Ekrem Sarısu Durdurulan sigortalılık süreleri Torba Yasa'yla tekrar kazanılıyor
HABERİ PAYLAŞ

Durdurulan sigortalılık süreleri Torba Yasa'yla tekrar kazanılıyor

Soru: 1 Temmuz 1977 doğumluyum. 1995 yılında Bağ-Kur’a giriş yaptım. Önceki yasada ödenmeyen Bağ-Kur borçları komple silinmişti. Torba Yasa’da borcumu ödersem, ne zaman emekli olabilirim? Zafer ÖNER Cevap: 30 Nisan 2008 tarihi itibarıyla, Bağ-Kur’a 5 yıldan (60 aydan) fazla prim borcu olan sigortalıların, sigortalılık süreleri durduruldu ve prim borçları silindi. Torba Yasa, sizin gibi prim borcu nedeniyle sigortalılık süreleri durdurulan ve prim borçları silinen sigortalılara prim borçlarını ödeyerek, günlerini kazanmalarına imkân sağlıyor. Torba Yasa’dan şu şekilde yararlanacaksınız. - En geç 2 Mayıs 2011 Pazartesi mesai saati sonuna kadar, bağlı olduğunuz sosyal güvenlik il müdürlüğüne yazılı olarak başvuru yaparak, durdurulan sigortalılık sürelerinizin primlerini Torba Yasa kapsamında ödeme talebinde bulunacaksınız.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

- Prim borcunuzun aslı ile - Prim borcunuzun ödeme tarihinden Torba Yasa’nın yayımlandığı 25 Şubat 2011 tarihine kadar enflasyon oranında hesaplanacak olan gecikme bedelini, - Torba Yasa’nın yayımlandığı tarihi izleyen 5’inci ay sonu olan 1 Ağustos 2011 (31 Temmuz 2011 Pazar gününe rastladığından) Pazartesi mesai saati sonuna kadar ödemeniz halinde, - Prim borcunuzun işletilen ve borcun asıl ağırlıklı bölümünü oluşturan, gecikme cezası ve gecikme zammının tahsilinden vazgeçilecek. Yani silinecek. Ve sigortalılık sürelerini tekrar kazanacaksınız.

İsteğe bağlı primi öderken dikkatli olmak gerekiyor

Soru: Eşim ev hanımı. Onun da ileride emekli olup yaşlılıkta biraz daha rahat etmek hayaliyle sigorta primlerini dışarıdan ödeyebilir miyim? Böyle bir uygulama var mı? Varsa pirim ödemeleri nedir? Eşimin şu anda SSK’ya 1200 gün prim ödemesi var. Ayhan ALSAÇ Cevap: Zorunlu sigorta kapsamında olmayanların sigortalılıkları isteğe bağlı olarak sağlanıyor. Eşinizi isteğe bağlı sigortaya kayıt ettirerek prim ödeyebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken bulunduğunuz yerdeki sosyal güvenlik il müdürlüğüne başvurarak eşinizin isteğe bağlı sigortaya kaydını yaptırmaktır. Ancak, isteğe bağlı prim ödemeleri 4/b sigortasına (eski adıyla Bağ- Kur’a) sayılıyor. Primi ödenen son yedi yıl içinde isteğe bağlı olarak 1260 gün ve daha fazla prim ödeyenler, Bağ-Kur şartlarına tabi olarak emekli olma durumunda kalabilir. Bu açıdan eşiniz için, sosyal güvenlik planlaması yaparak bilinçli prim ödemenizde yarar var. Eşinizin doğum tarihi ve sigorta başlangıç tarihi ve çocuklarınız varsa doğum tarihlerini ve doğum sonrasında eşinizin çalışarak prim ödeyip ödemediğini bildirirseniz, emekliliği hakkında daha net bilgi verebiliriz.

Haberin Devamı

47 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz

Soru: 1971 (bayan) doğumluyum. SSK’ya giriş tarihim 3 Ocak 1992. Bu zamandan beri çalışıyorum. Kaç yaşında emekli olabilirim? Raziye ÇETİN Cevap: Emekli olmak için 20 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 47 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 2018’de 47 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Anneniz 29 ay Bağ-Kur’a 42 ay SSK’ya prim ödemeli

Haberin Devamı

Soru: Annem 1989 yılının Aralık ayında Bağ-Kur’a başladı. Doğum yılı 1952’dir. 1994 yılı Ocak ayında Bağ-Kur’unu kapattı. Annemin Bağ-Kur’dan nasıl emekli olabileceğini öğrenmek istiyorum. Eyüp EYİLER Cevap: Anneniz en erken SSK’dan emekli olabilir. SSK’da yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 58 şartlarına tabi. Bu şartlarla emekli olabilmesi için; isteğe bağlı olarak Bağ-Kur’a, 29 ay (870 gün) prim ödedikten sonra, isteğe bağlı sigortasını kapatarak, sigortalı bir işte çalışarak 1260 gün (3.5 yıl) prim ödeyerek, toplam prim ödemesini 3600 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir.

Kısmi süreli çalışanlara getirilen borçlanma hakkı geriye yönelik değil

Soru: 2 yıllık part time çalışmam var. Torba Yasa’ya göre primleri tam güne tamamlamak istiyorum. Böyle bir imkân var mı? Varsa kaç para tutar? B.Y. Cevap: Torba Yasa sizin gibi kısmı süreli çalışanlara, ay içindeki 30 gün az olan çalışma sürelerini borçlanarak 30 güne tamamlama imkânı getirdi. Ancak bu uygulama geriye yönelik değil. Yasanın yayımlandığı 25 Şubat 2011 tarihinden itibaren yapılacak olan çalışma sürelerini kapsıyor. Dolayısıyla geçmişteki kısmi süreleri çalışmalarınıza ilişkin olarak borçlanma yaparak ay içindeki 30 günden az olan eksik günlerinizi 30 güne tamamlayamazsınız. Ancak, 25 Şubat 2011 tarihinden itibaren yapacağınız çalışmalarda ay içindeki 30 günden az olan çalışma sürelerini borçlanarak 30 güne tamamlayabilirsiniz. Bugünkü verilere göre bir günlük borçlanma için ödenecek en az borçlanma bedeli 8.5 TL’dir.

Torba Yasa eşinize eksik günleri için borçlanma getirmedi

Soru: Eşim 1971/2 dönemi itibarıyla sigortaya başlamış ve 1260 gün SSK pirimi ödemiş. Daha sonra 11 Eylül 2004 yılında Bağ-Kur’a başlamış 30 Ağustos 2008 tarihinde 1429 gün prim ödeyerek Bağ-Kur’dan ayrılmıştır. 6 Ekim 2008 tarihinde yeniden SSK’lı olmuş ve 841 gün prim ödemiş ve halen sigortalılık hali devam etmektedir. Kendisi 29 Ekim 1951 doğumludur. Yeni Torba Yasa’da 60 yaşında olduğu için ve takriben daha 12 ay prim ödemesi gerektiğinden bunun borçlanması yapılabilir mi? Bu konuda bilgi verebilirseniz sevinirim. Yavuz UŞAKLI Cevap: Torba Yasa emekli olmak için eşiniz gibi bir miktar prim eksiği olanlara, emekli olmaları için geriye veya ileriye doğru borçlanma hakkı getirmedi. Maalesef eşiniz eksik günlerini Torba Yasa kapsamında borçlanarak emekli olamaz. Eşiniz 419 gün daha prim ödeyerek, 6 Ekim 2008’de başladığı sigortalı çalışmasıyla ödediği 841 gün primini 1260 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir.

Babanızın prim ödemesi varsa Bağ-Kur kaydı da vardır

Soru: Babamın ödenmiş Bağ-Kur’u vardı. Sigortalı işe başlayınca, Bağ-Kur için dilekçe vermesi gerekiyormuş. Dilekçeyi vermemiş ve şu an Bağ-Kur’da kaydı görünmüyor. Babam Bağ-Kur’dan emekli olmak istiyor. Bunun için ne yapmalıyız? Ya da yapılabilecek bir şey var mı? Adem ÇETİN Cevap: Babanızın prim ödemesi varsa, Bağ-Kur kaydının görünmesi lazım. Kaydı görünmüyorsa Bağ-Kur’a tescilini yaptırmamış demektir. Şayet prim ödemesi varsa, 30 Nisan 2011 tarihi itibarıyla 5 yıldan (60 aydan) fazla prim borcu olduğundan sigortalılığı durdurulmuş ve prim borcu silinmiştir. Bu takdirde Torba Yasa’dan yararlanarak prim borcunu ödeyip, durdurulan sigortalılık süresini kazanabilir. Ancak, süresi içinde Bağ-Kur’a tescili yaptırmamışsa, 1 Ekim 2008’den önceki dönem için Bağ-Kur’a kayıt yaptırması mümkün olmadığından geçmiş döneme ait prim ödeyerek gün kazanması mümkün değil.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder