Ekrem Sarısu Geriye dönük borçlanma mevcut sosyal güvenlik politikalarına aykırı
HABERİ PAYLAŞ

Geriye dönük borçlanma mevcut sosyal güvenlik politikalarına aykırı

Haberin Devamı

Soru: 30 Nisan 1960 doğumluyum. 1 Nisan 1985’te Bağ-Kur’lu oldum. 1987’de işimi feshettim. 1995’e kadar yedi yıl boşluğum var. Vergi kaydımı kapattığım için geriye dönük yapılandırmaya giremedim. Hükümetin şu anki af yasasında geriye dönük yapılandırma var mı? 1995 yılından bugüne kadar Bağ-Kur’um aktif olarak devam ediyor. Süleyman DOĞAN/Balıkesir Cevap: Gerideki boş günlerin borçlanmasına imkân sağlanması son yıllarda uygulanan sosyal güvenlik politikalarına aykırı.
[[HAFTAYA]]
Ödeme kolaylığı yasasında geriye dönük borçlanma düzenlemesinin yer almasını beklemiyoruz. Ancak, önümüzdeki yıl genel seçim olması, kesin konuşmaya da mani oluyor. Bekleyip görmek gerekiyor. Yasa çıktığında buradan tüm ayrıntıları ile okurlara duyuracağız. Takip ederek borçlanma yapıp yapamayacağınızı öğrenebilirsiniz.
Malulen emekli olmak için olabilirsiniz en az yüzde 60 rapor lazım
Soru: 4 Nisan 1986 doğumluyum. Geçirmiş olduğum ameliyatlardan dolayı yüzde 49 engelli raporum bulunuyor. SSK’ya 1800 günden fazla prim ödedim. SSK tabanım da yüksek görünüyor. Ama vergiden muafiyet yazım yok. Malulen emekli olabilir miyim? Ali İSMET Cevap: Malulen emekli olabilmek için, en az 10 yıl sigorta, 1800 gün prim ve en az yüzde 60 işgücü kaybı raporu gerekiyor. Prim ödemeniz yeterli olmasına karşın yüzde 60 raporunuz olmadığından, yüzde 49 raporla malulen emekli olamazsınız. Vergi indirim hakkı almanız halinde, ikinci derece engellilere tanınan erken emeklilik hakkından yararlanabilirsiniz. Emekli olma şartlarını sigorta başlangıç tarihi belirliyor. Sigorta başlangıç tarihinizi bildirdiğinizde, hangi koşullarla ve ne zaman emekli olabileceğinizi bildirebiliriz.
Askerliğinizi borçlanarak bir yıl erken emekli olabilirsiniz
Soru: 10 Şubat 1964 doğumluyum. 1 Nisan 1988’de SSK’lı oldum. 7054 gün prim ödedim. 1984’te askerlik yaptım. Askerlik dönemimi borçlanarak hangi tarihte emekli olurum? Adem BAYRAKDAR Cevap: Askerlik sürenizi borçlanmanız halinde, başlangıç tarihiniz askerlik süreniz (18 ay kabul edilmiştir) kadar geri gider. 25 yıl sigorta, 5375 gün prim ve 50 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, borçlanmadan sonra prim ödemeseniz de 10 Şubat 2014’te emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi borçlanmazsanız 51 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.
Geriye dönük borçlanma mevcut sosyal güvenlik politikalarına aykırı
Soru: 30 Nisan 1960 doğumluyum. 1 Nisan 1985’te Bağ-Kur’lu oldum. 1987’de işimi feshettim. 1995’e kadar yedi yıl boşluğum var. Vergi kaydımı kapattığım için geriye dönük yapılandırmaya giremedim. Hükümetin şu anki af yasasında geriye dönük yapılandırma var mı? 1995 yılından bugüne kadar Bağ-Kur’um aktif olarak devam ediyor. Süleyman DOĞAN/Balıkesir Cevap: Gerideki boş günlerin borçlanmasına imkân sağlanması son yıllarda uygulanan sosyal güvenlik politikalarına aykırı. Ödeme kolaylığı yasasında geriye dönük borçlanma düzenlemesinin yer almasını beklemiyoruz. Ancak, önümüzdeki yıl genel seçim olması, kesin konuşmaya da mani oluyor. Bekleyip görmek gerekiyor. Yasa çıktığında buradan tüm ayrıntıları ile okurlara duyuracağız. Takip ederek borçlanma yapıp yapamayacağınızı öğrenebilirsiniz.
İKİ DOĞUMUNUZU BORÇLANIP PRİMİ 3600 GÜNE TAMAMLAMALISINIZ
Soru: Mayıs 1964 doğumluyum. 2 Ocak 1980’de SSK’lı oldum. 1002 gün prim ödedim. 1983’ten sonra 2 çocuğum oldu. Bu tarihten sonra sigortalı olarak hiçbir yerde çalışmadım. 1400 gün doğum borçlanması ödedikten sonra 3600 gün primimi tamamlamak için 1200 gün prim ödeyerek emekli olabilir miyim? Kaç yaşında emekli olabilirim? Ayten ŞAHİN Cevap: Doğum tarihlerinizden sonra iki yıl süresince sigortalı çalışmanız yoksa ve iki doğumunuz arasında en az iki yıllık süre varsa, iki doğumunuz için de borçlanma yaparak 1440 gün kazanıp, 1002 gün olan ödemenizi 2442 güne yükseltebilirsiniz. 8 Eylül 1999 itibarıyla 18 yıldan fazla süredir sigortalı olduğunuzdan bu tarihte uygulamaya konan ve emekli olmayı oldukça zorlaştırdığından, toplumda mezarda emeklilik olarak adlandırılan yasaya tabi olmadan eski yasa hükümlerine göre emekli olacaksınız. Eski yasaya göre yaş haddinden emekli olmak için 15 yıl sigorta, 3600 gün prim ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. Doğum borçlanmasından sonra 1158 gün daha prim ödeyerek, toplam ödemenizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 50 yaşınızı dolduracağınız Mayıs 2014’te emekli olabilirsiniz.
Dul aylığı bağlatabilmeniz için eşinizin 686 gün askerliği olması gerekiyor
Soru: Eşim 2006’da vefat etti. Eşim 4 Ekim 2000’de Bağ-Kur’lu oldu. 2 yıl 9 ay 4 gün prim ödemesi var. Ayrıca 1 Ocak 1991’de başlayan SSK sigortasına da 120 gün prim ödedi. Eşimin askerlik borçlanmasını yatırabilir miyim? Yatırabilirsem bana maaş bağlanabilir mi? Gülsüm YILMAZ Cevap: Eşinizin son olarak tabi olduğu sosyal güvenlik kurumu Bağ-Kur. Bağ-Kur’da dul aylığı bağlatmak için 1800 gün prim ödemesi gerekiyor. Eşinizin en az 686 gün askerlik süresi varsa, askerliğini borçlanıp, hizmetlerini birleştirmek suretiyle ödemesini 1800 güne tamamlayarak, dul aylığı bağlatabilirsiniz. Ancak, eşinizin 686 gün askerlik süresi yoksa, askerliğini borçlansanız bile ödemesini 1800 güne tamamlayamayacağınızdan dul aylığı bağlatamazsınız.
Gayrimenkul ve ayni hakların mirasçılar adına tescilinde harç ödenmiyor
Soru: Miras kalan gayrimenkullerin, mirasçılar adına tapu tescilinde ödeyecek harç oranı nedir? Sultan BAYAR Cevap: Mevzuatın sık değişmesi maalesef bu tür ikilemlere yol açıyor. Konu tam anlatılamadığında, işi yapacak memurlardan da farklı bilgi verilmesi söz konusu olabiliyor. 27 Ocak 2009’a kadar gayrimenkuller ve ayni hakların mirasçılara intikali binde 9 oranında Tapu Harcı’na tabiydi. Ancak bu tarihte 5831 sayılı Yasa’nın 6’ncı maddesiyle Harçlar Kanunu’na ekli, tapu ve kadastro işlemlerinden alınacak harç oranlarını belirleyen 4 sayılı listenin 1/3’üncü maddesinde yapılan değişiklikle, 27 Ocak 2009’dan itibaren, gayrimenkullerin ve ayni hakların mirasçılar adına tescili Tapu Harcı dışında tutuldu. Memurlardan birinin belirttiği gibi, miras kalan gayrimenkulün mirasçılar adına tapu tescilinde Tapu Harcı ödemeyeceksiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder