve 55 yaş şartına tabisiniz. 3160 gün daha prim ödeyerek priminizi 7200 güne tamamlamanız şartıyla 15 Ocak 2025’te emekli olabilirsiniz. Ayrıca 360 gün (bir yıl) daha prim ödeyerek priminizi 5400 güne tamamlamanız şartıyla, 56 yaşınızı dolduracağınız tarihte yaş haddinden emekli olmanız da mümkün. SSK’da 20 yıl sigorta, 5975 gün prim ve 56 yaş şartına tabisiniz. Son 1260 günü sigortalı bir işte çalışarak ödemek kaydıyla, 1935 gün daha prim ödeyerek priminizi 5975 güne tamamlamanız şartıyla 56 yaşınızı dolduracağınız tarihte SSK’dan emekli olmanız da mümkün. SSK’lı çalışarak prim ödemeniz için işyerinizi kapatmanız gerekmiyor. Faaliyetinize devam ederken başka bir işyerinde sigorta girişiniz yapıldığında Bağ-Kur sigortanız sonlanır.

Prim iadesi için yaşı doldurmak şart


Soru: 10 Eylül 1978 doğumluyum. 10 Temmuz 2000’de SSK’lı oldum. 1349 gün primim var. İki çocuğum var. Şu an çalışmıyorum. 3600 gün primi tamamlarsam emeklilik hakkına sahip olacağımı veya ödenen prim tutarını geri alabileceğimi duydum, doğru mu? Primi 3600 güne tamamlarsam ne zaman emekli olabilirim? HÜLYA Cevap: 8 Eylül 1999’dan sonra sigortalı olanların 3600 günle emekli olma hakkı yok. 7000 gün prim ödemelisiniz. Bağ-Kur’dan daha erken emekli olmanız mümkün. Bağ-Kur’da yaş haddinden emekli olmak için 15 yıl (5400 gün) prim ve 60 yaş şartına tabisiniz. 4051 gün daha prim ödeyerek priminizi 5400 güne tamamlarsanız 60 yaşınızı dolduracağınız 10 Eylül 2028’de emekli olabilirsiniz. İsteğe bağlı prim ödemeleri Bağ-Kur’a sayıldığı için prim eksiğinizi isteğe bağlı ödeyerek tamamlayabilirsiniz. Emekli olacağı yaşı doldurduğu halde, emekli olacak kadar prim ödemesi olmayanlar talep etmeleri halinde, ödediği primleri ‘toptan ödeme’ adı altında geri alabilir. 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte, emekli olacak kadar prim ödemeniz olmazsa ödediğiniz primi geri almanız mümkün.

Babanızın askerliğinin iki ayını borçlanması yeterli


Soru: Babam 6 Kasım 1965 doğumlu. Bağ-Kur’a 7 Ocak 1987’de başladı. 18 ay askerliği de saydırırsa ne zaman emekli olur? A.S. Cevap: Babanızın askerlik tarihi ve süresi önemli. Sorunuzu babanızın Bağ-Kur başlangıç tarihinden önce 18 ay askerlik yaptığı varsayımına göre cevaplandırıyoruz. Babanız, askerlik süresinin 2 ayını borçlanırsa, 25 yıl prim ve 49 yaş şartına tabi olur. Primi yeterli olduğundan, 6 Kasım 2014’te emekli olabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder