Ekrem Sarısu Eşiniz 50 yaşını dolduracağı tarihte emekli olabilir
HABERİ PAYLAŞ

Eşiniz 50 yaşını dolduracağı tarihte emekli olabilir

Haberin Devamı

Soru: Eşim 6 Nisan 1965 doğumlu. 1 Ocak 1987’den beri Bağ-Kur’lu. Askerliğini 1988’de yaptı ama borçlanmadı. Ne zaman emekli olabilir? Birgül ÇÖKELEKOĞLU Cevap: Eşinizin ara boşluğu yoksa askerlik süresini de borçlanırsa Bağ-Kur’da 25 yıl prim ve 50 yaş şartına tabi olur. Prim ödemesi yeterli olduğundan, 6 Nisan 2015’te emekli olabilir.

[[HAFTAYA]]

Birden fazla yerden 30 gün bildirilmenin mahsuru yok aksine faydası var


Soru: İşyerinde 7 yıldır SSK’lı olarak çalışmaktayım. Primlerim olması gerektiği gibi yatmakta. Son üç yıldır başka bir firmada part-time çalışıyorum. Beni sigortalı yapmaları gerektiğini söylediler. İlk başlarda prim olarak ayda 10-12 gün prim yatırılıyordu. O ay için adıma 40-42 gün prim ödenmiş oluyordu. Şu anda part-time işyeri de 30 gün üzerinden prim yatırıyor. Aylık adıma yatan prim aylık 60 gün oluyor. İşyerimden SSK’ya ödenen miktar daha yüksek. Part-time çalıştığım yerden ödenen miktar düşük. Bu durum ilerleyen zaman içinde sorun olabilir mi? Emekli aylığım ileride belirlenirken aylık 30 günden hesaplanacağı için, tutup da emekli aylığım düşük olan 30 gün üstünden hesaplarlar mı? Part-time işyerindeki muhasebe elemanı, emeklilik hesaplarında, sorun olmayacağını, onların yatırdığı prim miktarını ve gün sayısının dikkate alınmayacağını söyledi. Bu doğru mu? Murat YALÇINKAYA Cevap: SGK’ya birden fazla işyerinde çalışma süresi bildirilmesinin hiçbir mahsuru olmadığı gibi, aksine son derece de faydası vardır. Bildirilen çalışma süreleri aylık 30 günü aşamaz. Dolayısıyla kaç işyerinden bildirilirseniz bildirilin, prim sayısı olarak aylık 30 gün dikkate alınır. Ancak, üstünden prim hesaplanan kazanç tutarlarınız, prime esas aylık kazancın üst sınırını (6360,90 TL) aşmamak üzere birleştirilir. Bu da emekli aylığı hesabınıza esas ortalama aylık kazanç tutarınızı yükselteceğinden, emekli aylığınız yüksek olur.

Yersiz ödediğiniz primin iadesini talep edebilirsiniz

Soru: 28 Ocak 1967 doğumluyum. Ağustos 2012’de yüzde 66 sağlık kurulu raporuyla malulen emekli oldum. 1 Temmuz 1985’te SSK’lı oldum. 4735 gün primim var. Bağ-Kur’da 3 yıl 7 ay hizmetim görünüyor. Ancak 2004’te sigortalı çalışırken bir işyerine ortak oldum. Orada SSK’lı olarak da 4 yıl çalıştım. Bu arada kurucu şirket ortaklarından olduğum için, Bağ-Kur’lu yapılmışım. Şirket 2008’de kapatıldı. 2008’de SGK’ya malulen emeklilik için başvurduğumda, Bağ-Kur’a borcum olduğunu ve bu borcu kapatmadan emekli olamayacağım söylendi. Yapmış olduğum bu ödeme doğru mu? Bu parayı geri alabilir miyim? Seracettin MISIROĞLU Cevap: Bağ-Kur prim borcu ödenmeden emekli olunamıyor. Bağ-Kur prim borcunuzu ödeyerek emekli olmuşsunuz. Bu doğru bir işlem. Ancak, sorunuzdan 4 yıl hem SSK’ya hem de Bağ-Kur’a prim ödediğiniz anlaşılıyor. Bağ-Kur prim ödemeniz dikkate alındığından, SSK’ya olan yersiz prim ödemelerinizin iadesini talep edebilirsiniz.

Engelli hakkıyla erken emeklilik için en az yüzde 40 rapor gerek


Soru: Ağabeyim 17 Mart 1959 doğumlu. 1978’de SSK’lı oldu. 2324 gün de primi var. 3600 günden 60 yaşında emekli olabilecek. Ancak yüzde 36 işgörmezlik raporu var. Daha önce emekli olma şansı var mı? Neslihan SOYSAL Cevap: Ağabeyiniz 3600 günle 60 yaşını dolduracağı tarihte emekli olabilir. Engelli hakkıyla erken emekli olmak için en az yüzde 40 oranında işgücü kaybı ve vergi indirim hakkı aranmaktadır. Maalesef yüzde 36 raporla engelli hakkıyla erken emekli olamaz.

İşveren haksız yere işten çıkarmışsa kıdem ve ihbar tazminatı ödemek zorunda

Soru: 9 yıldır çalıştığım işyerinden sebepsiz yere atıldım. İşverenden alacağım haklarım nelerdir? Selçuk ANGIN Cevap: İşveren işinize haksız yere son vermişse, son aldığınız brüt ücretin 9 katı kadar kıdem tazminatı, 8 haftalık ücretiniz kadar ihbar tazminatı ödemek zorunda. Ayrıca kullanmadığınız yıllık izin sürelerinin ücretini ve fazla çalışmanız varsa fazla çalışma ücretinizi ve varsa ücret alacaklarınızı da ödemesi gerekir

İntibak bazı emekliler arasındaki uçurumu daha da derinleştirdi

Soru: SSK’dan 1 Nisan 2000’de emekliye ayrıldım. 8735 gün primim var, 600 gün askerlik borçlanmam var. Kademem 10, derecem 1, aylık bağlanma oranım yüzde 67’dir. Ocak 2013 zamlı maaşım 1251’dir. Aynı şartlardaki 2000 öncesi emekliler benden 50 TL eksik maaş alırken, şimdi ben onlardan 250 TL eksik maaş almaktayım. Bu nasıl eşitlik? Bu uygulamada bir yanlışlık yok mu? Necdet ÇINARLI Cevap: Şikâyetlerinizde haklısınız. İntibak 2000’den önce SSK’dan emekli olanlar arasında bir miktar eşitlik sağlamışsa da 2000’den sonra emekli olanlar arasında zaten olmayan eşitliği daha da artırdı. Esasında 2000’den önce emekli olanlardan ziyade, bugün emekli olanların intibaka ihtiyacı var. Bugün bağlanan en az emekli aylığı tutarı 649 TL iken, 2000’den önce alt sınırdan aylık bağlanan emeklinin intibakla aylığı 921 TL oldu. Başka bir ifadeyle taban aylık üstünden 2000’den önce emekli olan, bugün emekli olandan 272 TL fazla aylık alıyor. Bunu okura izah etmekte zorlanıyoruz. Ama maalesef yapılan işlemler yasadan kaynaklanıyor. Bugün için yapabileceğiniz bir işlem bulunmuyor. Bir kamuoyu oluşturarak yeni bir intibak yasası çıkartırmadan, adil ve eşit olmayan bu durum giderilemez.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder