Ekrem Sarısu Çırak sigortası emeklilik açısından başlangıç sayılmıyor
HABERİ PAYLAŞ

Çırak sigortası emeklilik açısından başlangıç sayılmıyor

Haberin Devamı

Soru: Çıraklık sigortasındaki giriş tarihi, emeklilikte başlangıç tarihi olarak geçerlimi? Cemile KÜTÜK Cevap: Çırak sigortasında kişileri emekli eden uzun vadeli sigorta kollarına (malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları) prim ödenmediğinden emeklilik işleri açısından başlangıç sayılmaz. Emeklilik açısından sigorta başlangıç tarihi, Uzun vadeli sigorta kollarına kişi adına prim ödenen ilk gündür.
[[HAFTAYA]]

Her yazara inanmayın, her yasaya inanın TTK levha asmayana hapis cezası getirdi

Soru: Bir panelde konuşmacı hoca, Yeni Türk Ticaret Kanunu’na göre, işletmenin ticari unvanına ilişkin levhanın işletmede kolayca görülecek bir yere asmayana hapsi cezası ile cezalandırılacağı söyledi. Ancak, 1 Mart 2012’de bir gazete, levha asmayana hapis cezası getirilmediğini belirtildikten sonra, “Bakın yeni TTK madde 38/1’ne diyor, “Tescil ve kayıt için bilerek gerçeğe aykırı beyanda bulunanlar hapis cezası ile cezalandırılır. ”Levha asıp asmamakla bu maddenin ne alakası var? Bu madde bilerek gerçeğe aykırı beyanda bulunan ve tescil yaptıranlarla ilgili!” denilmektedir. Bu durumda ikileme düşmüş bulunuyoruz. Panelde söylenen mi doğru? Yoksa dünkü büyük gazetelerden birinde yazılan mı doğru? Hüseyin KARSLI Cevap: Siz ne panelde söylenene, ne de sözünü ettiğiniz gazetede yazan yazara inanın. İkileme düştüğünüz konularda, açıp yasaya bakın. Ve yasaya inanın. Çünkü asıl olan yasadır. Ticari unvana ve hapis cezasına ilişkin yasa maddeleri: 1) TTK Md. 39/2’si, “Tescil edilen Ticaret Unvanı, ticari işletmenin görülebilecek bir yerine okunaklı bir şekilde yazılır...” hükmünü, 2) TTK Md. 51/2, “39, 48, 46 ve 48‘inci madde hükümlerini ihlal edenler ve 49’uncu maddeye aykırı olarak ticaret unvanını devredenlerle devralan ve kullanılan kimseler 38’inci maddenin birinci fıkrasına göre cezalandırılırlar.” hükmünü, 3) TTK Md. 38/1, “Tescil ve kayıt için bilerek gerçeğe aykırı beyanda bulunanlar, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. Gerçeğe aykırı tescilden zarar görenlerin tazminat hakları saklıdır.” hükmünü içermektedir. Yasa maddeleri birlikte incelendiğinde, TTK’nin 51/2’inci maddesi, ticari unvanın işletmede kolayca görülebilecek bir yere yazmayanın (veya asmayanın), TTK’nin 38/1’inci maddesindeki ceza ile cezalandırılmasını emretmektedir. TTK’nin 38/1‘inci maddesinde öngörülen cezada “üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır. ”Dolayısıyla, yeni TTK, ticari unvanını işletmede görülebilecek bir yere asmayan tacire, ya üç aydan iki yıla kadar hapis cezası, ya da aynı gün sayısında adli para cezası ile cezalandırıyor. Adli para cezası süresinde ödenmezse de aynı gün sayısında hapis cezasına dönüşüyor. Sözünü ettiğiniz gazete yazarının, TTK‘nin 51/2’inci maddesinden haberi olmadığı anlaşılıyor. Her yazara inanmayın. Ama her yasaya inanın. Bu takdirde, ikileme düşmezsiniz.

Sigorta girişinin yanında çalışmanın da bildirilmesi gerekiyor

Soru: 1976 doğumluyum. Haziran 1999’da SSK girişi yapılmış, ancak hiç prim ödenmemiş. 2003 başında başka bir işte çalışmaya başladım. SSK primlerim ödenmeye başlandı. 3500 gün primim var. Sorularım, 1) 1999 SSK girişim emeklilik hakkı doğurur mu? Yoksa girişin yanında prim ödemesi de mi yapılmalıydı? 2) 1999 SSK girişim geçerli değilse geçerli kılabilmek adına yapabileceğim bir şey var mı? Ve ne zaman emekli olurum? SERK Cevap: 1) 1999 girişinizin başlangıç sayılabilmesi için prim de ödenmesi gerekiyor. 2) 1999’daki çalışmanızda girişiniz kuruma bildirilip, çalışmalarınız bildirilmediğinden, hizmet tespit davası açarak, mahkemede çalışmalarınızı belge veya şahitlerle kanıtlarsanız, günlerinizi mahkeme kararıyla kazanabilirsiniz. 3) 2003 girişinize göre, 7000 gün prim ödemeniz şartıyla, 2036’da 60 yaşında emekli olabilirsiniz. Yargı yoluyla Haziran 1999 girişinizden bir gün bile kazansanız, emekli olmak için, 25 yıl sigorta, 5975 gün prim 58 yaş şartların tabi olur ve 5975 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 58 yaşında emekli olabilirsiniz.

160 gün askerlik borçlanması yeterli

Soru: 23 Mart 1965 doğumluyum. 1 Kasım 1988’de SSK’lı oldum. Askerliğimi, 1985-1987 arasında yaptım. Askerliğimin kaç gününü borçlanırsam, ne zaman emekli olurum? Nihat Coşkun BOLAT Cevap: Askerliğinizi SSK’lı başlangıç tarihinden önce yaptığınızdan 160 gününü borçlanmanız halinde, sigorta başlangıcınız 160 gün geri gider ve emekli olmak için, 25 yıl sigorta, 5375 gün prim ve 50 yaş şartlarına tabi olursunuz. 5375 gün prim ödemeniz şartıyla, 50 yaşında emekli olabilirsiniz.

Çalışan emeklinin aldığı ücretten destek primi kesilir emekli aylığından kesinti yapılmaz

Soru: Emekli Sandığı’ndan emekli olmuş bir kişi bir limitet şirkette sigortalı olarak çalışmaya başlarsa, maaşından kesinti yapılır mı? Ya da maaşı üzerinde başka hangi işlemler olur? İrfan TURHAN Cevap: Emekli Sandığı emeklisi bir şirkette ücretli olarak çalışmaya başlarsa, emekli aylığından kesinti yapılmaz. Şirketten aldığı ücretten yüzde 7,5 oranında Sosyal Güvenlik destek primi kesilir. Ayrıca, işveren şirkette işveren payı olarak ücretin yüzde 22,5 oranında destek primi, işin tehlike sınıf ve derecesine göre yüzde 1 ile yüzde 6,5 oranında destek primi öder. Sonuç olarak çalışan emeklinin çalıştığı işverenden aldığı ücretten yüzde 7,5 oranında destek primi kesilir. Emekli aylığından kesinti yapılmaz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder