Ekrem Sarısu Gelir testine gitmeyen aylık 212.76 lira prim ödeyecek
HABERİ PAYLAŞ

Gelir testine gitmeyen aylık 212.76 lira prim ödeyecek

Haberin Devamı

Soru: Üniversite mezunu 26 yaşında işsiz bir gencim. Annem ve babam emekli. Benim durumumda olan kişilerin 1 Ocak 2012 itibarıyla kendiliğinden genel sağlık sigortalısı yapıldığını ve bu tarihten itibaren, asgari ücret üstünden yüzde 12 oranında, yani aylık 106.38 lira prim tahakkuk ettirildiğini belirtmiştiniz. Gelir testi yaptırsam da yaptırmasam da ödeyeceğim tutar yine 106.38 lira mı olacak? Gelir testi yaptırmazsak daha fazla prim öder miyiz? Levent DÖNMEZ Cevap: Genel sağlık sigortalısı yapıldığı tarihten itibaren tahakkuk ettirilen primler, gelir testi sonunda belirlenecek, aile içinde kişi başına düşen gelir tutarına göre; düzeltilerek tekrar hesaplanacak. Bu açıdan gelir testine girmeyerek 106.38 lira prim ödemeniz mümkün değil. Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK), genel sağlık sigortasına tescilinizin yapıldığını ve bir ay içinde gelir testi yaptırmanız gerektiğine dair bir yazı alacaksınız. Bu yazının tebliğ tarihinden itibaren en geç bir ay içinde gelir testi yaptırılması gerekiyor. SGK’nın yazısını aldığınız tarihten itibaren bir ay içinde gelir testi yaptırmazsanız, asgari ücretin iki katı üstünden (1773 lira) prim tahakkuk ettirilir ve aylık 212.76 lira prim ödemek zorunda kalırsınız.
[[HAFTAYA]]

Az prim ödeyen çok prim ödeyenden fazla aylık alabilir

Soru: 14 Ekim 1966 doğumluyum. 1 Temmuz 1980’de SSK’lı oldum. 14 Ekim 2011’de emekliliğe hak kazandım. 6883 gün primle, 9475 gösterge, yüzde 67 aylık bağlama oranıyla 710 lira emekli maaşı bağlandı. 1 ay önce emekli olan arkadaşımsa 5078 günden 9475 gösterge ve yüzde 60 aylık bağlama oranıyla emekli oldu. Aylık 758 lira aylık bağlandı. Her ikimizin de SSK ve Bağ-Kur’u var. İkimiz de asgari ücretten SSK’lıyız. Yurtdışı borçlanmamız yok. Sadece prim sayılarımız değişik. Şimdi bu adalet mi? Daha yüksek gün ve daha yüksek maaş bağlama oranıyla benim daha fazla maaş almam gerekmez mi? Duruma itiraz ettim. İtirazıma sonuç alamazsam mahkeme kanalıyla herhangi bir kazanım elde edebilir miyim? Ayhan AVCI Cevap: Son yıllarda emekli aylığı bağlama usulü, emekli aylığı tutarını aşağıya çekecek şekilde sürekli düşürüldü. Asgari ücret üstünden prim ödeyenlerin, 1 Ocak 2000 ve 1 Ekim 2008’den sonraki çalışma süresine bağlı olarak, çalıştıkça emekli aylıkları düşüyor. Bunu sigortalıya izah etmekte zorlanıyoruz. Haklı olarak sigortalı da anlamakta zorlanıyor. Yasanın bu adil ve eşitlikten uzak hükmü kamu vicdanını sızlatıyor. Belirttiğiniz şekilde aylık bağlanması için, ya arkadaşınızın çalışma süresinin 1 Ocak 2000’den önceki kısmı sizden fazladır veya Bağ-Kur veya SSK’ya ödediği prime esas kazanç tutarları sizden fazladır. Yoksa birebir tüm bilgileri aynı olan yüzde 60 oranla aylık bağlanan birinin yüzde 67 oranında aylık bağlanan birinden fazla aylık alması mümkün değil. Çünkü, emekli aylığını bilgisayar programı hesaplıyor. Her bilgisi aynı olan iki kişiye, farklı aylık hesaplanması mümkün değil. Mutlaka arkadaşınızla, aranızda emekli aylığı tutarını etkileyen, çalışma süresi (prim sayıları açısından değil, prim ödenen tarihler olarak) veya üstünden prim ödenen kazanç tutarı açısından farklılık vardır. Şayet her bilginizin aynı olduğunu iddia ediyorsanız, SGK’ya itirazda bulunun, reddettiklerinde iş mahkemesine dava açın. Emekli aylığı tutarınız mahkeme kararıyla belirlensin. Ancak mahkeme kararıyla bir sonuç alamayacağınız kanısındayız. Şikayet ettiğiniz nedenlerden dolayı hazırlanan intibak yasası TBMM’ye sevk edildi. İlk etapta 2000’den önce emekli olan yaklaşık 2 milyon 700 bin emeklinin dosyası tek tek incelenerek, aynı kazanç tutarı üstünden, aynı gün sayısında prim ödeyenlerin emekli aylıkları eşitlenecek. Yetkililer önümüzdeki, 3-4 yıl içinde tüm emeklilerin intibakının yapılacağını açıklamış bulunuyor. Bir mağduriyetiniz söz konusu ise intibak kapsamında giderilmesi de söz konusu olabilir.

Çalışan emeklinin ücretinden yüzde 7.5 oranında destek primi kesilir

Soru: SSK emeklisiyim. Kooperatifte ücretli olarak çalışıyorum. SSK destek prim oranı yüzde kaçtır? Üzeyir YILMAZ Cevap: Emekli aylığını kestirmeden ücretli olarak çalışan emeklinin almış olduğu ücretten, yüzde 7.5 oranında sosyal güvenlik destek primi kesilir. Emekli başka prim ödemez. İşveren ise çalışan emekli için yüzde 22.5 oranında destek primi, ayrıca iş kazası ve meslek hastalığı sigortasına, işin tehlike sınıf ve derecesine göre; yüzde 1 ile yüzde 6.5 arasında değişen oranda prim öder.

Anneniz primi 15 yıla tamamlayacağı Aralık 2018’de emekli olabilir

Soru:
Annem 18 Ağustos 1954 doğumlu. Aralık 2003’te isteğe bağlı Bağ-Kur’lu oldu. Annem ne zaman emekli olabilir? Ahmet KARACA/AFYON Cevap: Anneniz yaş haddinden emekli olmak için 15 yıl prim ve 60 yaş şartlarına tabi. Aralık 2018’e kadar aralıksız prim ödeyerek, primini 15 yıla tamamlayacağı tarihte emekli olabilir.

2000’de emekli olanların intibakı ikinci etapta

Soru: İntibak yasasından 2000 yılına kadar emekli olanlar yararlanacak, 2000 yılından sonrası yararlanamayacak deniliyor. Aralık 2000’de emekli oldum. Yasadan yararlanabilir miyim? Necmi ZÜMRÜT/İSTANBUL Cevap: İntibak yasasından öncelikle 2000 yılından önce emekli olanlar yararlanacak. Ancak, 3-4 yıl içinde tüm emeklilerin intibakının yapılacağı ilgili bakan tarafından açıklandı. Bu açıklama, sizin gibi 2000’de emekli olanların intibakının ikinci etapta yapılacağı anlamına geliyor

100 gün askerlik borçlanması, yaşı 53’ten 52’ye düşürür

Soru: 18 Aralık 1967 doğumluyum. 1 Eylül 1991’de SSK’lı oldum. Ne zaman emekli olabilirim? Ayhan GÜN Cevap: 25 yıl sigorta, 5600 gün prim ve 53 yaş şartlarına tabisiniz. 5600 gün prim ödemiş olmanız şartıyla 18 Aralık 2020’de emekli olabilirsiniz. Askerliğiniz hakkında bilgi vermemişsiniz. Şayet askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yapmışsanız, 100 gününü borçlanmanız halinde, 5525 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 18 Aralık 2019’da emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder