Ekrem Sarısu Bağkur baba ve eşten çift aylık vermez
HABERİ PAYLAŞ

Bağkur baba ve eşten çift aylık vermez

Soru: Bağkur emeklisi babam 1 Nisan 1997’de vefat etmesi üzerine maaşı 17 Mart 2019’da vefat eden anneme bağlanmıştı. Şimdi 6 sene önce vefat eden Bağkur emeklisi olan eniştemin maaşını almakta olan ablama, babamdan maaş bağlanma imkanı var mıdır? ● Bekir İSSİ

Cevap: Bağkur hem baba (veya ana) hem de eşten çift aylık bağlamaz. Babanız da enişteniz de Bağkur’a tabi olduğundan ablanız, babanızdan dolayı yetim aylığı alamaz. Ancak yüksek olan aylığı tercih etme hakkı var.

PRİM, ÖDENEN ÜCRET ÜSTÜNDEN HESAPLANIYORSA SGK AÇISINDAN SORUN YOK

Haberin Devamı

Soru: İş sözleşmemdeki maaş 5076 TL. Fakat bana bu sözleşmede yazan miktarın yarısı ödeniyor. Başka iş bulamadığım için çaresiz kabul ediyorum. Bu şartlarda benim 3-4 yıl sonra ne gibi haklarım olabilir?

Bir süre sonra işten çıktığım zaman eksik ödenen maaşlarımı toplu olarak alabilir miyim? Ve de tazminatımı 5076 TL üzerinden hesaplattırabilir miyim? Sigortayı da 5076 TL üzerinden ödetebilir miyim? ● N.Z.

Cevap: Sosyal sigortalar priminiz ödenen ücretiniz üstünden hesaplanarak kuruma bildiriliyorsa, sosyal güvenlik açısından sorun yok. Sorun işverenle yaptığınız sözleşmede belirlenen ücretin uygulanmamasında. Bu hukuki bir durum.

Bekleyip bu durumu yıllar sonra gündeme getirmeniz muhtemelen hak kaybınıza yol açacaktır. Çünkü düşük ücret ödendiğinde itiraz edip, hakkınızı aramanız gerekiyordu.

Sessiz kalıp yıllarca itiraz etmemeniz, verilen ücrete razı olduğunuzun göstergesi olarak algılanacağından yıllar sonra hak elde etmenizin çok zor olduğu kanısındayız. Sonuç olarak bu konu hukuki bir konu olup, konunun uzmanı hukukçularla ilerlemenizde yarar var.

SİGORTALI ÇALIŞARAK 1260 GÜN PRİM ÖDEMEK EMEKLİ EDER

Soru: 25 Aralık 1970 doğumluyum. 4/A girişim 1989’da olup 1145 günüm var. 4/B’ye de 6360 günüm var. Ne zaman emekli olabilirim? ● Hakan ÇAĞIRGAN

Cevap: 1989’daki başlangıcınız 23 Kasım’dan önceyse, sigortalı bir işte çalışarak SSK’ya 1260 gün prim ödemeniz halinde, priminizi 1260 güne tamamlayacağınız tarihte SSK’dan emekli olabilirsiniz (25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabi olarak).

Haberin Devamı

Bağkur’da emekli olma şartlarını 1 Haziran 2002 tarihi itibarıyla prim ödeme gün sayısı belirliyor. Bu tarihte kaç gün prim ödediğinizi bildirseniz Bağkur’dan emekli olma şartlarınızı hesaplayabiliriz. Ancak, bundan sonra prim ödemeseniz de 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte, yaş haddinden Bağkur’dan emekli olabileceğinizi belirtebiliriz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder