Ekrem Sarısu Fazla ödenen aylıklarda af kapsamında
HABERİ PAYLAŞ

Fazla ödenen aylıklarda af kapsamında

Soru: 1966 doğumluyum. Babamı 17 yaşında kaybettim. O zamanlar çalışmadığım için babamdan dolayı bana yetim maaşı bağlandı. Daha sonra 21 yaşında sigortalı olarak işe başladım. Sigortalı çalışırken babamdan dolayı almış olduğum yetim maaşını da almaya devam ettim. Aslında bunu iptal ettirmem gerekiyormuş, ama bilmediğim için çalışmaya devam ettim. Yaklaşık 10-15 yıl bu böyle devam etti. SSK Genel Müdürlüğü, benim sigortalı çalıştığımı tespit edince bana bağlanan maaşı kestiler. Bu olaydan yaklaşık 3-4 yıl sonra da SSK’nın bana icra dosyasını açtığını polis tarafından arandığım zaman öğrendim. SSK avukatlarına gittim.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Asıl borcum 4.500.-TL olmak üzere, faizleriyle birlikte yaklaşık 20.000.-TL’ye yakın borcum olduğunu öğrendim. Yaklaşık 6 aydır SSK emeklisiyim. Emekli maaşım bağlandığı günden beri maaşımı alır almaz SSK Müdürlüğü avukatlarına gidiyorum ve şimdiye kadar borç aslını ödeyebildim. Sizden ricam şu; 1) Torba Yasası’ndan ben ve benim gibi mükerrer yetim maaşı alanlarla ilgili borçlarda da herhangi bir madde var mı? 2) Varsa ne şekilde faydalanabiliyoruz ya da yararlanabiliyor muyuz? 3) Ne yapmam gerekiyor? Bu konuda yardımcı olup ben ve benim gibileri aydınlatabilirseniz çok sevinirim. Ayfer ARSLAN Cevap: 1) 25 Şubat 2011 tarihinde yürürlüğe giren Torba Yasa, sizin gibi fazla ve yersiz olarak aldığı emekli aylığından dolayı SGK’ya borçlu olanları da kapsıyor. Aftan yararlanabilirsiniz. 2)Aftan şu şekilde yaralanacaksınız; - En geç 2 Mayıs 2011 Pazartesi mesai saati sonuna kadar yazılı olarak aftan yararlanmak için talepte bulunacak, - Borç aslı ile - Borç aslına ödeme tarihinden 25 Şubat 2011 tarihine kadar geçen süre için enflasyon oranında hesaplanan gecikme bedelini, - 30 Haziran 2011 tarihine kadar ödemeniz halinde başka bedel ödemeden, - Borcunuzu ikişer aylık dönemlerde ilk taksiti 30 Haziran 2011 de olmak üzere, 12 ayda 6 eşit taksitte ödemeniz halinde ayrıca yüzde 5 faiz, 18 ayda 9 eşit taksitte ödemeniz halinde ayrıca yüzde 7, 24 ayda 12 taksitte ödemeniz halinde yüzde 10, 24 ayda 18 taksitte ödemeniz halinde ayrıca yüzde 15 faiz ödemeniz şartıyla, - Borcunuz işletilen kanuni faizin tahsilinden vazgeçilecek. Borç aslını ödemişseniz borcun vade tarihinden ödediğiniz tarihlere kadar, enflasyon oranında hesaplanacak gecikme bedelini belirttiğimiz şartlarda ödemeniz halinde borcunuza işletilen ve borcuna ağırlıklı bölümünü oluşturan kanuni faizin tahsilinden vazgeçilecek.

Haberin Devamı

58 yaşı doldurmanız gerekiyor

Soru: 1955 doğumluyum. 1975’te sigortaya girdim. 2960 gün prim ödemem var. 25 Temmuz 2002’de Bağ-Kur’a girdim. Bugüne kadar Bağ-Kur’umu ödedim. Ne zaman emekli olabilirim? Ali ÇAKIR Cevap: Bağ-Kur’da yaş haddinden emekli olmak için 15 tam yıl prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. 2013’te 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. 3.5 yıl önce Bağ-Kur’dan çıkıp, sigortalı çalışarak prim ödemeye başlasaydınız, 2010’da 55 yaşınızı doldurduğunuz tarihte SSK’dan emekli olabilirdiniz. Doğum borçlanması için doğumdan sonraki iki yıl içinde prim ödenmemiş olması lazım Soru: 1959 doğumluyum 1978’de 1 ay SSK’lı olarak çalıştım 1980 de evlendim. Daha sonra 8 yıl çalıştım bu arada 1981 ve 1987’de 2 çocuk doğurdum. Doğum borçlanmasından yararlanabilir miyim? SSK’dan sonraki çalışmalarım çocuklarım doğduktan sonra oldu. Tülin MÜDERRİSOĞLU Cevap: Doğum tarihinden sonraki iki yıl süre içindeki prim ödenmeyen (sigortalı çalışılmayan) günler için doğum borçlanması yapılabiliyor. Bu nedenle, 1981 ve 1987 yıllarındaki doğum tarihlerinizden sonraki iki yıl süre içindeki prim ödenmemiş boş günlerinizi borçlanabilirsiniz. Doğum tarihinizden sonraki iki yıl içinde boş gününüz yoksa doğum borçlanması yapamazsınız.

Haberin Devamı

Torba Yasa emekli olma şartlarını değiştirmiyor

Soru: 1966 doğumlu bir bayanım. 1998’den beri isteğe bağlı Bağ-Kur ödüyorum. Yeni Torba Yasası’na göre ne zaman emekli olabilirim? Cevap: 25 Şubat 2011 tarihinde yürürlüğe giren Torba Yasa’da, emeklilik şartlarını değiştiren düzenleme bulunmuyor. Mevcut şartlarla emekli olacaksınız. Ara vermeden prim ödemenize devam ederek toplam prim ödemenizi 15 tam yıla tamamlamanız şartıyla 2014’te 56 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Vergi indirimi ücretinizden daha az vergi kesilmesini sağlar

Soru: 11 Ekim 1976 doğumluyum. 3 Ocak 2008’de yüzde 52 engelli raporu aldım. Vergi indiriminden yararlanıyorum. 5 Nisan 1995 SSK girişliyim. 4300 gün ödenmiş pirimim var. Şu an hâlâ çalışıyorum. Çalıştığım yerlerde engelli raporumu bildirmedim. Bu bir problem yaratır mı? Bildirirsem ne gibi faydası olur? Ne zaman emekli olabilirim? M.KURT-K.MARAŞ Cevap: Çalıştığınız yere vergi indirim hakkınız olduğuna dair belgeyi verirseniz 3’üncü derece engellilere tanınan vergi indiriminden yararlanırsınız. Bu indirim 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren aylık 170 TL’dir. Ücretinizin 170 TL’si vergiye tabi tutulmaz. Elinize aylık 25.50 TL fazla para geçer. 6 Ağustos 2003 tarihi itibarıyla sizin gibi vergi indirim hakkı almış, 6 yıldan fazla 9 yıldan az süredir sigortalı olan 3’üncü derece engelliler emekli olmak için; 17 yıl sigortalılık süresi ve 3920 gün prim ödeme şartlarına tabi bulunuyor. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 17 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 5 Nisan 2012 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Torba Yasa’da emekli ikramiyesini alamayanlarla ilgili düzenleme yok

Soru: 22 yıl 5 ay Emekli Sandığı’na bağlı memur olarak çalışırken, 2004 yılında zimmet suçundan dolayı memuriyetten çıkarıldım. Geri kalan süreyi SSK’dan prim yatırmak suretiyle tamamladım. 2008 yılında Emekli Sandığı’na bağlı olarak emekli oldum. Ancak emekli ikramiyemi alamadım. Yeni Torba Yasa’yla 1999 ile 2005 arası memuriyetten çıkarılanlara emeklilik hakkı tanınıyor. Ben zaten emekliyim. Emekli ikramiyemi alabilecek miyim? Mustafa ÖZTÜRK Cevap: Torba Yasa’da sizin gibi emekli ikramiyesini alamadan emekli olanlara ilişkin bir düzenleme yok. Ancak emekli aylığı almanıza mani olan yasal düzenlemenin Anayasa Mahkemesi’nce iptal edilmesi üzerine, 19 Haziran 2010 tarihinde geriye yönelik olarak iptal edilen ibarenin Emekli Sandığı Kanunu’nun 89’uncu maddesine konmasına ilişkin düzenlemenin de iptali için, ana muhalefet partisi Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. Anayasa Mahkemesi’nin vereceği kararı bekleyebileceğiniz gibi, Emekli Sandığı’ndan emekli ikramiyenizin ödenmesini talep edip, reddettiklerinde, idare mahkemesine dava açabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder