Ekrem Sarısu Çeyiz yardımı annenizin aylığından kesilmez
HABERİ PAYLAŞ

Çeyiz yardımı annenizin aylığından kesilmez

Haberin Devamı

Soru: Babam Bağ-Kur emeklisiydi. Vefat edince maaşı, annem ve iki kız kardeşime paylaştırıldı. Bir yıl önce bir kız kardeşim evlendi. Çeyiz parası için Bağ-Kur’a başvurduk. Belli bir süre sonra ona 3050 lira para geldi. Para geldikten sonra annemin maaşında düşüş oldu.
Sonradan Mardin Bağ-Kur müdürlüğünden öğrendik ki çeyiz parası 2-3 yıla bölünerek annemin maaşından kesilecekmiş. Annemin maaşı 270 lira. Diğer kız kardeşim 130 lira alıyor.
Burada annem niye mağdur ediliyor? Yani evlenen kızların çeyiz parası niye annenin maaşından kesiliyor? Burada devlet karşılamıyor mu? Mehmet Ata SALMAN/Mardin

Cevap:
Yetim aylığı alırken, evlendiğinden dolayı çeyiz yardımı alan ve yetim aylığı kesilen ablanızdan dolayı annenizin aylığı düşmez. Çünkü ablanız kendi aylığının 24 aylık tutarında çeyiz yardımı almıştır.
24 ay geçene kadar boşanması halinde tekrar aylık bağlatamaz. Bu uygulama annenizin aylığını düşürmez. Çeyiz parasının 2-3 yıl annenizin aylığından kesilmesi gibi bir durum da olmaz. Ortada yanlış anlamaya yol açan iletişim hatası olmalı.

22 bin liraya kadar faiz geliri elde eden emekli de vergi ödemez
Soru: Emekliyim. Tek dairem var. Daire için 5 yıldır Emlak Vergisi ödemiyorum. Elimde birikmiş 10 bin lira bulunuyor. Bu parayı bankaya vadeli hesaba yatırıp, faiz geliri almam durumunda, Emlak Vergisi mükellefi olur muyum? Oktay BARUT

Cevap:
10 bin liranızı bankaya yatırıp faiz geliri elde etmeniz, Emlak Vergisi ödemenizi gerektirmez. Çünkü, Gelir Vergisi Kanunu’nun 103’üncü maddesinde yer alan vergi tarifesinin, ikinci gelir dilimi tutarı kadar (2009 ve 2010 için 22 bin lira) menkul sermaye iradı (banka mevduat faizi, repo geliri, borsa kazancı, menkul kıymet yatırım ortaklılıkları ve fonlarından elde edilen gelirler, hisse senedi temettü geliri, kâr payı, alacak faizi gibi gelirler) elde edenler, gelir elde etmemiş sayılıyor. 10 bin lira banka mevduat hesabından, 22 bin lirayı aşan tutarda faiz alamayacağınızdan, sıfır oranlı Emlak Vergisi uygulamasından yararlanmaya devam eder ve Emlak Vergisi ödemezsiniz.

Zorunlu nedenle yapılan fazla çalışma için işçi onayına gerek yok
Soru: Zorunlu nedenlerle ve olağanüstü durumlarda fazla çalışma yaptırmak için işverenin işçiden yazılı onay alması gerekiyor mu? Ali İhsan MENGEN

Cevap:
Normalde fazla çalışma yapmayan işyerinde, sıra dışı ve zorunlu nedenlerle fazla çalışma yaptırılması durumunda, işverenin işçiden yazılı onay almasına gerek bulunmuyor.

Emlak Vergisi’ni, intifa hakkı sahibi öder
Soru: Çıplak mülkiyeti bana ait olup, annemin intifa hakkı olan bir dairem var. Aynı şekilde çıplak mülkiyeti kardeşimin ama üzerinde annemin intifa hakkı olan bir daire daha var. Aralık 2009’da vergi dairesine kendi tapum ile gittim, dairemin vergilerinin ödenip ödenmediğini öğrenmek istedim. Bana bu dairenin dosyasının yanlışlıkla kapanmış olduğunu söylediler.
Müracaatımla “Bu yanlış bizim yanlışımız, size sadece biriken vergilerinizi ödeteceğiz, cezaları ödetmeyeceğiz” dediler. Meğer, 1999‘dan beri vergileri ödenmemiş. Elime biriken vergilerin listesini verdiler. Taksit istedim yaptılar. 4’üncü taksidi yatırdığım esnada (Mart 2010’da) bu verginin sadece benim daireme ait olması lazım geldiğini tekrar sorunca, “Siz annenizin intifalı 2 dairesinin vergilerini ödüyorsunuz hem de cezalı” dediler.
Emlak vergi dairesi tarafından kandırıldım. Durumun düzeltilmesi için dilekçe verdim. Ona da olumsuz cevap verildi. Bu durumda bana ne önerirsiniz? Maide GÜRTUNA

Cevap:
Emlak Vergisi Kanunu’nun, ‘Mükellef’ başlıklı 3’üncü maddesi ‘Bina Vergisi’ni maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf eden öder’ hükmünü içerir. Bu hükme göre, gayrimenkulün intifa hakkının ve kuru mülkiyetinin ayrı ayrı kişilerde bulunması halinde, Emlak Vergisi mükellefi intifa hakkı sahibidir.
Her iki dairenin de intifa hakkı annenizde olduğundan, dairelerin Emlak Vergisi mükellefi anneniz olup, Emlak Vergisi’ni de annenizin ödemesi gerekiyor. Muhtemelen ödediğiniz makbuzlarda annenizin adı yazıyordur. Resmiyette daireye gidip anneniz adına vergi ödemiş görünüyorsunuz. Bu noktada yapacak bir işlem yok.
Ancak ödeme makbuzlarında sizin adınız görünüyorsa (ki görünmüyordur) ödediğiniz vergilerin iadesi için düzeltme talebinde bulunur, talebiniz reddedildiğinde olayı şikayet yoluyla belediye başkanlığına taşır, başkanlık da talebinizi reddettiğinde vergi mahkemesine dava açabilirsiniz.

8 gün geç sigortalı olmanız, bir yıl geç emekli olmanıza yol açıyor
Soru: 11 Temmuz 1964 doğumluyum. 1 Aralık 1983’te sigortalı olarak çalışmaya başladım. 8200 gün primim var. Ne zaman emekli olurum? Ayhan ÇELİKÇİ

Cevap:
25 yıl sigorta, 5225 gün prim ve 48 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de 48 yaşınızı dolduracağınız 11 Temmuz 2012’de emekli olabilirsiniz. 8 gün önce sigortalı olsaydınız, 47 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilecektiniz.

Eşiniz 2013 yılında emekli olabilir
Soru: Eşim 20 Haziran 1963 doğumlu. 1 Şubat 1981’de SSK’lı oldu. 3200 gün prim ödedi. Ne zaman emekli olabilir? Recep ULU

Cevap:
Eşiniz 8 Eylül 1999 itibarıyla 18 yıldan fazla süredir sigortalı olduğundan, bu tarihte uygulamaya konan ve emekli olmayı zorlaştıran 4447 sayılı yasaya tabi olmadan, eski kanun hükümlerine tabi olarak emekli olacak. Eşiniz, eski yasaya göre, yaş haddinden emekli olmak için 15 yıl sigorta, 3600 gün prim ve 50 yaş şartlarına tabi. 400 gün daha prim ödeyerek, prim ödemesini 3600 güne tamamlaması şartıyla, 50 yaşını dolduracağı 20 Haziran 2013’te emekli olabilir.

Kıdem tazminatı alarak ayrılabilirsiniz
Soru: 1 Mayıs 1976 doğumluyum. 1 Ocak 1995’ten bu yana aynı işyerinde çalışıyorum. 4800 gün prim ödedim. Kendi isteğimle işten ayrılsam kıdem tazminatı alabilir miyim? Ömer BAYAR

Cevap:
Emekli olmak için aranan şartlardan yaş dışındaki şartları yerine getirenler, kıdem tazminatını alarak işten ayrılabilir. 15 yıl sigorta ve 3600 günden fazla prim ödemeniz olduğundan, kıdem tazminatınızı alarak işinizden ayrılabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken bulunduğunuz yerdeki sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğünden alacağınız, ‘kıdem tazminatı alabilir’ yazısını işverene ibraz etmektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder