Ekrem Sarısu Fiili hizmet süresi zammı resen emeklilikte yaştan düşülmez
HABERİ PAYLAŞ

Fiili hizmet süresi zammı resen emeklilikte yaştan düşülmez

Soru: 11 Ocak 1983 doğumluyum. 11 Temmuz 2005’ten beri polisim. 11 Temmuz 2031’de istifa etsem, maaşlı emekli hakkım olur mu? 6.5 yıllık yıpranma 55 yaştan düşer mi? Hakan CAN

Cevap: Emekli Sandığı’nda emeklilik için, 25 yıl fiili hizmet ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. Polis memuru olarak hak kazanacağınız fiili hizmet zammı sürenizin 3 yılı geçmemek üzere yarısı emeklilik yaşınızdan düşülecektir. Bu durumda da polis memuru olarak maaşlı en erken 11 Ocak 2040 tarihinde emekliliğe hak kazanacaksınız. Ancak polis memurlarının zorunlu emeklilik yaşı olan 55 yaştan fiili hizmet zammı süreleri düşülmemekte olup polis memuru olarak unvanınız değişmeden çalışmaya devam ederseniz, 55 yaşınızı dolduracağınız 11 Ocak 2038’de emekliliğe hak kazanırsınız.

Haberin Devamı

Emekli Sandığı'ndaki başlangıç SSK'da da başlangıç sayılır

Soru: 23 Kasım 1977 doğumluyum.

Sorularım şöyle:

1) 1 Ocak 1996’da vekil imamlığa başlayıp, 11 ay Emekli Sandığı’na prim ödedim. Bu başlangıcım sigortama yardımcı olur mu?

2) 10 Haziran 2000 tarihinden beri de sigortalı çalışıyorum. Bugüne kadar toplam üç ay kadar prim ödemedim. Kalan sürenin primlerini ödedim. Ne zaman emekli olabilirim?

3) Emekli Sandığı’ndaki 11 ayı sigortayla birleştirebiliyor muyum?

Cevap: Sorularınızı sırasıyla cevaplandıralım.

1) Emekli Sandığı’ndaki başlangıç tarihiniz olan 1 Ocak 1996 SSK’da emeklilik açısından sigorta başlangıcı sayılacaktır.

2) Bu başlangıç tarihine göre SSK’da emekli olmak için, 25 yıl sigortalılık süresi, 5825 gün prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabisiniz. Toplam priminizi 5825 güne tamamlamanız şartıyla, 56 yaşınızı dolduracağınız 23 Kasım 2033 tarihinde emekli olabilirsiniz.

3) Emekli Sandığı’ndaki 11 ay fiili hizmet sürenizi emekli olmadan önce, bir dilekçe vererek SSK hizmet sürenizle birleştireceksiniz.

Zarara mahkeme karar verecek

Soru: Emekli olduğum halde bir firmada inşaat teknisyeni olarak sekiz ay çalıştım. Firma beni ‘hatan var’ diye ihbar tazminatı vermeden işten çıkardı. Ben İş-Kur’a şikayet ettim. Bu firma bana noterden protesto çekmiş, ‘Şirkete zarar verdin. 175 bin TL’yi 7 gün içerisinde ödemen gerekli’ diyor. Ne yapmam lazım? Mustafa GÜLŞEN

Haberin Devamı

Cevap: Çalıştığınız şirkette böyle bir zarar vermemişseniz, siz de verilen süre içinde protestoya noterden karşı protestoyla cevap verin. Cevabınızda şirkete zarar vermediğinizi gerekçeleriyle izah edin ve ihbar tazminatı talebinde bulunun. Ödemediklerinde iş mahkemesine dava açarak ihbar tazminatınızı dava yoluyla almaya çalışabilirsiniz. Şayet işyerine zarar vermişseniz, işyeri muhtemelen zararı tazmin etmeniz için olayı yargıya taşıyacaktır. Sonuç olarak zarar verip vermediğinize mahkeme karar verecek.

Geçmişi borçlanarak emekli olamazsınız

Soru: 1963 doğumluyum. 1981’de vergi mükellefi oldum. Bir yıl mükelleftim. Fakat bilmediğimden Bağ-Kur kaydı yaptırmadım. 1982’de SSK başlangıcım oldu. Çok az prim ödendi. 1998 ile 2002 arası tekrar mükellef oldum. Bağ-Kur kaydım yine olmadı. 2012’de Bağ-Kur kaydım oldu ve prim ödedim. Sonra çiftçi olarak ödüyorum. Geçmiş dönemden borçlanabilir miyim? 1500 gün prim ödemem var. Emekli olabilir miyim? Burhan ÖZÇELİK

Haberin Devamı

Cevap: Geçmişten Bağ-Kur kaydı yaptırarak gün kazanamazsınız. Geçmişi borçlanmanız da mümkün değil. Bunun için yeni bir yasa çıkartılması lazım. SSK’dan daha uygun şartlarla emekli olabilirsiniz. Sigortalı bir işte çalışarak SSK’ya 2100 gün prim ödemek suretiyle, toplam priminizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 2023’te, 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

İlk sigortalı olunan tarihte rahatsızlığı olan malulen emekli olamıyor

Soru: İki gözden yüzde 60 engelli raporuna sahibim. Başka bir engelim yok. Sigortam 2006’da başladı. Şu an 2534 gün primim var. 1800 günden engelli biri olarak malulen emekli olabilir miyim? Ahmet KANAT

Cevap: Malulen emekli olmak için; 10 yıl sigortalılık süresi, 1800 gün prim ödeme ve en az yüzde 60 oranında işgücü kaybı aranıyor. Ayrıca ilk defa sigortalı olunan tarihte rahatsızlığı olan malulen emekli olamıyor. Gözünüzdeki yüzde 60 oranında rahatsızlıktan dolayı maalesef malulen emekli olamazsınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder