Ekrem Sarısu Geriye dönük hakkınızı kaybetmişsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Geriye dönük hakkınızı kaybetmişsiniz

Haberin Devamı

Soru: Bağ-Kur kaydım 2004, vergi kaydım 1984’tür. 1997 ile 2000 arasında üç yıllık sigortalı olarak çalıştım. Bağ-Kur’a 1984’te vergi mükellefi olduğumu dilekçe vererek beyan ettim. Bağ-Kur beni 2000 yılından itibaren Bağ-Kur’lu yaptı. Geriye dönük haklarım yok mudur? (Halim ALGÜL)

Cevap: Sizin gibi süresi içinde Bağ-Kur kaydını yaptırmayanlara, Bağ-Kur’a kayıt yaptırmaları için 2 Ağustos 2003’ten 2 Şubat 2004’e kadar 6 ay süre verildi. Bu sürede vergi kaydı ibraz etmeyenlerin sigorta hak ve yükümlülükleri 4 Ekim 2000’den itibaren başlatıldı. 2 Şubat 2004’e kadar vergi kaydı ibraz etmediğinizden Bağ-Kur’unuz 4 Ekim 2000’den başlatılmış. Maalesef geriye dönük hakkınızı kaybetmişsiniz.

Sigortalılık açısından memur, işçi ve esnaf arasında fark kalmadı

Soru: Bağ-Kur mükellefiyken ve emekliliğime 2 yıl kalmışken, il daimi encümeni oldum. 2008 yılında çıkan yasa ile 13 Nisan 2009’da res’en Emekli Sandığı’na geçirildim. Görev sürem üç ay sonra tamamlanacak. Şu anda vergi mükellefiyetime devam ediyorum. Emekli Sandığı’na primlerimi isteğe bağlı olarak ödemeye devam edebilir miyim? Emekli Sandığı’ndan emekli olmam için 1260 günü tamamlamam gerekiyor mu? (Yavuz KASAP)

Cevap: 1 Ekim 2008’den sonra ilk defa 4/c sigortalısı olduğunuz için, isteğe bağlı olarak 4/c sigortanızı devam ettiremezsiniz. Çünkü 4/c, 4/a sigortalarına isteğe bağlı prim ödemesi yok. İsteğe bağlı prim ödemeleri 4/b sigortasına (Bağ-Kur) yapılabiliyor. 4/c sigortalılığınız bittiğinde, 4/b sigortalısı olursunuz. Esasında 4/b ve 4/c sigortasının birbirinden farkı yok. Tek fark, sigortalıların yaptığı iş. Kamu görevlileri 4/c sigortalısı, vergi mükellefi olarak kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanlar 4/b sigortalısı. 4/c ve 4/b sigortalıları aynı şartlarla emekli olabiliyor. Aynı sosyal haklardan yararlanıyor. Bu açıdan 4/b sigortalısı yerine, 4/c sigortası peşinde koşmanın bir anlamı yok.

Devamı 2. sayfada...

Yüzde 60 rapor alabilirseniz malulen emekli olabilirsiniz

Soru: Emekli olmak için primimi doldurdum. Ama yaşı bekliyorum. Şeker hastasıyım. Ayağımda platin var. Malulen emekli olabilir miyim? Ne yapmam gerek? (Bayram BAŞ)

Cevap: Malulen emekli olmak için 10 yıl sigorta, 1800 gün prim ve en az yüzde 60 iş gücü kaybı aranıyor. Süre ve prim ödeme şartlarını yerine getirdiğinizden, kurumun göndereceği hastaneden yüzde 60 iş gücü kaybı raporu alabilirseniz, malulen emekli olabilirsiniz.

Askerlik borçlanması emekli olacağınız tarihi değiştirmiyor

Soru: 1 Ocak 1970 doğumluyum. 1 Eylül 1988’de SSK’lı oldum. Ne zaman emekli olabilirim? Askerliğimi ödersem emeklilik tarihim fark eder mi? Ödemesem ne olur? (Recep DALGIÇ)

Cevap: 25 yıl sigorta, 5450 gün prim ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. Ara vermeden prim ödemişseniz, prim ödemeniz yeterli olduğundan 1 Ocak 2021’de emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden sonra yaptığınızdan, borçlanma emekli olacağınız tarihi değiştirmez. Sadece prim ödeme gün sayınızı artırır. Bu açıdan askerlik sürenizi borçlanmanıza gerek yok.

Varlık Barışı’nda vergiden kurtuluş yok

Soru: Varlık Barışı Kanunu kapsamında Şubat 2009’da varlık beyanında bulunduk. Ancak hesaplanan vergiyi ödeyemedik. Yeni kanunla ödeme süresi uzatılmış. Fakat bizim gibi ilk kanun kapsamında varlık beyanında bulunanlar vergi incelemesinde indirimi reddedilen KDV’den mahsup yapamıyormuş. Ayrıca 2008 dönemi kapsam dışındaymış. Bu durumda varlık beyanının bizim için esprisi kalmıyor. Bugüne kadar ödemediğimiz vergiyi, uzatılan süre sonuna kadar da ödemediğimizde kanunla sağlanan haklardan da yararlanmayacağımıza göre, bu işten kurtulabilir miyiz? Varlık Barışı’ndan yararlanmak istemiyoruz. Çıkarılan vergiyi ödememek için ne yapmamız gerekir? (S.MOROĞLU)

Cevap: 22 Kasım 2008 ile 2 Mart 2009 arasında varlık beyanında bulunup, hesaplanan vergiyi sizin gibi süresi içinde ödemeyenlere, 30 Eylül’e kadar yeni ödeme süresi verildi. Ayrıca söz konusu yasa ile yapılan değişiklikle, Varlık Barışı kapsamında beyan edilen varlık tutarlarının, vergi incelemesinde bulunacak olan matrah farklarından mahsup imkanından yararlanabilmesi için hesaplanan verginin vadesinde ödenme şartı getirildi. Dolayısıyla, yasanın getirdiği imkandan yaralanabilmek için verginizi en geç 30 Eylül’e kadar ödemeniz gerekiyor. Vergiyi bu tarihe kadar ödemezseniz, yasanın sağladığı imkandan yararlanamazsınız. Ancak, vergi ödemeden de kurtulamazsınız. Çünkü, ödenmeyen vergiler gecikme zammı işletilerek 6183 sayılı Amma Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun kapsamında takip ve tahsil edilecek. Maalesef hesaplanan vergiden kurtuluş yok.

Bağ-Kur şartlarıyla emekli olma riskiniz yok

Soru: 21 Mart 1962 doğumlu bir kadın sigortalıyım. 15 Kasım 1983’te SSK’lı oldum ve 98 gün prim ödedim. 1 Ağustos 1997’den beri isteğe bağlı prim ödüyorum. Ne zaman emekli olabilirim? İsteğe bağlı sigorta ödemesine devam edebilir miyim? Bağ-Kur’dan emekli olmak istemiyorum. (N.UZUN)

Cevap: 20 yıl sigorta, 5000 gün prim ve 40 yaş şartlarına tabisiniz. 582 gün daha prim ödeyerek, 4418 gün olan prim ödemenizi 5000’e tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. 1 Ekim 2008’den itibaren isteğe bağlı prim ödemeleri Bağ-Kur’a sayıldığından, bu tarihten itibaren Bağ-Kur’a 1260 gün (3.5 yıl) ve daha fazla prim ödeyenler Bağ-Kur şartlarıyla emekli olmak zorunda kalacak. Ancak, 582 gün prim ödediğinizde, son yedi yılda SSK’ya fazla prim ödemiş olarak SSK’dan emekli olabileceksiniz. Sizin için Bağ-Kur şartlarıyla emekli olma riski yok.

Belediye vergilerini ve harçları kazancınızdan düşebilirsiniz

Soru: İşyerimizle ilgili olarak belediyeye değişik adlarda vergi ve harçlar ödüyoruz. Bunları ticari defterlerimize masraf yazabilir miyiz? ? (Kemal ERKUŞ)

Cevap: Gelir Vergisi Kanunu’nun ticari kazançtan indirilebilecek giderleri belirleyen 40/6’ncı maddesi, ‘İşletme ile ilgili olmak şartıyla bina, arazi, gider, damga, belediye vergileri, harçlar ve kayıt parası gibi ayni vergi, resim ve harçlar’ hükmünü içermektedir. Bu maddeye göre, işletmeyle ilgili olmak şartıyla belediyeye ödediğiniz vergi ve harçları defterlerinize gider yazarak ticari kazancınızdan indirebilirsiniz.

3

Sıradaki haber yükleniyor...
holder