Ekrem Sarısu Bakan gündemlerinde olmadığını açıkladığından EYT beklenmemeli
HABERİ PAYLAŞ

Bakan gündemlerinde olmadığını açıkladığından EYT beklenmemeli

Soru: 1978 doğumluyum. Sigorta girişim 8 Kasım 1996 olup 4777 gün prim ödemem var. 2001 doğumlu bir çocuğum var. Doğum borçlanmasını ödediğim takdirde EYT’den faydalanabilir miyim? Kaç yaşında emekli olurum? ● Ayşen DERMENCİ

Cevap: Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabisiniz. Doğumunuz sonrasındaki iki yılda prim ödemeniz yoksa doğumunuzu borçlanarak 720 gün kazanabilirsiniz.

Doğum borçlanmasından sonra 403 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 5900 güne tamamlayacağınız tarihten sonra bir EYT yasası çıkarsa sizde yararlanırsınız.

Haberin Devamı

Ancak priminizi tamamlamadan çıkacak bir yasadan yaralanmanız söz konusu olamaz. EYT beklentisine girmemek lazım. Çünkü Hazine ve Maliye Bakanı gündemlerinde EYT olmadığını açıkladı.

HİZMET TESPİT DAVASI AÇABİLİRSİNİZ

Soru:14 Nisan 1974 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 1 Kasım 1989 olup 6426 gün prim ödemem var. Emeklilik tabelasına göre 51 yaşa tabiyim. Ancak başlangıçtaki işveren sigorta başlatıp bordro ödememiş. Bu yüzden SGK, ‘52 yaşında emekli olacaksın’ diyor. Bu durumda ne yapmalıyım? ● Halil CAN

Cevap: Olayı yeni öğrenmişseniz, iş mahkemesine hizmet tespit davası açabilirsiniz. Mahkemede bildirilmeyen çalışma sürenizi belge veya şahitle ispatlamanız halinde, sigorta başlangıcınızı mahkeme kararıyla, 1 Kasım 1989’a çekmeniz mümkün olabilir.

HİZMETLERİNİZİ BİRLEŞTİRİRSENİZ EMEKLİ İKRAMİYESİ ALAMAZSINIZ

SORU: 1968 doğumluyum. 14 Ocak 1996’da memuriyete başladım. 1988-1989 yılları arası askerliğimi yaptım ve tamamını borçlandım. 9 Eylül 2019’da ihraç oldum. Ne zaman emekli olurum? ● Asım KARAKELLE

CEVAP: 15 tam yıldan fazla süre memuriyet hizmetiniz olduğundan bundan sonra herhangi sigortalılık statüsünde prim ödemeseniz de, 61 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olur, emekli ikramiyeniz de alabilirsiniz.

Sigortalı bir işte çalışarak veya isteğe bağlı olarak 8 ay daha prim ödeyerek toplam hizmet sürenizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 2023’de 55 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ancak ihraç olup hizmet birleştirerek emekli olacağınızdan bu seçenekte emekli ikramiyesi ödenmez.

Haberin Devamı

4/D’Lİ KAMU İŞÇİSİNİN KIDEM TAZMİNATI

SORU: Kamuda 4/D’li işçiyim. 12 yıl çalışmam var. Emekli olacağım. Acaba ne kadar tazminat alırım? ● Ömer CENBER

CEVAP: Taşerondan kamuya geçiş yaptıysanız, toplu iş sözleşmenize göre her çalışma yılına karşılık son aldığınız günlük brüt ücretin 35 katı kadar kıdem tazminatı alırsınız.

Yani 12 yıl için günlük brüt ücretinizin 420 katı tutarında kıdem tazminatı alırsınız. Şayet başka statüde 4/D’li iseniz ve iş sözleşmenizde de faklı bir belirleme yoksa genel hükümlere göre, her çalışma yılınız için, son aldığınız aylık brüt ücret tutarı kadar yani brüt ücretinizin 12 katı tutarında kıdem tazminatı alabilirsiniz.

58 YAŞI DOLDURUNCA EMEKLİ OLACAKSINIZ

Soru: 19 Mayıs 1983 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 1 Aralık 1998 olup şu anda 6.000 gün primim var. Neye göre hangi tarihte emekli olabilirim? Yaş ve prim gün sayısı hakkında bilgi alabilir miyim? ● Mutullah ŞİMŞEK

Haberin Devamı

Cevap: Girişinizde adınıza prim ödemesi varsa, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5975 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğu için bundan sonra prim ödemeseniz dahi, 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder