Ekrem Sarısu Babanızın hangi şartlarla emekli olacağı sigorta başlangıç tarihine bağlı
HABERİ PAYLAŞ

Babanızın hangi şartlarla emekli olacağı sigorta başlangıç tarihine bağlı

Haberin Devamı

Soru: Babam 1946 doğumlu. 700 gün primi var. Babamı nasıl emekli edebiliriz? Umay COŞGUN Cevap: Babanızın sigorta başlangıç tarihini bildirmemişsiniz. Emekli olma şartlarını sigorta başlangıç tarihi belirliyor. Babanız 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olmuşsa, askerliğini (20 ay kabul edilmiştir) borçlandıktan sonra 2300 gün daha prim ödeyerek primini 3600 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir. Sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999’dan sonraysa, isteğe bağlı prim ödeyerek primini 5400 güne tamamlayacağı tarihte Bağ-Kur’dan emekli olabilir.

[[HAFTAYA]]

Annenizin aylık bağlama oranı belli şartlarla yüzde 50’den 75’e çıkar

Soru: 1988 doğumluyum. Bağ-Kur emeklisi babam, üniversite ikinci sınıf öğrencisiyken Ocak 2009’da vefat etti. O yıl babamın aylığının büyük bölümü anneme bağlandı, geri kalan da bana... Ancak ben 2 yıl sonra üniversiteyi bitirince (SSK’lı işe de başladım) benim aylığım kesildi. Ancak kesilen aylığım anneme bağlanmadı. Hemen Bağ-Kur’a gittim. Bana yeni bir yasanın çıktığını, eğer babam 2009’dan önce vefat etseydi paranın anneme bağlanacağını, ancak şimdi paranın bana düşen bölümünü alamayacağımızı söylediler. Görevli doğruyu mu söyledi? Benim benzer durumumda olanların paralarını aldığını duyunca kafam karıştı. Erdem TUNA Cevap: Kesilen aylığınızın annenize bağlanması gibi bir durum söz konusu olmaz. Ancak, babanızdan dolayı annenizden başka aylık alan yoksa ve anneniz emekli değilse veya sigortalı çalışmıyorsa, aylığınızın kesilmesi nedeniyle, aylık bağlama oranı yüzde 50’den yüzde 75’e yükselir. Bir anlamda aldığınız aylık annenize gitmiş olur. SGK’ya (Sosyal Güvenlik Kurumu) başvurarak aylığınızın kesilmesi nedeniyle annenizin almakta olduğu dul aylığının yeniden hesaplanmasını talep edin.

İş kanunu, işçinin olduğu kadar işverenlerin de hakkını Koruyor

Soru: SGK’dan (Sosyal Güvenlik Kurumu) kağıdını getiren her işçinin kıdem tazminatı almaya hak kazanıp kazanamayacağını merak ediyorum. İş düzenini kendi çiftliği gibi görüp hadise çıkaran, tehdit mesajları yollayan art niyetli işçiler için de durum aynı mı? Biz yıllardır beraber çalıştığımız iş arkadaşımızın emekli olmasından ve kıdem tazminatını almasından memnuniyet duyarız. Bunca yıl beraber çalıştığımız için, bu noktaya kadar birlikte geldiğimiz için. Ama tavır ve davranışlar tehdit ve küstahlığa varıp bir de yeni işe giren kişiyi darp etmeğe kadar varınca, işveren olarak bizim de haklarımız yok mu? Semiha BERKEM Cevap: İşten ayrılırken SGK’dan ‘kıdem tazminatı alabilir yazısı’ getiren her çalışana kıdem tazminatını vermeniz gerekir. Bu, yasa hükmü. Kıdem tazminatını ödememek işverene ek yükümlülükler getirir. Ancak, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25’inci maddesi, pek çok eylem nedeniyle işverene iş akdini haklı nedenle fesih hakkı veriyor. İşçinin iş akdini haklı nedenle fesheden işveren kıdem ve ihbar tazminatı ödemez. Söz konusu maddenin ‘Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri’ başlığında ‘işçinin işverenin başka bir işçisine sataşması’ haklı fesih nedeni olarak sayılıyor. Bu hükme göre; yeni işçinizi darp eden çalışanınızı kıdem ve ihbar tazminatı ödemeden işten çıkartabilirsiniz. İş Kanunu işçinin hakkını koruduğu kadar işverenin de hakkını korumaktadır

Hem eşinizden hem babanızdan aylık bağlatabilirsiniz

Soru: SSK emeklisi eşim vefat etti. Ben de SSK emeklisiyim. Dul maaşı alabilir miyim? Babam 1971’de vefat etti, Emekli Sandığı emeklisiydi. Ondan yetim maaşı alabilir miyim? E.B Cevap: Emekli olmanız eşinizden dul aylığı almanıza mani değil. Eşinizden dul aylığı bağlatabilirsiniz. Ancak emekli olduğunuzdan aylık bağlama oranınız yüzde 50. Babanız Emekli Sandığı’na tabi olduğu için şanslısınız. Çünkü emekli kız çocuğuna sadece Emekli Sandığı yetim aylığı bağlar. Babanızdan da yetim aylığı bağlatabilirsiniz. Babanızdan başka aylık alan yoksa babanızdan da yüzde 50 aylık bağlatabilirsiniz.

Yedek subaylığa başlangıç tarihiniz başlangıç sayılır

Soru: Aralık 1998-Mart 2000 arası askerliğimi yaptım. Askerlik süresince Emekli Sandığı’na prim ödendi. Temmuz 2000’de SSK’lı oldum. Hizmet birleştirmesi yaparsam emeklilik tarihinde değişiklik olur mu? Hizmet birleştirmesi yaparsam 15 yıl 3600 günden faydalanabilir miyim? Selçuk TUFAN Cevap: Hizmetlerinizi birleştirerek emekli olmak zorundasınız. Sigorta başlangıç tarihiniz olarak yedek subaylığa başlangıç tarihi esas alınacaktır. Yaş haddinden emekli olmak için 15 yıl sigorta, 3600 gün prim ve 60 yaş şartına tabisiniz. Priminiz yeterli olduğundan 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Primi 7000 güne yaşı 58’e tamamlamak zorundasınız


Soru: 7 Temmuz 1982 doğumluyum. 2 Aralık 1999’da SSK’lı oldum. 4891 gün primim var. 18 Şubat 2008’de doğum yaptım. Ne zaman emekli olabilirim? Aysel KAYMAK Cevap: 7000 gün prim, 58 yaş şartına tabisiniz. 2109 gün daha prim ödeyerek priminizi 7000 güne tamamlamanız şartıyla 7 Temmuz 2040’ta emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder