Ekrem Sarısu Doğum borçlanmanız SSK'ya sayılır
HABERİ PAYLAŞ

Doğum borçlanmanız SSK'ya sayılır

Soru: 1967 doğumluyum. 1 Nisan 1987’de SSK’lı oldum. 30 Eylül 2008’e kadar 2982 gün prim ödedim. 1 Ekim 2008’den beri ödediğim ve Bağ-Kur’a sayılan isteğe bağlı prim ödeme gün sayım 420. 16 Şubat 2009’da (1993-1995 yılı için) 720 günlük doğum borçlanması yaptım. Bu doğum borçlanmam hangi kuruma sayılır? Bağ-Kur statüsünden emekli olmamak için ne zaman isteğe bağlıdan çıkıp SSK’lı bir işe gireyim? Hatice Nazan AVCI Cevap: Doğum borçlanmanız SSK’ya sayılır. 20 yıl sigorta, 5150 gün prim ve 43 yaş şartlarına tabisiniz. 1028 gün daha prim ödeyerek, 4122 gün olan prim ödemenizi 5150 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. 1 Ekim 2008’den itibaren isteğe bağlı prim ödemeleri, 4/b sigortasına (Bağ-Kur) sayıldığından bu şartlarla emekli olabilmeniz için, isteğe bağlıya 27 ay (810 gün) daha prim ödedikten sonra isteğe bağlıdan çıkıp, kalan 218 günü sigortalı bir işte çalışarak ödemelisiniz.

Haberin Devamı

Prim gün sayısı yanında prim ödenen kazancın da yüksek olması gerek

Soru: 1965 doğumluyum. 17 Şubat 1982’den beri sosyal güvenlik kurumu sigortalısıyım. 9000 (askerlik süresi dâhil, emekli sandığı) gün prim ödemem var. Fazla prim ödersem emekli maaşımı ne kadar etkiler? Bugün emekli olsam ne kadar maaş alabilirim? Bir de ne zaman emekli olabilirim? Levent KARADENİZ Cevap: 25 yıl sigorta, 5075 gün prim ve 46 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 46 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Emekli aylığı tutarını tek başına prim gün sayısı belirlemiyor. Çalışma hayatı boyunca üstünden prim ödenen kazanç tutarı ile prim ödeme gün sayısı birlikte belirliyor. Fazla prim ödenmesi aylık bağlama oranını artırır. Şayet üstünden prim ödenen kazanç tutarı da yüksekse, emekli aylığı tutarı da yüksek olur. Ancak, asgari ücret üstünden prim ödenmişse, taban aylık uygulaması nedeniyle emekli aylığına önemli bir katkısı olmaz. Asgariden prim ödemişseniz bugün emekli olsanız 630 lira civarında aylık alırsınız.

Şirket gayrimenkulünün satışında ödenecek ve ödenmeyecek vergiler

Haberin Devamı

Soru: Şirketimizin işyeri binasını satmak istiyoruz. Ancak, 16 yıl önce alındığından kayıtlı değeri oldukça düşük. Satıldığından 1500 lira satış kazancı çıkacak. Eskiden şirket gayrimenkulü satılarak sermayeye eklendiğinde kazanç vergisi, KDV, tapu harcı gibi vergiler ödenmiyordu. Şimdi durum nedir? Aynı uygulama devam ediyor mu? 16 yıl önce satın alınan şirkete ait işyeri binası satılıp sermaye eklendiğinde Kurumlar Vergisi, KDV ve Tapu Harcı ödenmesi gerekiyor mu? Arif DOĞRU Cevap: Şirket aktifinde en az 2 yıl süre kayıtlı olan gayrimenkulün satılması ve sermayeye eklenmesi halinde, sağlanan vergi avantajlarında önemli değişiklikler yapıldı. Gayrimenkul ticareti yapmayan kişi ve kurumların, en az iki yıl süre ile şirket aktifinde kayıtlı olan gayrimenkul satışından sağlanan kazancın yüzde 75’lik kısmı,

* Satış bedelinin satışın yapıldığı yıl takip eden ikinci yıl sonuna kadar tahsil edilmesi,

* Satış kazancının istisnadan yararlanan kısmı (yüzde 75’lik kısmı) satışın yapıldığı yılı izleyen 5’inci yıl sonuna kadar, pasifte özel bir fon hesabında tutulması (sermayeye ekleme zorunluluğu yok), şartıyla Kurumlar Vergisi’nden müstesnadır. Bu şartlarla şirketinizin işyeri binasını satmanız halinde, satıştan elde ettiğiniz kazancınızın yüzde 75’lik kısmı için Kurumlar Vergisi ödemeyeceksiniz. Ayrıca en az 2 yıl süre şirket aktifinde kayıtlı olan gayrimenkul satışı KDV’den müstesna tutulduğundan gayrimenkulü alan kişi veya kurum satış nedeniyle KDV ödemeyecektir. KDV ödenmemesi için, gayrimenkulün 2 yıl aktifte kayıtlı olma dışında başka şart aranmıyor. Alıcı ve satıcının tapu tescilinde ayrı ayrı binde 15 oranında Tapu Harcı ödemesi gerekiyor.

Haberin Devamı

Varlık barışı uygulamasında çek, alacak, senet beyan edilemiyor

Soru: Varlık barışından yararlanmak için, beyan edilecek varlıklar arasında sayılan ‘menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlar’ ifadesinden neyi anlamamız gerekiyor? Bu bağlamda beyan edilecek varlıklar nelerdir? Örneğin ‘çek’i bu kapsamda varlık olarak beyan edebilir miyiz? Cihangir ALP Cevap: 5811 sayılı Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun’un 3’üncü maddesinde sayılan varlıklar arasında yer alan ‘menkul kıymetler ve diğer sermaye piyasası araçları’ ifadesi kapsamında beyan edilecek varlıkları hisse senetleri, hisse senedi yerine geçen geçici ilmühaberler, devlet tahvili, hazine bonosu, kâr-zarar ortaklığı belgesi, varlığa dayalı menkul kıymetler, yatırım fonu katılma belgeleri, yatırım ortaklığı katılıma belgesi, gelir ortaklığı senetleri, tahvil faiz kuponları, banka garantili bonolar, finansman bonoları, eurobondlar şeklinde sıralayabiliriz. Çek, poliçe ve alacak senedi sermaye piyasası araçları olmadığından varlık olarak beyan edilmesi mümkün değildir.

Yıl sonuna kadar 20 ay askerlik borçlanmasının bedeli 4.435 liradır

Soru: Babam 1950 doğumlu. Nisan 1972’de SSK’lı olmuş. 1837 gün prim ödemesi var. Babam askerlik borçlanmasını yaptığı takdirde, isteğe bağlı ödeme şekli ile hangi tarihte emekli olabilir? Eksik primlerini toplu ödeyebilir mi? Askerlik borçlanması için ödeyeceğimiz miktar ne olur? İsteğe bağlı ödemede aylık tutar ne olur? Şevket DELİOĞLU Cevap: Babanız 8 Eylül 1999 itibarıyla 23 yıldan fazla süredir sigortalı olduğundan, bu tarihte yürürlüğe konan ve emekli olmayı zorlaştıran 4447 sayılı kanuna tabi olmadan, eski kanun hükümlerine göre, 15 yıl sigorta, 3600 gün prim ve 55 yaş şartlarıyla emekli olabilecek. Babanız muhtemelen 20 ay askerlik yapmıştır. Sigortalı bir işte çalışarak 4/a sigortasına (SSK) askerlik süresini borçlandıktan sonra 1163 gün de isteğe bağlı prim ödeyerek, prim ödemesini 3600 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir. Yıl sonuna kadar geçerli olan had ve tutarlara göre, 20 ay askerlik borçlanması için ödenecek en az prim tutarı 4.435.20 lira, isteğe bağlıya ödenecek en az aylık prim tutarı da 221.76 liradır.

Askerlik borçlanmasına gerek yok

Soru: 1962 doğumluyum. 1982 yılında askerliğimi yaptım. Kasım 1987’de SSK’lı oldum. SSK’ya 120 gün prim ödedim. 10 yıl 7 ay 22 gün de Bağ-Kur’a prim ödedim. 2007’den beri SSK’lıyım. Askerliğimi ödersem, ne zaman emekli olabilirim? Ahmet AKDAĞ Cevap: Askerlik sürenizi borçlanmanıza gerek yok. 2007’den itibaren SSK’ya 1260 gün (3.5 yıl) prim ödediğinizde 15 yıl sigortalılık süresi, 5150 gün prim ve 47 yaş şartlarına tabi olarak emekli olabilirisiniz. 2007’de tekrar prim ödemeye başladığınız tarihi bildirmediğinizden emekli olacağınız tarihi kesin olarak veremiyoruz. Örneğin, 1 Ocak 2007’den itibaren prim ödemeye başladığınızı ve ara vermeden prim ödediğinizi varsayarsak, 1260 günlük prim ödemenizi tamamlayacağınız 1 Temmuz 2010’da emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder