Ekrem Sarısu Geliri olmayan ev kadını Emlak Vergisi ödemez
HABERİ PAYLAŞ

Geliri olmayan ev kadını Emlak Vergisi ödemez

Soru: Geliri olmayan bir ev kadınıyım. Bir daireden başka gayrimenkulüm yok. Geliri olmayan ev kadınlarının Emlak Vergisi muafiyetinden yararlanmak için, taahhüt belgesi ile belediyeye başvurduğumda, dilekçemi almadılar. Gelirim olmasa da şu an bitmiş olan SSK isteğe bağlı sigortaya prim ödediğimi (şu anda prim ödemiyorum) bahane edip, vergi ödemem gerektiğini söylediler. Yapılan işlem doğru mu? Belediyenin uygulaması gerçekçi mi? Emlak Vergisi ödemem gerekiyorsa, ödediğim vergileri geri alabilir miyim? Dava açmam gerekiyorsa hangi mahkemeye dava açacağım? A.YILMAZ Cevap: Türkiye sınırları içinde brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan tek meskeni olan, emekli aylığından başka geliri olmayan emekliler, hiçbir geliri olmayanlar, engelliler, şehit dul ve yetimleri ile gazilerin Emlak Vergisi oranı Bakanlar Kurulu’nca sıfıra indirildiğinden, Emlak Vergisi ödemiyorlar. İsteğe bağlı sigortalı olan kadın aktif sigortalı olmadığınan geliri yoksa, sıfır oranlı vergi uygulamasından yararlanır.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Sorun, dilekçenizin kayıtlara girmemesinden kaynaklanıyor. Hiçbir memurun, vatandaşın dilekçesini almama gibi bir hak ve yetkisi yok. Dilekçe alınır, yersiz bir talep var ise, vatandaşın talebi reddedilir. Dilekçenizi almıyorlarsa, iadeli taahhütlü olarak posta yoluyla gönderin. Ayrıca düzeltme talebinde bulunarak geriye doğru 5 yıl içinde ödediğiniz emlak vergilerinin iadesini talep edin. Talebiniz reddedildiğinde, bulunduğunuz yerdeki vergi mahkemesine dava açın.

Başlangıçtan önce rahatsızlığı olan malulen emekli olamıyor

Soru: 33 yaşındayım. 6 aylıkken çocuk felci geçirdim, sol bacağımdan dolayı engelliyim. Yürüme cihazı ve baston kullanarak dışarı çıkabiliyorum. Son iki yıldır da özel bir sigorta şirketinde çalışmaktayım. 1999’da yüzde 50 çalışamaz raporum, 2008’de yüzde 60 vergiden muaf raporum var. Sigorta giriş tarihim 23 Nisan 2004. Ama aralarda boşluklarım olduğundan toplam 1080 gün prim ödemem var. Öğrenmek istediğim, malulen emekli olabilir miyim? Emekli olmak için nereye ve nasıl başvuru yapmam lazım? Seyhan TUNCER HAN Cevap: İlk defa sigortalı olduğu tarihte rahatsızlığı olanlar malulen emekli olamıyor. Malulen emekli olamazsınız. Ancak sizin gibi vergi indirimi hakkı almış engellilere tanınan haktan yararlanarak erken emekli olabilirsiniz. 6 Ağustos 2003’ten sonra sigortalı olan vergi indirim hakkı almış 3’üncü derece engelliler, emekli olmak için 20 yıl sigortalılık süresi ve 4400 gün prim ödeme şartlarına tabi. 3320 gün daha prim ödeyerek, 1080 gün olan prim ödemenizi 4400 güne tamamlamanız şartıyla, 20 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 23 Nisan 2024’te emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Temmuz 2011’de emekli olabilirsiniz

Soru: 31 Temmuz 1965 doğumluyum. 1 Aralık 1981’de sigortam başladı. Halen çalışmaktayım. Ne zaman emekli olabilirim? NECMİ Cevap: Emekli olmak için, 25 yıl sigortalılık süresi, 5075 gün prim ödeme ve 46 yaş şartlarına tabisiniz. Toplam 5075 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 46 yaşınızı dolduracağınız 31 Temmuz 2011’de emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

3600 günle 58 yaşınızı doldurduğunuzda emekli olabilirsiniz

Soru: 30 Nisan 1980 doğumlu 11 yıldır çalışan bir kadınım. 4 ay sonra doğum yapacağım. 6 Ocak 1998 sigorta girişliyim. 3866 gün prim ödemem var. Özel sektörde ve yoğun bir işte çalıştığım için, aynı işte çalışmayı istemiyorum. Bu durumda da asıl sormak istediğim, bu prim günüyle emekli olabilir miyim? Ya da daha sonra emekli maaşı alabilmek için nasıl bir işlem yapabilirim? İşten ayrıldığım zaman kıdem tazminatı alabilir miyim? Duygu ESER Cevap: Yaş haddinden emekli olmak için, 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. Bundan sonra prim ödemeseniz dahi, 58 yaşınızı dolduracağınız 30 Nisan 2038’de emekli olabilirsiniz. 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödemesi olan kıdem tazminatını alarak işinden ayrılabiliyor. 15 yıl sigortalılık süreniz olmadığından, kendi isteğinizle ayrılmanız halinde, kıdem tazminatı alamazsınız.

Bağ-Kur’da 9000, SSK’da 7000 gün prim ödemeniz gerek

Soru: 1 Kasım 1971 doğumluyum. 16 Nisan 1990’da sigortam başladı. Mart 2003’e kadar prim ödedim. Burada sigortayı bitirdim. Ondan sonra 6 Kasım 2006’da Bağ-Kur’a prim ödemeye başladım. Eylül 2010 dahil Bağ-Kur’a prim ödedim. Bu sonuçlara göre ne kadar prim ödemişim? Ne kadar sonra ve kaç yaşında emekli olurum? Ali KULAKAÇ Cevap: Primi ödenen son yedi yılda fazla prim ödenen kurumdan emekli olunuyor. Son yedi yılda Bağ-Kur’a fazla prim ödediğinizden, Bağ-Kur şartlarıyla emekli olacaksınız. Bağ- Kur’da emekli olmak için, 25 tam yıl (9000 gün) prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. Yaklaşık 9 yıl 3 ay daha prim ödeyerek, 15 yıl 9 ay olan prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 52 yaşınızı dolduracağınız 1 Kasım 2023’te Bağ-Kur’dan emekli olabilirsiniz. Ayrıca, Bağ-Kur’dan çıkıp sigortalı bir işte çalışarak en az 1260 gün prim ödemeniz halinde, son yedi yılda SSK’ya fazla prim ödemiş duruma geçer ve SSK’dan emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabi olursunuz. 1260 gün prim ödedikten sonra prim ödemeseniz de, 52 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Her ne kadar Bağ-Kur ve SSK’da aynı tarihte emekli olsanız da Bağ-Kur’a 9000, SSK’ya yaklaşık 7000 gün prim ödemeniz gerekiyor. Karar sizin.

Bireysel emeklilik sistemi sosyal güvenlik sistemine rakip değil

Soru: Kasım ayında Dubai’de mühendis olarak çalışmaya başlayacağım. Daha önce Türkiye’de 6 aylık bir sigorta kaydım var. Yurtdışında çalışan işçilerin sigorta kaydı yapılmadığını, bu yüzden yurtdışında çalıştıkları sürenin emeklilik süresinden düşülmediğini öğrendim. Bu durumda, yapılacak en iyi sigorta sistemi hangisi olmalıdır? (Bireysel emeklilik, hayat sigortası vb.) Emre DOĞRAMACI Cevap: Yurtdışı çalışma sürenizi Türkiye’de borçlanarak, sigortalılık süresi olarak kazanarak emekli olmanız mümkün. Bireysel emeklilik ve hayat sigortası sistemleri, zorunlu sigortalılık sistemlerinden ayrıdır. Sosyal güvenlik sistemine prim ödemeniz ve emekli olmanız, bireysel emeklilik ve hayat sigorta sistemlerinden yararlanmanıza mani değil. Bu sistemler sosyal güvenlik sistemlerinin rakibi değil, tam aksi sistemi sosyal güvenlik sistemlerini destekleyen müesseselerdir. Sistemimizden emekli olan birinin, şartları yerine getirerek bireysel emeklilik sisteminden de aylık veya toplu ödeme alması, kişinin emeklilik döneminde daha rahat ve iyi bir hayat sürmesini sağlar. Sonuç olarak Dubai’deki çalışma sürelerini Türkiye’de son olarak sigortalı olduğunuz statüde borçlanarak kazanmanız mümkün.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder